Bagaimana untuk menerima kemas kini MIUI dengan lebih pantas pada telefon pintar Xiaomi anda?

38
© NextPit

Jika anda memiliki telefon pintar Xiaomi, anda akan tahu bahawa kemas kini yang paling penting ialah kemas kini MIUI dan bukannya kemas kini Android. Dan jika anda mahukan versi terkini MIUI pada peranti Xiaomi anda, terdapat helah yang berbeza untuk mendapatkan kemas kini yang dicari ini sebelum orang lain.

Penggunaan Android adalah jauh dari heterogen, walaupun Google sedang berusaha untuk menyelaraskan persediaan kemas kininya dengan beberapa pengeluar sebagai sebahagian daripada Project Treble, contohnya. Tetapi kami lebih berminat dengan MIUI, dan MIUI 13 khususnya, berbanding Android 12.

 • Semak jika dan bila telefon pintar Xiaomi/Redmi anda akan menerima kemas kini MIUI 13

Bagaimanakah saya boleh menerima kemas kini MIUI dengan lebih pantas pada telefon pintar Xiaomi saya?

Perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk menerima kemas kini lebih awal pada telefon pintar Xiaomi anda ialah…baik, dayakan ciri untuk menerima kemas kini sebaik sahaja ia tersedia untuk peranti Xiaomi anda.

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Pergi ke Perihal telefon.
 3. Ketik widget Versi MIUI di bahagian atas sebelah kiri.
 4. Ketik menu hamburger di bahagian atas sebelah kanan.
 5. Pergi ke Tetapan Kemas Kini.
 6. Di bawah Lain-lain, dayakan peluncur awal Terima kemas kini.
xiaomi bagaimana untuk menerima kemas kini miui awal

Ini akan memberi telefon pintar anda peluang yang lebih baik untuk menerima versi stabil baharu terlebih dahulu / © NextPit

Dengan mendayakan ciri ini, anda tidak akan menerima secara ajaib binaan MIUI terkini sebelum pengguna Cina. Tetapi, Xiaomi akan menganggap telefon pintar anda sebagai salah satu daripada mereka yang akan menerima versi stabil MIUI terlebih dahulu sebelum orang lain. Ini membolehkan anda menerima versi global MIUI 13 beberapa hari sebelum pengguna Barat yang lain. Tetapi berhati-hati, ini juga bermakna anda akan berada di hadapan barisan apabila ia berkaitan dengan pepijat – yang wujud dalam setiap pelancaran kemas kini.

Tukar rantau pada Xiaomi anda kepada (mungkin) menerima kemas kini dengan lebih cepat

“Teknik” yang sangat popular ini seperti yang ditunjukkan di forum Xiaomi adalah semata-mata untuk menukar kawasan telefon pintar Xiaomi anda kepada yang lain di mana versi MIUI terkini telah pun dikeluarkan.

Anda juga tahu seperti yang saya lakukan bahawa Xiaomi, seperti setiap pengeluar Android lain, melancarkan kulitnya secara berperingkat serta mengikut lokasi geografi peranti. Sesetengah wilayah akan menerima MIUI 13 sebagai keluaran global yang stabil sebelum yang lain. Teknik penukaran wilayah ini tidak selalu berfungsi, dan jika tiada wilayah di luar China telah menerima binaan baharu, ia adalah satu usaha yang sia-sia.

 1. Pergi ke Tetapan.
 2. Pergi ke Tetapan Tambahan.
 3. Ketik pada Wilayah dan pilih yang paling berkaitan.
xiaomi cara menukar kemas kini rantau lebih awal

Semak jadual pelancaran global MIUI dan tukar kawasan anda dengan sewajarnya. / © NextPit

 1. Kembali ke Tetapan.
 2. Pergi ke Perihal telefon.
 3. Ketik widget Versi MIUI di bahagian atas sebelah kiri.
 4. Semak sama ada kemas kini tersedia.
xiaomi cara menukar kemas kini rantau awal 1

Silap mata ini tidak selalu berfungsi, seperti yang anda lihat / © NextPit

Dapatkan kemas kini MIUI awal melalui program Xiaomi Mi Pilot

Versi beta MIUI telah lama tidak dapat diakses oleh pengguna Xiaomi di luar China. Walau bagaimanapun, kini sudah beberapa tahun program Mi Pilot telah membenarkan pengguna menguji binaan baharu model terpilih terlebih dahulu.

Program ini ialah acara sekali sahaja dan hanya terbuka untuk penggunaan versi stabil MIUI secara keseluruhan untuk tempoh terhad. Dan anda perlu mendaftar semula untuk setiap keluaran baharu jika anda mahu menjadi sebahagian daripadanya setiap kali. Anda juga perlu memiliki salah satu model Xiaomi yang serasi, sudah tentu!

Pendaftaran untuk program Mi Pilot untuk menguji MIUI 13 sudah dibuka dan anda masih boleh mendaftar melalui ini borang daripada pengilang. Dan jika anda terlepas tarikh akhir, ingat untuk menyemak forum rasmi Xiaomi kerap sejak setiap pusingan baharu pengambilan diterbitkan.

Apa pendapat anda tentang panduan ini? Adakah anda pernah menerima kemas kini MIUI sebelum orang lain terima kasih kepada petua ini? Adakah anda tahu penyelesaian lain untuk mendapatkan kemas kini Xiaomi sebelum yang lain? Beritahu saya semua tentangnya dalam komen.