Bagaimana untuk mengalih keluar bar Carian Google daripada mana-mana skrin utama Android

9
© NextPit

Google mempunyai insentif untuk memastikan pengguna terkunci ke dalam ekosistem mereka. Itulah sebabnya bar Carian Google terletak di sana, mengambil ruang pada skrin utama setiap peranti Android serba baharu. Jika anda tidak menggunakan bar carian dan ia hanya mengambil ruang, berikut ialah cara anda boleh menyingkirkannya.

Lompat ke:

Mengapa mengalih keluar bar Carian Google?

Google mahu perkhidmatan Assistantnya berjaya. Jadi, mereka telah meletakkan ikon mikrofon kecil pada bar Carian mereka dengan harapan anda akan menggunakannya berkat penempatannya yang mudah. Tetapi jika anda tidak berminat, mengalih keluar bar Carian selalunya agak mudah pada kebanyakan telefon, jika tidak betul-betul jelas.

Sebab yang paling biasa ialah hartanah pada skrin: bar itu mengambil ruang yang boleh digunakan dengan lebih baik dengan memaparkan ikon apl atau lebih banyak kertas dinding cantik anda.

Cara mengalih keluar bar Carian Google dengan gerak isyarat mudah

Alih keluar bar Carian Google pada Stok Android

Mengalih keluar bar Carian Google pada stok Android tidak boleh dilakukan pada peranti Pixel Google sendiri. Pada peranti lain yang menjalankan stok Android 10 dan ke atas, tekan lama widget dan seretnya ke kawasan yang tertera ‘Alih Keluar’ dan biarkannya.

Alih keluar Google Widget Stock Android

Selalunya, ia hanya memerlukan tekan lama dan seretan untuk mengucapkan selamat tinggal kepada bar Google Seach. / © NextPit

Sekarang mari kita lihat cara mengalih keluar widget Carian Google pada peranti yang dibuat oleh jenama lain dan menjalankan kulit Android yang lain

Alih keluar bar Carian Google pada peranti Samsung

 1. Ketik dan tahan pada bar Carian Google.

 2. Pop timbul kemudiannya akan menggesa anda untuk mengalih keluarnya.

 3. Prosesnya kekal sama pada peranti yang lebih baharu seperti siri Samsung Galaxy Note 20 dan Galaxy S21.
removesearchbarsamsung

Samsung telah menjangkakan kebencian anda terhadap bar carian. / © NextPit

Untuk mendapatkan semula Search baron Samsung

 1. Ketik dan tahan ruang kosong pada skrin utama.
 2. Ketik Widget dalam menu yang dipaparkan.
 3. Navigasi ke folder Apl Google dan ketik padanya.
 4. Seret dan lepaskan bar Carian dari dalam folder ke ruang yang sesuai pada salah satu skrin utama anda.
gbarwidget

Untuk mengembalikannya, cuma semak Google dalam widget anda. / © NextPit

telefon bimbit Sony

 1. Ketik dan tahan skrin utama anda. Menu baru akan muncul.
 2. Di bahagian atas skrin akan terdapat bar Carian Google. Ketik dan tahan dan pilihan untuk mengalih keluar akan muncul.
sonygbar

Hentikan bar Carian yang hodoh itu dari Sony anda. / © NextPit

 1. Ketik butang rumah anda atau kekunci pulangkan.
 2. Bar Carian Google kini sepatutnya disembunyikan.

Jika anda ingin mendapatkan kembali bar Carian Google setelah anda mengalih keluarnya, cuma ketik dan tahan skrin anda sekali lagi, buka Widget dari menu bawah dan pilih Google.

telefon bimbit Huawei

 1. Pergi ke skrin utama anda dan tahan pada widget Carian Google.
 2. Seret widget ke atas skrin dan ke atas ikon Alih Keluar dan teks.
 3. Ia akan hilang daripada skrin utama anda sebaik sahaja anda mengeluarkannya.
alih keluar widget carian google

Seret dan buang widget Carian Google pada Huawei EMUI. / © NextPit

Cadangan pengguna

Terdapat lebih daripada satu cara untuk menyelesaikan masalah seperti Carian Google dan pembaca kami telah meniru beberapa teknik yang berguna di bahagian ulasan. Kami kini telah memasukkannya dalam bahagian utama artikel untuk kemudahan anda.

Lumpuhkan Apl Google

Pada versi Android yang lebih lama sebelum Android 10, Danielle Furry mengesyorkan agar apl Google dilumpuhkan dalam tetapan. Begini cara ia berfungsi:

 1. Buka Tetapan, kemudian buka Apl.
 2. Dalam senarai Semua apl, cari apl Google atau hanya Google, ketik padanya dan pilih lumpuhkan.
 3. But semula telefon anda dan bar Carian sepatutnya hilang!

Walau bagaimanapun, helah ini tidak lagi berfungsi pada peranti yang menjalankan Android 10 dan ke atas. Walau bagaimanapun, amaran, Pembantu Google dan carian suara bergantung pada apl Google, jadi melumpuhkan apl Google juga akan menjejaskan perkhidmatan bergantung secara negatif seperti Google Home, Google Lens dan pemberitahuan Google tentang cuaca dan pengangkutan, contohnya.

Semak tetapan anda

Dengan hormat Kenneth Cyr, berikut ialah kaedah mudah yang boleh digunakan untuk ramai orang:

 1. Tekan pada ruang kosong pada skrin utama anda.
 2. Beberapa pilihan akan muncul, termasuk Tetapan. Pilihnya.
 3. Nyahpilih “tunjukkan bar alat Google pada skrin utama” atau serupa.

Cara mengalih keluar bar Carian Google dengan pelancar tersuai

Satu lagi cara mudah untuk menyingkirkan bar Carian Google adalah dengan mencari pelancar tersuai seperti Nova Launcher atau Apex Launcher. Ini boleh memperibadikan peranti Android anda sepenuhnya supaya kelihatan dan berfungsi seperti yang anda mahukan, malah anda boleh mendapatkan beberapa pelancar secara percuma.

Tema android terbaik AndroidPIT 6

Pelancar tersuai seperti Apex (gambar) boleh membuat Bar Carian hilang. / © NextPit

Pelancar tersuai pihak ketiga adalah perkara yang cemerlang, dan Nova dan Apex bukan satu-satunya yang ada. Kami telah mengumpulkan panduan komprehensif untuk pelancar Android terbaik yang tersedia, dan kami pasti sekurang-kurangnya satu daripadanya akan menggembirakan dan menggembirakan anda.

Perlu diingat bahawa memasang pelancar tersuai adalah satu-satunya cara untuk menyingkirkan bar Carian Google pada telefon Pixel dan Pixel 2 Google sendiri.

Bagaimana untuk mengalih keluar bar Carian Google dengan mengakar telefon anda

Ini tidak akan mengejutkan anda yang pernah mendengar tentang proses ini. Jika anda mengakar telefon anda, anda boleh mengalih keluar bar Carian Google. Jika anda belum tahu tentang pengakaran, ia adalah apabila anda memberi diri anda kawalan sepenuhnya ke atas telefon anda – pada tahap “root”.

Android yang berakar hampir boleh disesuaikan secara tak terhingga, dan setelah anda mengakar peranti anda, hampir mana-mana ROM tersuai akan membenarkan anda menyahpasang apl Carian Google. Kami telah menulis panduan lengkap untuk pengakaran, yang akan memberitahu anda bukan sahaja cara melakukannya, tetapi cara melakukannya dengan selamat yang mungkin.

AndroidPIT Nexus 5X 8925

Menggunakan ROM tersuai ialah cara yang lebih drastik untuk mengalih keluar Carian Google. / © NextPit

Bimbang bahawa pengakaran akan membatalkan jaminan pada peranti anda? Jangan jadi: kami telah mengumpulkan panduan komprehensif tentang cara mengakar peranti Android anda tanpa membatalkan jaminan.

Adakah anda telah mengalih keluar Carian Google daripada skrin utama anda? Adakah proses itu menyebabkan masalah telefon? Kongsi pengalaman anda dalam komen!