Bagaimana untuk mengaktifkan Mod Gelap pada iPhone anda

12

© NextPit

Dengan iOS 13, Apple telah menyepadukan ciri yang telah lama ditunggu-tunggu yang telah dinantikan oleh peminat iOS dan Android: Mod Gelap. Walaupun semakin banyak aplikasi mendapat mod gelap mereka sendiri, pengguna iPhone kini boleh menggelapkan penampilan antara muka pengguna di seluruh sistem. Kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk mengaktifkan mod gelap pada iOS dan apl yang memastikan paparan cerah mempesonakan.

Ia bukan kali pertama Apple menambah ciri paparan yang sepatutnya mudah dipandang, terutama pada waktu petang. Dengan “Night Shift”, pengguna peranti iOS sudah mempunyai pilihan untuk melaraskan komponen biru dan kuning paparan kepada keadaan pencahayaan bergantung pada masa hari, sekali gus menghentikan cahaya biru yang terkenal itu. Cahaya biru telah terbukti menyebabkan orang kurang letih apabila mereka menatap paparan pada waktu petang. Pada masa ini, hampir setiap pengeluar menawarkan penapis cahaya biru yang dipanggil pada telefon pintar mereka untuk mengatasi masalah tidak keletihan ini.

Tetapi penapis cahaya biru tidak membenarkan iPhone atau iPad kelihatan sangat malap pada waktu petang, kerana permukaannya kekal cerah. Apple kini telah mengubahnya dengan ciri “penampilan” baharu di bawah iOS 13. Pemilik peranti Apple mudah alih boleh memilih antara latar belakang terang dan gelap. Bergantung pada latar belakang, ikon apl, skrin kunci dan papan kekunci akan kelihatan terang benderang atau gelap malap. Yang terakhir ini amat berbaloi pada waktu petang, apabila persekitaran juga gelap dan paparan putih cenderung mempesonakan.

Perancangan automatik amat praktikal dalam mod gelap di bawah iOS. Dalam tetapan paparan, anda boleh memutuskan sama ada anda mahu menetapkan mod gelap atau terang secara kekal atau berselang-seli. Anda boleh lihat apa yang saya maksudkan dalam gambar di bawah:

iphone mod gelap

Anda boleh menetapkan mod gelap dalam beberapa langkah sahaja. / © NextPit

  1. Pilih Tetapan, kemudian Paparan dan Kecerahan.
  2. Di bawah Penampilan pilih Terang atau Gelap.
  3. Pilih butang berlabel Automatik untuk mengaktifkan mod gelap pada waktu matahari terbit dan terbenam atau mengikut jadual individu.

Mod gelap pada iPhone juga boleh dihidupkan atau dimatikan dengan cepat dalam pusat kawalan. Untuk melakukan ini, hanya tarik skrin ke bawah dan tahan peluncur kecerahan ke bawah. Ikon mod gelap muncul. Selain melayari lebih mesra mata, anda juga boleh menjimatkan bateri dengan Mod Gelap. Walau bagaimanapun, sejauh mana mod gelap sebenarnya untuk hayat bateri, bagaimanapun, adalah untuk diperdebatkan.

Sebaik sahaja anda telah mengaktifkan Mod Gelap, permukaan iOS akan kelihatan cantik dan gelap. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa mod gelap tidak berfungsi dalam WhatsApp dan apl pihak ketiga yang lain. Walaupun Facebook sudah mengusahakan mod gelap untuk WhatsApp dalam beta WhatsApp, ini belum lagi dihantar kepada semua orang.

  • Cara mematikan penjejakan tersembunyi pada iPhone anda dengan iOS 13.3.1