Bagaimana untuk mencari Kumpulan dalam WhatsApp

16

Kumpulan WhatsApp ialah cara terbaik untuk berkongsi berita dan membawa rakan dan keluarga bersama. Mereka juga boleh menjadi sumber maklumat yang hebat tentang jenama atau blogger kegemaran anda. Tetapi jika anda baru menggunakan WhatsApp atau tidak begitu mahir teknologi, anda mungkin tidak tahu cara untuk menyertai kumpulan yang berbeza.

Jangan takut. Anda telah mendarat di halaman yang betul. Sama ada anda mencari mengikut nama atau ID, kami akan membantu anda mencari dengan tepat apa yang anda cari. Selain itu, kami akan berkongsi petua tentang mencari ahli kumpulan dan pentadbir dalam mana-mana kumpulan WhatsApp.

Bagaimana untuk mencari Kumpulan WhatsApp mengikut Nama

Mari kita jelaskan beberapa perkara dahulu. Jika anda pengguna WhatsApp, anda hanya boleh mencari kumpulan peribadi atau awam di WhatsApp jika anda sudah berada di dalamnya. Sebaliknya, adalah mustahil untuk mencari kumpulan peribadi atau awam yang anda bukan ahli melainkan pentadbir menghantar jemputan kepada anda.

Jika anda sedang mencari kumpulan di WhatsApp yang anda sudah sertai, berikut ialah cara untuk mencarinya:

 1. Buka WhatsApp pada anda iOS atau Android peranti.
 2. Ketik pada ikon carian di bahagian atas skrin.
 3. Taipkan nama kumpulan yang anda cari.
 4. Hasil yang sepadan akan muncul dalam keputusan.
 5. Ketik pada kumpulan untuk mengaksesnya.

Mencari kumpulan yang tidak memerlukan kebenaran pentadbir untuk anda sertai adalah mungkin. Anda boleh melakukannya melalui apl pihak ketiga. Walau bagaimanapun, melainkan anda pasti anda boleh mencari kumpulan tertentu dengan cara ini, kami tidak mengesyorkan menggunakan apl ini dengan kerap. Ramai pengguna melaporkan kebimbangan tentang menerima jemputan kumpulan yang meminta kandungan sensitif selepas menyertai apl ini.

Jika anda okay dengan ini, teruskan dengan langkah di bawah.

Pengguna iPhone atau iPad

WhatsApp membenarkan pengguna iPhone dan iPad menyambung ke apl pihak ketiga untuk meneroka kumpulan awam yang berbeza dan menyertai mereka tanpa jemputan. Sebelum memasang apl ini, sila ambil perhatian bahawa sumbernya tidak selalu boleh dipercayai. Salah satu aplikasi paling popular di App Store untuk mencari kumpulan WhatsApp ialah “Kumpulan untuk WhatsApp.” Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pergi ke App Store dan cari “Kumpulan untuk WhatsApp” aplikasi.
 2. Pasang apl pada iPhone atau iPad anda.
 3. Buka apl dan sambungkan akaun WhatsApp anda kepadanya.
 4. Cari kumpulan yang anda ingin sertai. Anda boleh memilih antara kategori yang berbeza serta kumpulan yang aktif baru-baru ini.
 5. Ketik pada butang “Sertai” untuk masuk.

Pengguna Telefon atau Tablet Android

Pengguna Android boleh memilih daripada pelbagai aplikasi di Gedung Google Play yang menawarkan pangkalan data kepada banyak kumpulan WhatsApp untuk disertai. Pilihan dengan pemilihan kumpulan terbesar ialah “Pautan Kumpulan Sosial Whats.”

 1. Pergi ke Gedung Google Play dan muat turun “Apakah Pautan Kumpulan Sosial” aplikasi. Ia adalah salah satu daripada beberapa apl yang sebenarnya mempunyai rating yang baik.
 2. Pasang apl dan lancarkannya.
 3. Pautkan akaun WhatsApp anda dengan mengikut arahan pada skrin.
 4. Cari kumpulan yang anda ingin sertai. Anda boleh menyusunnya mengikut kategori seperti pendidikan, lucu, permainan, sukan, dsb.
 5. Ketik “Sertai” untuk menyertai kumpulan yang anda mahu.

Untuk Pengguna PC

Jika anda menggunakan WhatsApp pada PC, beberapa tapak web yang hebat dibuat secara eksplisit untuk menyiarkan pautan ke kumpulan WhatsApp untuk disertai oleh semua orang. Hanya lakukan carian Google untuk istilah seperti “pautan kumpulan WhatsApp” atau “kumpulan WhatsApp untuk disertai,” atau ikut langkah di bawah.

 1. Pergi ke Pautan Kumpulan WhatsApp laman web.
 2. Pilih topik kumpulan untuk kumpulan yang ingin anda cari.
 3. Klik “Sertai kumpulan WhatsApp.”

Semasa anda menyemak imbas tapak web, anda akan melihat senarai pautan jemputan kumpulan terkini, serta pautan yang diisih kategori. Gunakan kekunci “Ctrl + F” atau “Command + F” untuk mencari kumpulan yang anda inginkan.

Kaedah Alternatif untuk Mencari Kumpulan WhatsApp

Terdapat banyak cara untuk mencari kumpulan WhatsApp dalam talian. Contohnya, pergi ke Facebook dan cari “Kumpulan WhatsApp”, kemudian pilih penapis “Kumpulan”. Anda boleh melakukan penyelidikan serupa pada platform seperti Tumblr atau Reddit. Berhati-hati, sebelum menyertai mana-mana kumpulan WhatsApp yang anda temui dalam talian, bahawa mereka mungkin tidak mempunyai kesederhanaan yang hebat, dan anda mungkin tertakluk kepada kandungan NSFW atau spam.

Bagaimana untuk mencari ID Kumpulan WhatsApp

Mencari ID kumpulan WhatsApp adalah mudah jika anda seorang pentadbir kumpulan. Jika tidak, anda harus meminta pentadbir melakukan perkara berikut untuk anda:

 1. Buka WhatsApp pada anda Android atau iOS peranti.
 2. Navigasi ke kumpulan ID yang ingin anda cari.
 3. Buka bahagian “Maklumat Kumpulan” dengan mengetik pada nama kumpulan di bahagian atas skrin.
 4. Ketik pada pilihan “Jemput melalui pautan”.
 5. Bahagian akhiran pautan ialah ID kumpulan. Anda boleh menyalin dan berkongsi pautan ID kumpulan atau membuat kod QR untuk orang ramai mengimbas dan menyertai.

Bagaimana untuk mencari Pentadbir Kumpulan WhatsApp

Mungkin anda baru sahaja menyertai kumpulan WhatsApp dan ingin menghubungi atau melihat siapa pentadbirnya. Ia agak mudah untuk mencari pemilik kumpulan di WhatsApp. Ikuti sahaja langkah di bawah:

 1. Buka WhatsApp pada anda Android atau iOS peranti.
 2. Navigasi ke kumpulan tempat anda mencari pentadbir.
 3. Buka halaman “Maklumat Kumpulan” dengan mengetik pada nama kumpulan di bahagian atas skrin.
 4. Pergi melalui senarai ahli dengan menatal halaman.
 5. Pentadbir kumpulan akan mempunyai kotak kecil “Pentadbir Kumpulan” di sebelah nama mereka. Mereka biasanya diletakkan di hadapan pengguna lain di bahagian atas senarai. Terdapat beberapa pentadbir, jadi jangan terkejut melihat beberapa nama dengan lencana pentadbir.

Cara Cari Ahli Kumpulan WhatsApp

Mencari ahli kumpulan dalam kumpulan WhatsApp adalah sangat mudah. Anda perlu membuka halaman “Maklumat Kumpulan” dan tatal melaluinya. Jika anda memerlukan bantuan lanjut, ikut arahan yang lebih terperinci di bawah:

 1. Lancarkan WhatsApp pada telefon pintar anda.
 2. Ketik pada urutan kumpulan yang anda ingin cari ahli.
 3. Ketik pada nama kumpulan di bahagian atas skrin untuk membuka halaman “Maklumat Kumpulan”.
 4. Tatal ke bawah ke bahagian “Peserta”.

Anda kini boleh melihat bilangan ahli kumpulan dalam kumpulan dan siapa mereka. Pentadbir kumpulan akan ditunjukkan dahulu dengan lencana “Pentadbir” di sebelah nama mereka. Selebihnya ahli akan pergi di bawah mereka dalam susunan abjad. Jika anda ingin mencari ahli kumpulan tertentu, ketik pada pilihan carian di sebelah senarai peserta. Hanya cari orang itu melalui nombor telefon atau nama pengguna.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan yang mungkin anda ada tentang WhatsApp.

Bagaimanakah cara saya menjemput rakan saya ke kumpulan?

Jika anda ahli kumpulan dan mempunyai kebenaran untuk menjemput rakan, anda hanya perlu membuka sembang dan ketik nama kumpulan di bahagian atas. Kemudian, ketik Jemput ke Kumpulan Melalui Pautan. Salin pautan ke papan keratan peranti anda dan kongsikannya dengan rakan anda.

Mengapa saya tidak boleh membuat kumpulan?

Jika anda tidak melihat pilihan untuk membuat kumpulan WhatsApp, ini mungkin kerana WhatsApp tidak mempunyai akses kepada kenalan anda.

Berapa ramai orang boleh menyertai kumpulan WhatsApp?

Satu kumpulan WhatsApp boleh mempunyai 256 ahli.

Menavigasi Kumpulan WhatsApp

WhatsApp sangat bagus untuk menyertai kumpulan dan mendekatkan diri dengan rakan dan keluarga anda. Jika anda berada dalam mood untuk menyertai kumpulan awam, anda juga boleh mencari kumpulan tersebut. Hanya ambil perhatian bahawa apl itu tidak mempunyai enjin carian terbina dalam untuk mencari yang kedua. Anda perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga atau pangkalan data dalam talian.

Semoga selepas membaca artikel ini, anda boleh mencari mana-mana kumpulan di WhatsApp yang anda mahukan. Selain itu, anda kini harus tahu cara mencari pentadbir kumpulan, ID kumpulan dan ahli kumpulan.

Adakah anda menggunakan mana-mana sumber pihak ketiga untuk mencari kumpulan WhatsApp awam? Apakah kumpulan yang biasa anda sertai? Kongsikan pendapat dan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.9004