Bagaimana untuk menentukur bateri pada telefon atau tablet Android anda

10
© NextPit

Tertanya-tanya bagaimana untuk menentukur bateri pada telefon pintar Android anda? Mencari jawapan tentang mengapa penentukuran bateri adalah perlu? Nah, ini adalah beberapa soalan yang ingin kami jawab dengan bantuan artikel ini.

Apakah penentukuran bateri?

Sistem pengendalian Android perlu menjejaki tahap bateri dan pengecasan anda supaya ia memberitahu anda apabila ia penuh atau kosong. Masalahnya ialah ia kadangkala menjadi rosak dan mula memaparkan data yang tidak sebenar, yang, sebagai contoh, menyebabkan telefon dimatikan sebelum mencapai 0 peratus. Percanggahan dalam data ini juga boleh disebabkan oleh penuaan.

Semua bateri merosot dari semasa ke semasa, dan bateri yang lebih lama tidak lagi dapat menampung cas sebanyak yang ia lakukan semasa ia baharu. Walau bagaimanapun, perisian yang dijalankan oleh telefon anda biasanya tidak mengambil kira kemerosotan ini semasa memaparkan status bateri pada skrin.

Menentukur bateri Android anda hanya bermakna mendapatkan OS Android untuk membetulkan maklumat ini, jadi ia mencerminkan tahap bateri sebenar anda sekali lagi. Adalah penting untuk memahami bahawa proses ini sebenarnya tidak menentukur (atau menambah baik) bateri itu sendiri. Penentukuran bateri juga tidak meningkatkan hayat bateri telefon anda. Ia hanya akan membantu telefon memaparkan statistik bateri dengan tepat.

Bilakah saya perlu menentukur bateri?

Telefon pintar disambungkan ke bank kuasa

Tertanya-tanya sama ada bateri telefon pintar anda perlu ditentukur?/ © NextPit

Menentukur bateri anda bukanlah sesuatu yang anda lakukan secara tetap. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, penentukuran bateri mengarkibkan hanya satu tujuan: memastikan statistik bateri yang dipaparkan oleh telefon mencerminkan keadaan sebenar bateri. Sekiranya anda tidak menghadapi sebarang masalah dengan telefon anda yang menunjukkan statistik bateri yang salah, kemungkinan besar, anda tidak perlu menentukur bateri anda. Disenaraikan di bawah adalah keadaan yang mungkin merupakan idea yang baik untuk menentukur bateri anda.

 1. Telefon pintar anda tiba-tiba dimatikan walaupun selepas ia menunjukkan terdapat cas yang mencukupi.
 2. Jika peratusan pengecasan anda kekal tersekat pada satu titik untuk jangka masa yang lama.
 3. Telefon pintar anda benar-benar lama, dan anda mengesyaki statistik bateri yang ditunjukkan adalah tidak tepat.

Sebelum anda menentukur bateri telefon pintar anda

Kadangkala, lebih mudah (dan lebih baik) untuk menggantikan bateri telefon pintar anda daripada menyebat kuda tua dan cuba menentukurnya. Ini lebih mudah dilakukan pada telefon pintar lama yang mempunyai bateri boleh tanggal. Pada peranti sedemikian, memeriksa bateri untuk kerosakan/isu adalah mudah seperti mematikan peranti, menanggalkan penutup dan memeriksa bateri.

Jika anda mempunyai telefon seperti itu, anda perlu mencari bonjolan atau kebocoran. Dalam imej di bawah, anda akan melihat rupa bateri biasa di sebelah bateri yang bengkak.

Tiga bateri telefon bimbit berbeza dengan dua yang bengkak

Bateri yang bengkak mudah dikesan / © NextPit

Pada kebanyakan telefon pintar moden, menanggalkan penutup belakang bukan pilihan dan tiada cara untuk melihat keadaan fizikal bateri. Walau bagaimanapun, satu kaedah untuk mengenal pasti bateri yang rosak pada telefon pintar dengan bateri yang tidak boleh ditanggalkan adalah dengan memeriksa sama ada ia tidak duduk rata di atas meja lagi – situasi yang selalunya boleh timbul disebabkan oleh bateri yang membengkak.

Selain itu, penentukuran bateri bukanlah penyelesaian sepanjang cuaca untuk sebarang isu berkaitan bateri.

Ini kerana terdapat banyak perkara lain yang boleh menyebabkan bateri tidak berfungsi. Jika telefon anda tidak mengecas, mungkin terdapat masalah dengan port, jadi semak panduan kami tentang perkara yang perlu dilakukan apabila telefon tidak dicas.

Sekiranya anda baru-baru ini mengemas kini telefon anda kepada perisian baharu, dan isu berkaitan bateri telah nyata selepas itu, kemungkinan besar ia disebabkan oleh perisian tegar baharu dan bukan bateri itu sendiri. Dalam senario sedemikian, adalah lebih baik untuk anda menunggu sahaja sehingga jenama mengeluarkan pembetulan.

Bagaimana untuk menentukur bateri pada telefon pintar Android?

Skrin telefon bimbit menunjukkan cas bateri rendah

Langkah-langkah ini akan membantu anda menentukur bateri pada mana-mana telefon pintar Android / © shutterstock.com

Proses yang dinyatakan di bawah boleh digunakan untuk semua telefon pintar Android. Sekiranya anda memiliki peranti Samsung, tekan di sini.

 • Nyahcas telefon anda sepenuhnya sehingga ia dimatikan sendiri.
 • Hidupkan semula dan biarkan ia mati sendiri.
 • Palamkan telefon anda ke dalam pengecas dan, tanpa menghidupkannya, biarkan ia dicas sehingga penunjuk pada skrin atau LED menyatakan 100 peratus.
 • Cabut plag pengecas anda.
 • Hidupkan telefon anda. Kemungkinan penunjuk bateri tidak akan menyatakan 100 peratus, jadi palamkan pengecas semula (biarkan telefon anda dihidupkan) dan teruskan mengecas sehingga ia menyatakan 100 peratus pada skrin juga.
 • Cabut plag telefon anda dan mulakan semula. Jika ia tidak menyatakan 100 peratus, palamkan pengecas semula sehingga ia menyatakan 100 peratus pada skrin.
 • Ulangi kitaran ini sehingga ia menyatakan 100 peratus (atau sehampir yang anda fikir ia akan sampai) apabila anda memulakannya tanpa ia dipalamkan.
 • Sekarang, biarkan bateri anda dinyahcas sehingga 0 peratus dan biarkan telefon anda dimatikan semula.
 • Cas bateri sepenuhnya sekali lagi tanpa gangguan dan anda sepatutnya telah menetapkan semula peratusan bateri sistem Android.

Bagaimana untuk menentukur bateri pada telefon pintar Samsung?

Telefon pintar Samsung datang dengan pilihan yang dipanggil ‘Quick Reset’ yang biasanya diakses oleh juruteknik untuk menentukur telefon yang melaporkan statistik bateri yang tidak tepat. Begini cara anda boleh menggunakan pilihan ini untuk menentukur bateri pada peranti Samsung.

 • Gunakan telefon pintar sehingga mencapai 5%, dan pastikan telefon anda tidak disambungkan ke pengecas.
 • Buka aplikasi pendail telefon dan masukkan kod berikut: *#0228#.
 • Menu pop timbul muncul dengan pilihan yang mengatakan Mula Pantas.
 • Tekan Quick Start dan kemudian tekan OK.
 • Tunggu paparan dihidupkan semula dan semak sama ada peratusan bateri telah berkurangan.
 • Cas telefon kepada 100% sekali lagi.
 • Matikan telefon dan kemudian hidupkannya semula dan kemudian cabut palam pengecas.
 • Ulangi langkah ini 2, 3 kali
 • Palamkan pengecas semula dan bateri pada 100%, hidupkan telefon semula dan buka pendail, dan taip: *#9900#.
 • Tatal ke bawah ke tetapan semula batterystats.bin dan ketik.
 • Keluar dari menu dan mulakan semula telefon.

Ingat bahawa tidak disyorkan untuk melakukan proses ini dengan kerap. Walaupun apabila bateri anda sangat mati telefon anda tidak dapat dihidupkan, bateri anda masih mempunyai cas simpanan yang mencukupi untuk mengelakkan kerosakan sistem. Tetapi anda tidak mahu mencucuk harimau dengan kayu. Lakukan proses ini paling banyak sekali setiap tiga bulan. Jika ia diperlukan lebih kerap daripada itu, anda mempunyai masalah yang lebih besar di tangan.

Nyatakan dengan jelas: menyahcas sepenuhnya bateri adalah tidak baik untuknya. Cuba membebankan bateri juga tidak baik untuknya. Berita baiknya ialah pengecasan bateri akan dimatikan secara automatik apabila ia telah mencapai had selamatnya dan sentiasa ada sedikit simpanan walaupun telefon anda tidak dapat dimulakan. Sekali lagi: hanya lakukan ini apabila benar-benar perlu, kerana ia mempunyai kesan negatif pada hayat bateri.

Baca juga

 • Bagaimana untuk membetulkan telefon yang tidak akan dicas dengan betul
 • Cara mengecas bateri telefon Android anda dengan lebih pantas

Itu sahaja. Pernahkah anda mencuba mana-mana kaedah ini untuk menentukur bateri anda? Adakah anda tahu cara alternatif untuk menyelesaikan masalah bateri? Beritahu kami dalam ulasan.


Artikel ini dikemas kini kali terakhir pada Jun 2021. Komen lama telah dikekalkan.