Bagaimana untuk mengetahui jika seseorang telah menyekat anda di WhatsApp (2023)

25
Bagaimana untuk mengetahui jika seseorang menyekat anda di WhatsApp

WhatsApp ialah platform pemesejan segera kegemaran ramai yang dimuatkan dengan beberapa ciri. Ia disulitkan hujung ke hujung dan mempunyai banyak ciri privasi yang boleh disesuaikan. Antaranya ialah pilihan untuk menyekat pengguna. Sukar untuk menentukan sama ada seseorang telah menyekat anda di WhatsApp kerana anda tidak akan menerima pemberitahuan untuk perkara yang sama. Dalam panduan ini, kami akan membantu anda melihat faktor yang menunjukkan jika seseorang menyekat anda di WhatsApp.

 1. Gambar Profil tidak lagi kelihatan
 2. Terakhir dilihat dan status dalam talian tidak lagi kelihatan
 3. Anda tidak boleh melihat kemas kini status
 4. Tidak dapat menambahkan pengguna pada kumpulan WhatsApp
 5. Mesej anda hanya menunjukkan satu tanda semak pada WhatsApp
 6. Panggilan WhatsApp tidak bersambung

1. Gambar Profil tidak lagi kelihatan

Adakah gambar profil pengguna yang anda syak telah menyekat anda tiba-tiba hilang? Jika latar belakang kelabu telah menggantikan gambar profil pengguna, ia hanya boleh bermakna dua perkara – mereka sama ada telah memadamkan gambar profil mereka atau menyekat anda.

Ada kemungkinan bahawa pengguna baru sahaja memadamkan gambar profil mereka. Walau bagaimanapun, ia adalah salah satu tanda untuk mengetahui sama ada pengguna telah menyekat anda di WhatsApp. Baca bersama untuk menyemak beberapa faktor lain yang akan membantu anda mengenal pasti jika anda disekat di WhatsApp.

2. Terakhir dilihat dan status dalam talian tidak lagi kelihatan

Status dalam talian dan ciri terakhir dilihat pada WhatsApp memaparkan status aktiviti pengguna dan juga masa terakhir mereka aktif. Apabila seseorang menyekat anda di WhatsApp, status terakhir mereka dilihat dan dalam talian hilang secara automatik. Tiada apa-apa yang dipaparkan dalam ruang yang ditetapkan. Begini cara anda boleh menyemak status terakhir dilihat dan dalam talian di WhatsApp.

 1. Buka WhatsApp pada iPhone anda.
 2. Navigasi ke perbualan yang diingini.
 3. Sebaik sahaja anda berada di halaman perbualan, semak status terakhir mereka dilihat atau dalam talian di bawah nama mereka.

  Semak status terakhir dilihat dan dalam talian pada What's App pada iPhone

Terima kasih kepada ciri privasi WhatsApp, pengguna juga mempunyai pilihan untuk menyembunyikan status terakhir mereka dilihat dan dalam talian dengan menukar beberapa tetapan. Selain itu, jika anda telah menyembunyikan status terakhir anda dilihat dan dalam talian, anda tidak akan dapat melihat status terakhir dilihat dan dalam talian orang lain. Memandangkan kita sekali lagi mengalami sekatan jalan, semak langkah seterusnya.

3. Anda tidak boleh melihat kemas kini status

Status WhatsApp ialah cara yang menyeronokkan dan mudah untuk berkongsi imej dan video. Ia berfungsi seperti cerita Snapchat dan Instagram, di mana anda memuat naik foto atau video yang hilang dalam masa 24 jam. Apabila seseorang menyekat anda di WhatsApp, kemas kini Status mereka disembunyikan daripada anda.

Tetapi sama seperti dua perkara sebelumnya, pengguna boleh menyembunyikan kemas kini status mereka secara manual terima kasih kepada tetapan privasi WhatsApp. Selain itu, terdapat beberapa sebab lain mengapa anda tidak dapat melihat muat naik pengguna, dan kami mempunyai panduan untuk membantu anda membetulkan status WhatsApp yang tidak menunjukkan isu.

4. Tidak boleh menambah pengguna ke kumpulan WhatsApp

WhatsApp tidak membenarkan anda menambah pengguna ke kumpulan WhatsApp jika mereka telah menyekat anda. Jadi, kaedah lain untuk menyemak sama ada anda disekat pada WhatsApp adalah dengan mencuba dan menambah pengguna ke kumpulan WhatsApp.

Untuk menyemak ini, buat kumpulan WhatsApp sementara dan tambahkan pengguna pada kumpulan itu. Jika anda tidak dapat menambah pengguna dan menemui pop timbul yang berbunyi Gagal menambah pada kumpulan atau Tidak dapat menambah peserta, ini bermakna anda telah disekat.

Tidak dapat menambahkan pengguna pada kumpulan WhatsApp pada iPhone

Sekali lagi, ciri privasi WhatsApp membolehkan pengguna mengawal siapa yang boleh menambahkan mereka ke kumpulan. Jika anda mempunyai sejarah menambahkan pengguna ke kumpulan WhatsApp tanpa kebenaran mereka, mereka mungkin menyekat anda daripada menambahkan mereka ke kumpulan.

5. Mesej anda hanya menunjukkan satu tanda semak pada WhatsApp

Jika anda tidak dapat melihat gambar profil pengguna, aktiviti terakhir dilihat, muat naik status, tidak boleh menambahkannya pada kumpulan, boleh jadi kerana mereka telah menukar tetapan privasi mereka. Peluang orang itu membuat semua perubahan ini sekaligus adalah sangat rendah, tetapi mari kita optimis sedikit.

Jadi untuk mengetahui dengan pasti jika anda telah disekat di WhatsApp, anda perlu menyemak resit baca mesej yang anda hantar. Untuk berbuat demikian, hantarkan mesej kepada pengguna di WhatsApp.

Sekarang, saya tidak meminta anda untuk berhadapan dengan pengguna yang bertanya sama ada mereka telah menyekat anda. Sebaliknya, hantar sahaja Hi atau Hello yang ringkas dan periksa tanda semak di sebelah mesej.

Inilah yang ditandakan oleh tanda semak selain mesej di WhatsApp:

 1. Tanda kelabu tunggal: Mesej dihantar daripada peranti anda.

 2. Tanda dua kelabu: Mesej dihantar ke peranti pengguna. (Boleh iPhone, iPad atau mana-mana peranti terpaut lain)

 3. Tanda dua biru: Pengguna telah membaca mesej anda.

Jika mesej memaparkan satu tanda kelabu tunggal dan tidak berubah kepada dua tanda kelabu walaupun selepas beberapa hari, anda pastinya telah disekat.

Mesej anda hanya menunjukkan satu tanda semak Selepas seseorang menyekat anda

6. Panggilan WhatsApp tidak bersambung

Langkah terakhir ialah menghubungi pengguna dan menyemak sama ada panggilan anda diteruskan. Begini cara untuk mengetahui sama ada panggilan anda bersambung.

 1. Buka WhatsApp pada iPhone anda.
 2. Navigasi ke perbualan yang diingini dan buat panggilan suara/video.
 3. Jika status panggilan keluar ialah “Memanggil”, ini bermakna panggilan itu belum disambungkan lagi. Status akan bertukar kepada “Berdering” dalam beberapa saat, bermakna penerima telah menerima panggilan.
 4. Sekarang, jika anda disekat, status tidak akan berubah daripada panggilan kepada deringan, tidak kira berapa lama anda menunggu.

  Panggilan WhatsApp tidak bersambung apabila seseorang menyekat anda

Jika pengguna tidak mempunyai sambungan internet yang aktif, status panggilan akan tersekat semasa membuat panggilan. Anda boleh cuba membuat panggilan pada masa yang berbeza, yang sepatutnya menghapuskan keraguan anda.

Teruskan, dan jangan menimbulkan lebih banyak masalah!

Jika semua faktor yang disebutkan di atas tidak memihak kepada anda, pengguna tersebut telah menyekat anda di WhatsApp. Terdapat kemungkinan bahawa pengguna baru sahaja menukar tetapan privasi mereka. Walau bagaimanapun, peluangnya agak tipis, dan anda mungkin tahu sebab anda disekat.

Walau bagaimanapun, jangan cuba mencipta sebarang isu lanjut dengan menghubungi orang itu melalui medium lain. Sebab utama WhatsApp dan platform media sosial lain tidak memberitahu pengguna disekat adalah untuk mengelakkan konflik dan melindungi privasi penyekat.

Baca lebih lanjut:

 • Cara menggunakan proksi WhatsApp pada iPhone
 • Cara menggunakan Komuniti WhatsApp pada iPhone
 • 9 Cara untuk menyelesaikan masalah penyambungan semula WhatsApp pada iPhone