Bagaimana untuk meningkatkan isyarat Wi-Fi pada telefon pintar anda

24
© Rido / Shutterstock.com

Jika anda perasan bahawa Wi-Fi anda menggunakan lebih banyak bateri daripada kebiasaannya, atau anda kelihatan sentiasa disambungkan, tetapi Internet tidak begitu pantas, maka anda mungkin mengalami sambungan Wi-Fi yang lemah. Berikut ialah panduan kami tentang cara menambah baik isyarat Wi-Fi pada telefon pintar Android dan iOS anda.

Semak sejauh mana anda dari penghala

Tanpa memasang apl pun, adalah idea yang baik untuk menyemak jarak (atau jauh) anda dari penghala anda. Sekiranya isu kelajuan berlaku hanya apabila anda berada agak jauh dari penghala, adalah idea yang baik untuk duduk lebih dekat. Jika itu tidak mungkin, anda mungkin perlu memindahkan penghala secara fizikal ke lokasi yang lebih baik.

Jika isu kekal walaupun selepas anda hampir dengan penghala, anda dinasihatkan untuk memulakan semula sekali.

Semak sama ada sarung telefon anda menyekat isyarat

Menggunakan sarung dengan telefon anda? Jika ya, anda mungkin ingin menyemak sama ada salah satu punca ketersambungan Wi-Fi (dan selular) lemah terikat pada kes itu. Fakta yang diketahui bahawa banyak sarung telefon sebenarnya menjadikan isyarat Wi-Fi anda lebih teruk, terutamanya jika ia mengandungi logam.

Untuk melihat sama ada kes anda menjejaskan isyarat Wi-Fi anda, lakukan Ujian kelajuan Ookla dengan kes dimatikan, kemudian, di lokasi yang sama, pasangkan semula kes itu dan lakukan ujian sekali lagi. Nombor yang anda patut lihat ialah Ping, Jitter, dan Loss yang sepatutnya serendah mungkin.

Jika anda melihat perbezaan semasa menggunakan sarung anda, anda mungkin ingin melihat alternatif. Anda juga boleh melakukan ujian yang sama menggunakan aplikasi ujian kelajuan rasmi Ookla. Walau bagaimanapun, apl itu meminta sejumlah besar kebenaran, jadi kami mengesyorkan anda menyahpasangnya sebaik sahaja anda menamatkan ujian anda.

wifi speedtest ookla

Jika anda melihat penurunan dalam kelajuan Wi-Fi daripada tiada sarung (kiri) kepada dengan sarung (kanan), maka anda perlu mempertimbangkan semula kes anda. / © NextPit/Ookla

Pastikan penghala anda berada di tempat yang sempurna

Satu lagi helah yang boleh menambah baik sambungan Wi-Fi di rumah ialah pengoptimuman lokasi penghala. Selalunya, ia diletakkan betul-betul di sebelah telefon atau alur keluar kabel, tetapi ini jarang yang terbaik untuk sambungan anda.

Beberapa peretasan kedudukan mudah untuk menambah baik Wi-Fi anda:

  • Kekalkan sedikit halangan antara peranti anda dan antena Wi-Fi anda. Sebaik-baiknya, anda ingin ia berada dalam jarak penglihatan.
  • Letakkan penghala di tempat yang lebih tinggi, letakkannya berhampiran lantai secara drastik mengurangkan julat (dan kelajuan).
  • Cuba elakkan menutup penghala Wi-Fi anda dalam kotak logam. Logam seperti aluminium mencerminkan isyarat tanpa wayar.
  • Elakkan meletakkan penghala anda di sebelah tangki ikan dan badan air besar lain.
  • Jika penghala anda mempunyai antena, cuba halakan ia ke lokasi yang mempunyai isyarat paling lemah.
  • Tutup atau buka tingkap bergantung pada keperluan anda kerana kaca boleh memantulkan isyarat Wi-Fi.
  • Buka pintu antara dan keluarkan halangan lain.

Jika penggodaman ini tidak mencukupi, terdapat beberapa aplikasi yang membantu anda mengoptimumkan kedudukan penghala anda. Walau bagaimanapun, kebanyakan arahan adalah terlalu teknikal untuk dilaksanakan oleh orang awam.

Oleh itu, jalan terbaik adalah untuk berhubung dengan ISP anda, yang akan mempunyai semua alat yang diperlukan untuk meletakkan penghala anda di lokasi terbaik yang mungkin di dalam rumah anda. Sebaik-baiknya, ini perlu dilakukan oleh ISP pada hari pemasangan.

Sekiranya anda mempunyai rumah yang besar merentas berbilang tingkat, anda juga disyorkan untuk melihat penghala Wi-Fi Mesh.

  • Berikut ialah cara untuk mendapatkan Wi-Fi percuma di mana-mana sahaja
  • Wi-Fi tidak berfungsi: apakah penyelesaiannya?

Optimumkan penghala anda

Dengan melawati halaman tetapan penghala anda, anda boleh membuat perubahan pada rangkaian anda dengan mudah. Sekarang, jika anda berasa tidak selesa dengan bilangan tetapan, maka saya akan mengesyorkan agar anda melakukan penyelidikan terlebih dahulu. Memandangkan setiap halaman penghala adalah berbeza malangnya kami tidak boleh membuat panduan yang merangkumi semua di sini tetapi merujuk kepada manual atau pembekal anda harus melakukan silap mata.

Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah menukar keutamaan anda. Anda boleh sama ada menjadikan peranti tertentu mempunyai keutamaan berbanding yang lain (seperti telefon anda melalui TV) atau malah menetapkan lebar jalur dan sekatan yang berbeza bergantung pada aplikasi. Kebolehan di sini sebahagian besarnya bergantung pada tahap penghala anda.

roterwifiandroidhero

Penghala anda mungkin mempunyai banyak ciri berguna seperti keutamaan peranti / © NextPit

Perkara kedua yang akan membantu dengan kelajuan Wi-Fi yang perlahan ialah mengalih keluar peranti lain. Kadangkala jiran mungkin masih menyambung ke Wi-Fi anda secara tidak sengaja atau peranti yang anda tidak gunakan sekerap mengambil sebahagian daripada lebar jalur. Saya mengesyorkan agar anda melihat melalui peranti yang disambungkan dan cuba mengecilkan.

Akhir sekali, adalah penting untuk memastikan perisian tegar penghala dikemas kini kerana pengeluar sentiasa membetulkan pepijat dan mengoptimumkan penghala mereka. Ini mungkin tidak membantu secara langsung dengan kelajuan Wi-Fi, tetapi ini adalah amalan yang baik atas sebab keselamatan.

Gunakan jalur 5 GHz untuk sambungan Wi-Fi

Kebanyakan telefon pintar Android (dan penghala) hari ini menyokong jalur frekuensi 5GHz. Semasa menyediakan penghala anda, kemungkinan besar juruteknik ISP anda mencipta dua rangkaian Wi-Fi berasingan untuk dipilih. Kebanyakan penghala menamakan rangkaian 5 GHz dengan mengakhirkan istilah “5G” di hujung nama rangkaian (juga dikenali sebagai SSID).

Jika anda fikir anda berada pada rangkaian 2.4Ghz yang perlahan, adalah idea yang baik untuk beralih kepada jalur 5 GHz di mana terdapat lebih banyak ruang kosong pada spektrum. Terdapat 23 saluran 20 MHz setiap satu pada frekuensi 5 GHz, yang jauh lebih banyak daripada 14 saluran yang ditawarkan pada 2.4 GHz. Oleh kerana saluran tidak bertindih, anda mungkin mendapat isyarat yang lebih baik pada Wi-Fi anda apabila disambungkan ke rangkaian 5Ghz.

Ambil perhatian bahawa rangkaian 5Ghz mempunyai julat yang jauh lebih rendah berbanding dengan 2.4Ghz. Anda mungkin melihat penurunan ketara dalam kelajuan jika anda disambungkan ke rangkaian 5Ghz, tetapi secara fizikal anda berada jauh dari penghala. Dalam kes sedemikian, lebih baik beralih kepada jalur 2.4 GHz “lebih perlahan”.

Ketahui titik akses Wi-Fi yang terbaik

Tanpa mematikan dan menghidupkan penghala semula, yang sepatutnya sentiasa menjadi pilihan pertama anda apabila mengalami sambungan Wi-Fi yang lemah, cara lain ialah menggunakan apl penganalisis Wi-Fi. Pertama, ia menyediakan saluran terbaik untuk digunakan untuk rangkaian tertentu anda. Tanpa perincian, ia membolehkan anda mengoptimumkan rangkaian dan bermakna anda tidak perlu menjadi pakar teknikal untuk berbuat demikian.

Kedua, ia menilai rangkaian di kawasan itu yang mempunyai sambungan paling stabil, yang selalunya bukan rangkaian yang disambungkan telefon anda secara lalai. Akhir sekali, ia menyediakan akses mudah kepada maklumat rangkaian seperti alamat IP anda, gerbang rangkaian, DNS, dll. Ia tidak penting, tetapi berguna untuk pengguna kuasa.

Penganalisis WiFi

Apl Penganalisis Wi-Fi mungkin kelihatan menakutkan, tetapi ia berguna apabila anda membiasakannya./ © NextPit

Jika anda menggunakan iPhone, aplikasi alternatif untuk melakukan ini dipanggil Penganalisis Rangkaian.

Beli Router atau Network Extender baharu

Hari ini kebanyakan peranti mudah alih menyokong Wi-Fi 6 (802.11ax) yang telah wujud sejak sekian lama (sejak 2019). Jika penghala anda lebih tua daripada tiga tahun ia mungkin tidak menyokong Wi-Fi 6 atau Wi-Fi 6E yang lebih pantas (yang dikeluarkan pada tahun 2020).

NextPit shutterstock 1021312720

Sambungan Internet anda mungkin tidak menjadi lebih pantas, tetapi rangkaian anda akan mendapat manfaat daripada peningkatan! / © Wi-Fi Alliance/Shutterstock

Menaik taraf kepada standard yang lebih baharu akan membolehkan anda mendapatkan sambungan yang lebih stabil, isyarat yang lebih baik dan lebih lebar jalur daripada Wi-Fi anda, tetapi berhati-hati, kesesakan anda mungkin masih ISP anda, jadi jangan mengharapkan untuk mendapatkan internet yang lebih pantas daripada apa yang anda lakukan melalui sambungan berwayar. Satu lagi sebab yang baik untuk menukar penghala anda ialah sesetengah ISP mengenakan bayaran bulanan kepada anda untuk menggunakan penghala sub-standard mereka (biasanya). Tetapi sebelum anda membuat pelaburan ini pastikan penghala baharu anda serasi dengan ISP anda.

Buat masa ini, penghala Wi-Fi 6E agak baharu dan boleh memakan belanja yang agak tinggi. Memilih untuk menggunakan Wi-Fi 6 akan melindungi anda selama bertahun-tahun yang akan datang. Untuk rumah yang lebih besar, anda juga harus melihat ke arah sistem penghala mesh atau, jika mengikut bajet, pemanjang Wi-Fi. Berikut adalah beberapa cadangan.

Kemas kini radio atau perisian tegar anda

Jika anda menerima kemas kini OTA daripada pembawa atau pengilang anda, maka ini mungkin tidak terpakai kepada anda, tetapi jika anda menjalankan ROM tersuai, anda mungkin mendapati diri anda kadang-kadang perlu mengemas kini radio secara manual pada Android anda. Sebagai contoh, berikut ialah cara untuk mengemas kini pemuat but dan radio pada Nexus 5. Anda juga harus memastikan anda menggunakan versi Android terkini untuk memastikan prestasi terbaik. Untuk menyemak ini, pergi ke Tetapan > Perihal > Kemas kini perisian.

Adakah kita kehilangan sebarang helah? Apakah yang anda lakukan untuk meningkatkan isyarat Wi-Fi anda?


Artikel ini dikemas kini kali terakhir pada Mac 2022. Komen lama telah dikekalkan.