Bagaimana untuk memulihkan mesej yang dipadamkan dari Instagram

29

Pernahkah anda memadamkan mesej langsung Instagram dan kemudian berharap anda tidak melakukannya? Nah, berita baiknya ialah anda boleh mendapatkan semula mesej ini. Walaupun Instagram tidak membuat prosesnya untuk memulihkan mesej yang dipadamkan secara luaran, ia agak mudah.

Jika anda sedang mencari cara untuk memulihkan mesej Instagram anda yang dipadamkan, teruskan membaca. Artikel ini merangkumi beberapa cara untuk mendapatkan semula DM anda yang pantas dan mudah diikuti.

Pulihkan Mesej Instagram yang Dipadamkan menggunakan Data Instagram

Sama ada anda lebih suka menyimpan barang dengan kemas dan kerap dibersihkan atau memadamkan DM anda secara tidak sengaja, anda mungkin mahu mendapatkannya pada satu ketika. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini, yang pertama adalah dengan menggunakan Data Instagram.

Apabila anda memadamkan mesej anda, ia hilang daripada peranti iOS atau Android anda tetapi kekal pada pelayan Instagram. Anda boleh memuat turun maklumat yang disimpan ini menggunakan “Data Instagram,” termasuk video, foto dan mesej. Daripada data ini, anda boleh mengekstrak mesej anda yang dipadamkan.

Sebelum kita bermula, adalah penting untuk ambil perhatian bahawa anda mesti mengikuti langkah-langkah ini pada halaman web Instagram, kerana aplikasi mudah alih tidak membenarkan proses ini. Mari kita mulakan:

 1. Buka laman web Instagram dalam penyemak imbas pilihan anda, kemudian log masuk ke akaun anda jika belum selesai.
 2. Klik kanan ikon Profil anda di penjuru kanan sebelah atas skrin, kemudian pilih Profil daripada menu.
 3. Klik pada butang Edit Profil.
 4. Pilih pilihan Privasi dan Keselamatan daripada menu pop timbul di sebelah kiri skrin.
 5. Tatal melalui menu dan cari bahagian Muat Turun Data. Klik pada pilihan di bawah pengepala ini yang dipanggil Minta Muat Turun.
 6. Masukkan alamat e-mel anda dalam kotak teks dan pilih format muat turun anda (HTML atau JSON), kemudian klik pada Seterusnya.
 7. Sahkan identiti anda dengan memasukkan kata laluan anda dan mengklik Minta Muat Turun.
 8. Instagram kemudian menghantar pautan yang membawa anda ke fail data yang anda minta.
 9. Semak e-mel anda dan cari mesej daripada Instagram dengan subjek, “Maklumat Instagram anda”. Klik pada butang berlabel Muat turun maklumat.
 10. Pautan membawa anda kembali ke Instagram untuk memuat turun data anda. Masukkan kelayakan log masuk anda, kemudian klik pada Log Masuk.
 11. Halaman dimuatkan, memberikan anda pautan untuk mendapatkan data anda. Klik pada Muat turun maklumat.
 12. Nyahzip folder yang dimuat turun.
 13. Untuk pilihan HTML, pergi ke mesej -> peti masuk -> [named folder], kemudian klik pada fail message.html. Untuk pilihan JSON, langkau ke Langkah 15.
 14. Fail yang dibuka harus memaparkan semua mesej yang disimpan pada pelayan Instagram menggunakan format HTML.
 15. Untuk pilihan JSON, semak imbas dan buka fail bernama messages.json dengan editor teks—anda boleh klik kanan dan pilih Buka Dengan… atau Edit dengan…
 16. Fail yang dibuka kini memaparkan semua mesej yang disimpan pada pelayan Instagram menggunakan format JSON.

Semua mesej anda di Instagram kini tersedia dalam folder “mesej” muat turun berzip.

Adalah penting untuk mengambil perhatian beberapa perkara dengan kaedah ini. Pertama, Instagram boleh mengambil masa sehingga 48 jam untuk menghantar data anda menggunakan e-mel. Jangan risau jika e-mel tidak tiba di peti masuk anda serta-merta. Selain itu, pautan yang dihantar kepada anda dalam e-mel tamat tempoh empat hari selepas anda menerimanya. Jika anda mengklik pautan selepas empat hari menerima e-mel, ia tidak akan berfungsi dan anda perlu mengulangi langkah di atas.

Menggunakan Apl Pihak Ketiga

Akhir sekali, anda boleh memulihkan mesej Instagram yang dipadam menggunakan aplikasi pihak ketiga. Anda boleh memuat turun apl ini daripada App Store (untuk pengguna iOS) atau Gedung Google Play (untuk pengguna Android.)

Alat ini berfungsi dengan mengakses fail cache pada peranti iOS atau Android anda untuk mendapatkan semula data dan mesej yang dipadamkan. Perisian ini membolehkan anda memulihkan pelbagai fail, bukan hanya teks atau DM. Apl ini agak mudah untuk digunakan dan disertakan dengan arahan yang mudah diikuti yang menjadikannya cepat dan mudah untuk mendapatkan semula maklumat anda yang dipadamkan.

Jika anda menggunakan iPhone, apl yang popular ialah U.Fone. Anda juga boleh menggunakan program ini pada Mac atau Windows PC anda untuk memulihkan data yang hilang. Alat ini membolehkan anda mendapatkan semula DM Instagram anda yang hilang dan pelbagai data lain, termasuk mesej teks, foto, video, data Whatsapp, sejarah panggilan, kenalan dan fail audio.

Pengguna Android boleh menggunakan FoneLab atau perisian yang serupa. Fonelab memudahkan untuk memulihkan data yang dipadam seperti mesej, foto, video, fail audio, kenalan dan juga data Whatsapp. Perisian ini pantas dan mudah dipasang serta membimbing anda melalui langkah-langkah untuk mendapatkan kembali maklumat anda. “FoneLab” juga menawarkan pemulihan iOS perisian dan banyak pilihan lain seperti sandaran dan pemulihan data.

Walaupun perisian seperti yang dinyatakan di atas boleh membantu, menyelidik program yang anda rancang untuk digunakan sentiasa merupakan idea yang baik. Banyak pilihan yang diiklankan adalah penipuan. Penggodam menggunakan aplikasi ini untuk mengakses maklumat peribadi anda dan profil media sosial. Alat Pemulihan Instagram Dalam Talian sering menjadi sebahagian daripada penipuan ini. Memuat turun perisian seperti yang dicadangkan sebelum ini adalah pilihan yang jauh lebih selamat.


Memulihkan mesej Instagram anda yang dipadamkan adalah mudah setelah anda tahu cara melakukannya. Langkah-langkah yang digariskan dalam artikel ini membantu menjadikan pengambilan data anda cepat dan mudah. Sama ada anda menggunakan Data Instagram atau apl pihak ketiga, mendapatkan DM anda yang dipadamkan tidak akan mengambil masa untuk mendapatkannya.

Soalan Lazim: Memulihkan Mesej Instagram yang Dipadamkan

Mengapakah DM saya tidak dipaparkan dalam Data Saya?

Jika anda tidak melihat DM tertentu semasa memuat turun data Instagram anda, ini mungkin disebabkan anda tidak menghantarnya. Jika anda melakukannya, mereka telah dipadamkan daripada platform dan mungkin tidak muncul dalam muat turun data anda.

Bolehkah saya melihat DM yang saya belum hantar dalam folder yang dipadamkan baru-baru ini?

Malangnya tidak. Folder “Terbaharu Dipadam” anda hanya mengandungi siaran, cerita dan gulungan.