Bagaimana untuk memulihkan video yang dipadamkan daripada iPhone

14

Salah satu ciri yang telah membantu iPhone kekal di hadapan dalam pasaran telefon pintar yang kompetitif ialah video berkualiti tinggi mereka. Model terkini terkenal dengan video yang tajam dan main balik yang lancar yang menjadikan merakam kenangan sama menyeronokkan seperti menonton fail yang dirakam.

Tetapi bayangkan anda menatal melalui iPhone anda, mengenang kenangan lama, apabila anda secara tidak sengaja memadamkan salah satu video kegemaran anda. Ini boleh mengecewakan, terutamanya jika anda hanya mempunyai satu salinan video.

Adakah itu bermakna kenangan berharga anda hilang untuk selamanya? Jawapan mudah ialah tidak.

Tutorial ini akan menunjukkan kepada anda cara memulihkan video yang dipadam daripada iPhone anda.

Kaedah 1: Mengambil semula Video yang Dipadamkan Dari Folder Yang Dipadamkan Baru-baru ini

Pembangun telah memuji iPhone sebagai peranti yang difikirkan dengan baik, dan mudah untuk mengetahui sebabnya. Setiap kali anda memadamkan foto atau video, foto atau video itu tidak hilang serta-merta daripada peranti anda. Sebaliknya, ia pergi ke folder “Terbaharu Dipadamkan”. Selepas 30 hari, fail dialih keluar secara kekal daripada folder, menjadikannya mustahil untuk dipulihkan.

Oleh itu, folder yang Dipadam Baru-baru ini boleh dianggap sebagai jaring keselamatan yang memastikan anda masih boleh memulihkan fail yang anda padam secara tidak sengaja.

Untuk mendapatkan semula item daripada folder, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan:

 1. Ambil iPhone anda dan buka apl Foto.
 2. Ketik pada “Album” dan tatal ke bawah ke tab “Terbaru Dipadamkan”. Ini sepatutnya membuka folder dengan senarai semua foto dan video yang telah anda padamkan dalam tempoh 30 hari yang lalu.
 3. Tatal senarai untuk mencari video yang anda ingin dapatkan semula. Untuk memulihkan fail, ketik lama dan kemudian tekan butang “Pulih” di penjuru kanan sebelah bawah skrin anda.

Kaedah 2: Memulihkan Video yang Dipadamkan Daripada Sandaran iCloud

Apple sentiasa mengiklankan iCloud sebagai alat mudah yang boleh membantu anda memindahkan semua data anda daripada peranti lama kepada peranti baharu. Walau bagaimanapun, ia juga merupakan alat yang hebat apabila anda memadam fail secara tersilap. Tetapi bagaimana sebenarnya sandaran iCloud berfungsi?

Apabila diaktifkan, sandaran iCloud memuat naik fail anda ke awan secara berkala sambil mengekalkan fail asal pada peranti anda. Apabila yang asal dipadamkan sama ada secara tidak sengaja atau reka bentuk, salinan yang dimuat naik kekal di awan. Oleh itu, anda sentiasa boleh memulihkan fail anda selagi anda disambungkan ke Internet.

Apabila cuba memulihkan fail yang dipadamkan daripada sandaran iCloud anda, penting untuk diingat bahawa anda mungkin akan kehilangan sebarang fail yang bukan sebahagian daripada sandaran terkini. Contohnya, jika muat naik terbaharu berlaku tiga hari yang lalu, mana-mana fail yang mungkin anda buat atau terima sejak itu tidak akan menjadi sebahagian daripada sandaran. Atas sebab ini, anda harus memastikan anda telah menyimpan semua fail semasa anda sebelum memulihkan sistem kepada keadaan awal.

Berikut ialah cara untuk memulihkan fail anda menggunakan sandaran iCloud:

 1. Tetapkan semula peranti anda dengan mengetik pada butang “Tetapkan Semula” dalam apl Tetapan.
 2. Ikut arahan pada skrin untuk menyediakan peranti anda semula.
 3. Apabila anda sampai ke skrin “Apl & Data”, ketik “Pulihkan daripada Sandaran iCloud.”
 4. Log masuk dengan Apple ID anda.
 5. Pilih versi yang ingin anda kembalikan dan kemudian tunggu semasa peranti anda memuatkan fail yang sepadan.

Pada penghujung proses ini, anda sepatutnya dapat mencari video yang anda cari dalam apl Foto.

Satu-satunya kelemahan sandaran iCloud ialah anda mungkin mempunyai fail yang anda tidak perlukan lagi. Ini kerana bukannya memulihkan fail tertentu, pemulihan ialah proses mendapatkan semula data “selimut” yang membawa balik semua fail yang ada pada peranti anda pada masa tertentu. Sebagai contoh, anda akhirnya boleh memulihkan fail yang telah anda padamkan untuk mengosongkan ruang pada iPhone anda.

Kaedah 3: Memulihkan Video yang Dipadamkan Daripada iTunes Backup

Salah satu perkara terbaik tentang peranti Apple ialah ia menawarkan pelbagai cara untuk menyandarkan fail anda sekiranya anda perlu mendapatkannya kemudian. Sandaran iTunes berfungsi hampir sama seperti yang terdapat pada iCloud, tetapi tidak seperti yang terakhir, ia disimpan pada komputer anda.

Untuk memulihkan fail daripada iTunes, mula-mula palamkan iPhone anda ke komputer anda menggunakan kabel USB yang serasi dan kemudian teruskan seperti berikut:

 1. Klik dua kali iPhone anda pada menu navigasi di sebelah kiri skrin komputer anda.
 2. Klik pada butang “Tetapan Penyegerakan” di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Tekan butang “Pulihkan Sandaran” dan pilih versi yang anda mahu gunakan.

Kaedah 4: Menggunakan Alat Pemulihan Pihak Ketiga

Apple telah berusaha keras untuk menyediakan berbilang alat pemulihan terbina dalam sekiranya anda perlu memulihkan foto atau video. Tetapi jika alat ini tidak berfungsi untuk anda, anda sentiasa boleh mencuba sistem pemulihan pihak ketiga.

Terdapat pasaran yang berkembang pesat untuk penyelesaian pemulihan data pihak ketiga, tetapi kami sentiasa mengesyorkan usaha wajar sebelum memilih perisian pilihan anda. Sesetengah alatan – terutamanya yang tersedia secara percuma – mungkin tidak memulihkan semua fail yang dipadamkan daripada peranti anda. Di samping itu, sesetengah boleh memasukkan kod hasad yang direka untuk menyampaikan data peribadi anda kepada pembangun.

Untuk memastikan anda memilih yang terbaik, pastikan anda melakukan penyelidikan yang betul tentang perisian dan pembangunnya. Anda harus memilih alat dengan penilaian dan ulasan yang agak positif daripada sumber bereputasi seperti blog teknologi, forum dan media sosial. Ia juga penting untuk memilih perisian dengan antara muka mesra pengguna dan arahan yang jelas. Proses pemulihan data haruslah mudah untuk dilaksanakan, walaupun untuk pengguna bukan teknikal.

Beberapa alat pemulihan data yang paling popular untuk iPhone termasuk Disk Drill, Dr. Fone, PhoneRescue dan EaseUS MobiSaver.

Jangan Berputus asa dengan Kenangan Anda

Memadamkan video daripada iPhone anda tidak sama dengan mengalihkannya secara fizikal daripada peranti anda. Apple telah dikreditkan dengan mereka bentuk sistem sandaran yang difikirkan dengan baik yang memastikan anda mempunyai berbilang sistem perolehan semula sekiranya anda tersalah memadam fail. Daripada folder yang Dipadamkan Baru-baru ini kepada sandaran iCloud dan sandaran luaran pada Mac anda, sentiasa ada cara untuk memulihkan kenangan yang paling anda hargai.

Tetapi walaupun alat ini tidak berfungsi, terdapat banyak penyelesaian pihak ketiga yang boleh mengimbas iPhone anda dan memulihkan item yang dipadamkan baru-baru ini.

Pernahkah anda cuba memulihkan fail anda menggunakan mana-mana alat yang dibincangkan dalam artikel ini? Bagaimana pengalaman anda?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.