Bagaimana untuk menghantar wang melalui Instagram dan WhatsApp dengan Facebook Pay

17

© MichaelJayBerlin/Shutterstock

Selepas Google dan Apple, sudah tentu, Facebook tidak akan ketinggalan. Dengan Facebook Pay, gergasi media sosial itu kini telah memperkenalkan kaedah pembayarannya sendiri, Facebook Pay, yang kini dilancarkan di Amerika Syarikat. Agar perkhidmatan pembayaran berfungsi dengan kelewatan yang diperlukan, ia adalah terutamanya sistem pembayaran yang disepadukan ke dalam rangkaian.

  • Perbandingan Samsung Pay vs Android Pay vs Apple Pay: yang mana lebih baik?

Tetapi Facebook juga mahu mencipta nama sebagai saingan Apple Pay dan Google Pay. Pembelian Dalam Apl, serta pembayaran luaran biasa, sepatutnya boleh dilakukan dengan Facebook Pay, dengan syarat – dan ini boleh menjadi tangkapan pada mulanya – pembeli wang yang sepadan menyokong dan menerima Facebook Pay dalam terminal dan sistem pembayaran mereka.

tangkapan skrin bayar facebook

Facebook melancarkan perkhidmatan pembayarannya sendiri Facebook Pay / © Facebook

Cecair melalui dunia Facebook

Langkah pertama dalam memperkenalkan Facebook Pay, bagaimanapun, adalah untuk menyepadukannya ke dalam rangkaian anda sendiri. Facebook mempunyai kelebihan di sini sejak awal dan boleh mendidik pengguna, boleh dikatakan. Wang untuk pembelian atau perkhidmatan boleh dibayar di Facebook Messenger atau melalui WhatsApp. Wang juga boleh dihantar kepada pengguna lain mengikut prinsip PayPal – mungkin pasaran yang lebih besar. Di samping itu, derma perlu diproses melalui Facebook Pay. Permulaan dibuat oleh Messenger dan Facebook sendiri. WhatsApp dan Instagram akan disambungkan kemudian.

Aspek media sosial juga yang menjadikan Facebook Pay menarik. Menghantar wang melalui WhatsApp telah lama menjadi sebahagian daripada spekulasi dan keinginan.

  • Tinggalkan dompet anda di rumah, sudah tiba masanya untuk membayar dengan telefon pintar anda

Cara pembayaran, keselamatan dan perlindungan data

Pada mulanya, pengguna menggunakan kad kredit dan PayPal sebagai kaedah pembayaran untuk Facebook Pay. Dari segi keselamatan, Facebook membina infrastruktur sedia ada dan bekerja rapat dengan PayPal dan Stripe. Prosedur pembayaran dilindungi secara langsung oleh peruntukan PIN dan pemantauan mendalam, yang juga menyemak tingkah laku pembayaran untuk ketidakkonsistenan.

Di kawasan Facebook Pay apl, setiap pengguna juga mempunyai pilihan untuk melihat sejarah pembayarannya sendiri dan dengan itu menyemaknya sendiri. Dalam kes transaksi melalui Facebook Pay, menurut Facebook, hanya data yang diperlukan dan relevan untuk pembayaran dihantar. Ini adalah perlindungan data yang relevan untuk masa hadapan, kerana selagi Facebook adalah pengirim dan penerima pembayaran, semua data kekal dalam kosmos.

Bagaimana untuk bermula

Anda boleh mula menggunakan Facebook Pay di Facebook atau Messenger dengan mengikuti prosedur di bawah:

  1. Pergi ke Tetapan > Facebook Pay pada apl atau tapak web Facebook
  2. Tambahkan kaedah pembayaran
  3. Pada kali seterusnya anda membuat pembayaran, gunakan Facebook Pay
  4. Setelah Facebook Pay tersedia di WhatsApp dan Instagram, anda akan dapat menyediakannya terus dalam setiap apl.

Adakah anda menggunakan perkhidmatan pembayaran mudah alih? Adakah anda akan menggunakan Facebook Pay apabila melibatkan kawasan anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

Sumber:
Facebook