Bagaimana untuk menukar pembuat kopi anda menjadi peranti pintar

21
© NextPit oleh Irina Efremova

Espresso, cortado atau lungo. Pedas, aromatik atau tanpa kafein. Ditapis, ditekan atau dalam kapsul. Terdapat banyak cara untuk menikmati kopi. Secara peribadi, saya suka kopi saya tulen dan pedas perkara pertama pada waktu pagi — sekurang-kurangnya dua cawan. Di rumah, saya lebih suka membuat kopi tapis atau kopi di moka bila ada masa, tetapi selalunya saya menggunakan mesin Nespresso. Sebabnya? Saya telah mengautomasikan pembuat kopi menggunakan palam pintar untuk menjimatkan masa.

  • Cara telefon anda boleh membantu mengautomasikan rutin pagi anda

Untuk mengautomasikan tugasan harian menggunakan perkhidmatan seperti Google Assistant, Amazon Alexa atau Siri, anda tidak perlu menyingkirkan peralatan rumah anda atau membelanjakan sejumlah besar wang untuk membeli produk pintar. Salah satu penyelesaian terbaik yang saya temui untuk menjadikan rumah saya lebih pintar sambil menyimpan peralatan saya adalah dengan membeli satu set soket pintar.

  • Baca juga: Philips Hue pada 2022: Model, harga, ciri dan banyak lagi!

Apakah palam pintar dan faedahnya

Palam pintar ialah cara yang mudah dan murah untuk mengautomasikan peralatan berwayar di rumah anda. Dalam kes saya, saya menggunakan palam Gosund yang disambungkan ke alur keluar dan rangkaian Wi-Fi. Untuk mengawal peranti, anda perlu memuat turun apl pendamping pada telefon atau tablet anda dan kemudian memasangkan perkhidmatan dengan pembantu suara seperti Amazon Echo, Google Nest atau Apple HomePod.

Setelah disediakan, anda boleh mengautomasikan tugas seperti menghidupkan dan mematikan lampu, mengawal kipas dan juga membuat kopi daripada arahan suara. Walau bagaimanapun, faedah melebihi kemudahan. Palam pintar juga bagus untuk menjimatkan tenaga atau lebih sedar tentang perbelanjaan elektrik.

Tangkapan skrin memaparkan proses persediaan tambah pintar

Menggunakan palam pintar mempunyai beberapa faedah, termasuk mengawal penggunaan tenaga / © NextPit

Semasa musim sejuk, sebagai contoh, adalah mungkin untuk menjadualkan tempoh apabila lampu tumbuh tumbuhan tetap menyala pada siang hari, menyediakan makanan yang mencukupi untuk tumbuhan anda tanpa membuang tenaga. Bagi keselamatan, peranti ini juga boleh merasakan lonjakan kuasa dan kejadian elektrik lain dan menghantar pemberitahuan ke telefon bimbit anda. Jadi jika anda telah membiarkan seterika anda dihidupkan di rumah, anda boleh mematikannya dengan mudah dari telefon bimbit anda.

Jadi automasi tugas hanyalah salah satu daripada banyak faedah mempunyai palam pintar sebagai alternatif untuk menukar mana-mana perkakas rumah kepada peranti yang disambungkan.

Jadikan pembuat kopi anda menjadi objek pintar untuk mengautomasikan kopi

Petua saya hari ini ialah cara menukar pembuat kopi anda menjadi peranti pintar menggunakan palam pintar. Sebelum membeli produk, semak sama ada ia boleh digunakan bersama dengan pembesar suara pintar yang anda ada di rumah. Jika tidak, perlu diingat bahawa alat ini berfungsi dengan baik hanya bersama telefon bimbit anda.

Selepas menyediakan palam pintar pilihan anda dan menyambungkannya ke rangkaian Wi-Fi, anda kemudian boleh menyambungkannya ke perkhidmatan automasi yang anda gunakan di rumah. Di bawah anda akan menemui langkah-langkah untuk menyambungkan peranti rumah pintar anda kepada perkhidmatan Google, Amazon dan Apple:

Apl Google Home Amazon Alexa Apple HomeKit
Langkah 1 Buka apl Google Home. Buka apl Alexa. Buka apl Home pada iPhone, iPad atau Mac anda.
Langkah 2 Di bahagian atas sebelah kiri, ketik Tambah (+) > Sediakan peranti (+) > Berfungsi dengan Google. Buka Lagi (≡) > Pilih Tambah Peranti. Klik pada ikon Rumah > pilih Tetapan Rumah.
Langkah 3 Pilih pembuat peranti daripada senarai. Pilih jenis peranti rumah pintar yang ingin anda sambungkan. Pilih jenis peranti rumah pintar (mana-mana Hab Rumah yang tersedia akan disenaraikan di bahagian atas) > klik pada butang Bersambung.
Langkah 4 Ikuti langkah dalam apl untuk melengkapkan persediaan. Pilih jenama dan ikut arahan pada skrin.

Itu sahaja! Selepas persediaan palam pintar anda, anda boleh menggunakan arahan suara untuk menghidupkan pembuat kopi anda dan mengautomasikan kopi. Dalam kes saya, kedua-dua Google Assistant dan Alexa bertindak balas kepada arahan “Tolong hidupkan kopi!”

Tangkapan skrin memaparkan proses persediaan tambah pintar

Menyediakan soket pintar adalah sangat mudah menggunakan apl Google Home (kiri) atau Amazon Alexa (kanan) / © NextPit

Beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan di sini: pembuat kopi perlu disambungkan ke palam pintar dan kekal dihidupkan sepanjang masa, kerana palam itu yang mengawal keadaan mesin mulai sekarang. Jadi pastikan butang sentiasa dalam mod “hidup”. Dengan cara ini, apabila arahan ditekan, mesin akan menghidupkan dan memulakan proses untuk membuat kopi.

Penting: memandangkan Nespresso saya mempunyai dua butang untuk kopi pendek atau panjang, adalah perlu untuk mengklik pada pilihan yang saya mahu untuk mesin membuat kopi. Oleh kerana saya tidak suka kopi sejuk, saya mengautomasikan keseluruhan proses sehingga ke tahap ini, dan apabila saya sampai ke dapur saya menekan butang untuk membuat kopi. Jika anda ingin membuat proses ini juga automatik, anda boleh menggunakan bot Switch, iaitu mekanisme yang menekan butang untuk anda.

Alternatif lain bagi mereka yang ingin mengautomasikan kopi setiap hari ialah pemasa analog, yang berfungsi mengikut jadual. Dan ingat, dengan beberapa pengecualian anda perlu mengisi semula air, penapis, kopi dan kapsul anda.

Jadi, adakah anda pernah menggunakan palam pintar? Jenama mana yang akan anda cadangkan? Adakah anda berminat dengan topik rumah yang disambungkan? Kongsi pendapat anda di bahagian komen kami.