Bagaimana untuk menambah Aksesori HomeKit menggunakan iPhone anda

13
© sdx15/Shutterstock.com

Jika anda berakar umbi dalam ekosistem Apple, maka anda harus tahu dan juga menggunakan apl Home untuk menyepadukan peranti pintar anda di rumah. Untuk berbuat demikian, langkah pertama ialah menambah aksesori pada HomeKit menggunakan iPhone anda.

Apa itu HomeKit?

Sebagai tindak balas kepada Amazon Alexa dan Google Home, Apple mencipta platform HomeKit untuk mengurus semua peranti pintar yang anda ada di rumah. Walaupun syarikat itu mendarat lewat di alam semesta rumah pintar, apl Home agak komprehensif dan menawarkan beberapa pilihan automasi.

Hari ini, semakin banyak peranti pintar yang serasi dengan platform HomeKit Apple, seperti sistem pencahayaan, kamera keselamatan, pembesar suara pintar, loceng pintu, termostat, palam pintar dan banyak lagi. Jika anda memiliki peranti pintar yang berfungsi dengan HomeKit, langkah pertama ialah menambah aksesori pada HomeKit menggunakan iPhone atau iPad anda.

  • Berkaitan: Philips Hue pada 2022: Model, harga, ciri dan banyak lagi!

Berikut ialah cara menambah Aksesori HomeKit menggunakan iPhone anda

Menjadi terbiasa dengan hab pintar Amazon dan Google telah menyebabkan saya menangguhkan penggunaan HomeKit. Walau bagaimanapun, penyelesaian rumah pintar Apple sangat mudah untuk pengguna iPhone, jadi peralihan itu tidak dapat dielakkan.

Menggunakan telefon anda, pastikan apl Home dipasang untuk mula menyepadukan aksesori pintar. Jika tidak, anda boleh muat turun apl Home daripada App Store. Setelah itu selesai, pastikan peranti pintar anda disambungkan dan berdekatan. Kemudian hanya ikuti langkah berikut:

  1. Buka apl Home pada iPhone (atau iPad) anda.

  2. Dalam Rumah Saya, klik widget Tambah Aksesori (jika anda tidak pernah menyediakan peranti pintar sebelum ini) atau ikon “+” di bahagian atas sebelah kanan skrin dan ketik Tambah Aksesori.
  3. Daripada menu konteks, pilih aksesori untuk ditambahkan pada Rumah Saya.
  4. Di sini, menambah aksesori boleh dilakukan melalui pembaca kod QR atau NFC. Untuk melakukan ini, cari kod persediaan HomeKit pada aksesori, dalam manual pemasangan atau dalam kotak pembungkusan, dan gunakan kamera iPhone untuk kemasukan data. Sebagai alternatif, anda juga boleh menambah kod konfigurasi secara manual dengan mengklik Lagi pilihan.
  5. Setelah diimbas, aksesori akan disambungkan ke Rumah Saya-ini mungkin mengambil masa beberapa minit.
  6. Menu konteks baharu akan muncul pada skrin dengan konfigurasi lokasi. Pilih persekitaran tempat aksesori terletak dan klik Teruskan.
  7. Tambahkan nama tersuai untuk aksesori (atau kekalkan lalai) dan klik Teruskan.
  8. Kini aksesori anda telah ditambahkan pada apl Home dan boleh dikawal daripada iPhone, iPad, HomePod dan Apple TV (generasi ke-4 atau lebih baharu).
Tangkapan skrin menerangkan cara menambah aksesori pada Apple HomeKit

Selepas menambahkan aksesori pada apl Home, anda boleh mengawal peranti dari jauh dan mengautomasikan tindakan / © NextPit

Memandangkan peranti pintar anda ditambahkan pada HomeKit, anda boleh menyemak maklumat peranti yang berkaitan seperti tahap bateri dan versi perisian tegar, mengawal peranti dari jauh dan yang paling penting, mengautomasikan aksesori untuk melakukan perkara yang anda mahu, apabila anda mahu.

Selain apl Home, anda juga boleh mengakses aksesori anda dengan cepat dari pusat kawalan iPhone anda atau Apple Watch anda.

Tangkapan skrin pusat kawalan iPhone

Mengawal aksesori anda dari pusat kawalan iPhone adalah sangat mudah / © NextPit

Jadi, adakah HomeKit platform yang anda gunakan untuk mengurus peranti pintar yang anda ada di rumah? Atau adakah anda lebih suka Amazon Alexa atau Google Home?


Platform automasi manakah yang anda gunakan?

Lihat hasil