Bagaimana untuk menyahaktifkan atau memadam akaun Facebook pada iPhone atau PC

5
bagaimana untuk memadam akaun facebook anda pada iphone dan komputer

Kebimbangan yang dikaitkan dengan Facebook privasi dasar dan kawalan ke atas data pengguna telah wujud sejak sekian lama. Dari semasa dan sekarang, portal media sosial terkemuka itu memberikan penjelasan mengenai perkara yang sama. Walau bagaimanapun, ketakutan tetap berterusan di kalangan banyak pengguna di seluruh dunia. Mungkin inilah yang menyatukan kita di halaman yang sama di sini. Mari lihat bagaimana anda boleh menyahaktifkan atau memadam akaun Facebook anda pada iPhone dan Komputer.

Perbezaan antara menyahaktifkan dan memadam akaun Facebook

Apabila anda menyahaktifkan akaun anda,

  • Tiada sesiapa di Facebook boleh melihat profil anda kecuali anda.
  • Profil anda akan dilumpuhkan dan nama & foto anda akan dipadamkan daripada kebanyakan perkara yang telah anda kongsi.
  • Anda akan dapat menggunakan Messanger.
  • Hanya maklumat tertentu akan kelihatan seperti mesej.
  • Nama anda akan kelihatan dalam senarai rakan rakan anda.
  • Nama, siaran dan ulasan anda akan kelihatan kepada pentadbir kumpulan yang anda sertai.

Apabila anda memadamkan akaun anda,

  • Anda tidak boleh mengaktifkan semula akaun anda lagi. (hanya jika anda log masuk dalam masa 30 hari)
  • Setelah anda memadamkan akaun anda, semua data anda termasuk muat naik akan dialih keluar dan anda tidak boleh mendapatkannya kemudian.
  • Anda tidak boleh menggunakan apl pihak ketiga seperti Instagram yang anda gunakan melalui log masuk akaun Facebook.
  • Anda tidak akan dapat menggunakan Messenger. Walau bagaimanapun, mesej yang dihantar kepada rakan anda akan tetap kelihatan dalam sembang mereka.

Bagaimana untuk menyahaktifkan atau memadam akaun Facebook anda pada iPhone atau iPad

  1. Buka apl Facebook pada iPhone anda.
  2. Pergi ke Menu dengan mengetik pada ikon tiga garisan mendatar.
  3. Tatal ke bawah dan pergi ke Tetapan & Privasi.buka aplikasi facebook ketik pada menu dan pilih tetapan dan privasi pada iphone
  4. Ketik Tetapan.
  5. Tatal ke bawah dan buka Pemilikan dan Kawalan Akaun.
  6. Pilih Nyahaktifkan dan Pemadaman.ketik pada tetapan pilih pemilikan dan kawalan akaun kemudian ketik pada penyahaktifan dan pemadaman dalam profil facebook

    Nyahaktifkan sementara akaun Facebook

  7. Pilih “Akaun Penyahaktifan.”
  8. Ketik Teruskan ke Penyahaktifan Akaun.
  9. Pada halaman seterusnya, masukkan kata laluan anda.
  10. Facebook akan bertanya kepada anda mengapa anda ingin menyahaktifkan akaun anda, jadi pilih sebab pilihan dan ketik Teruskan.pilih nyahaktifkan akaun pilih sebab dan ketik teruskan dalam aplikasi facebook
  11. Jika anda pasti, tekan Teruskan sekali lagi.
  12. Pada akhirnya, ketik Nyahaktifkan Akaun Saya untuk berehat sementara.ketik pada teruskan dan kemudian ketik pada nyahaktifkan akaun saya pada iphone

    Nota: Jika anda mahu, anda boleh terus menggunakan Messenger dan terus berinteraksi dengan rakan anda, sementara akaun anda masih dinyahaktifkan. Untuk melakukan itu, hanya tandakan kotak Teruskan Menggunakan Messenger pada halaman Nyahaktifkan Akaun Saya.

    Padamkan akaun Facebook secara kekal

  13. Pilih Padam Akaun dan kemudian tekan Teruskan ke Pemadaman Akaun.
  14. Pada halaman seterusnya, Facebook akan menawarkan beberapa pilihan untuk membuat perubahan pada akaun anda dan bukannya memadamkannya secara kekal.
  15. Jika anda pasti untuk memadamkannya, ketik Teruskan ke Pemadaman Akaun sekali lagi.pilih padam akaun dan ketik teruskan ke pemadaman akaun dalam profil facebook
  16. Ketik Muat Turun Maklumat untuk membuat sandaran semua data penting anda termasuk siaran, gambar profil & muka depan anda dan semua.ketik pada maklumat muat turun ke data sandaran profil facebook

    Nota: Jika anda memilih Muat Turun Maklumat dan anda perlu mengetik Cipta Fail dan beri Facebook sedikit masa untuk membuat salinan maklumat anda.

  17. Jika anda tidak mahu membuat sandaran data anda, ketik Padam Akaun.
  18. Masukkan kata laluan anda dan ketik Teruskan.
  19. Akhir sekali, ketik Padam Akaun untuk mengesahkan pemadaman akaun kekal.padam akaun facebook secara kekal pada iphone

Bagaimana untuk memadam akaun Facebook secara kekal pada PC

  1. melawat Halaman Padam Facebook di web.
  2. Log masuk ke alamat e-mel dan kata laluan anda.
  3. Klik pada Padam Akaun. Jika anda ingin melumpuhkan akaun Facebook anda buat sementara waktu, anda boleh memilih pilihan “Nyahaktifkan Akaun”.klik pada padam akaun dalam profil facebook pada mac
  4. Masukkan kata laluan anda dan klik Teruskan.masukkan kata laluan facebook dan klik pada teruskan
  5. Tekan Padam Akaun sekali lagi untuk memadam akaun secara kekal.padam akaun facebook secara kekal dari komputer

    Nota: Facebook memberi anda masa selama 30 hari untuk mendapatkan semula akaun anda jika anda benar-benar mahu kembali. Selepas 30 hari, anda tidak boleh log masuk kembali.

Mengakhiri…

Jadi apa pendapat anda menggunakan Facebook? Adakah anda memilih untuk menyahaktifkan atau memadam? Manakah pilihan pilihan anda? Jangan lupa beritahu kami di bahagian komen di bawah!

Anda juga mungkin mahu membaca ini:

  • Cara Melihat Siapa yang Melihat Profil Facebook Anda
  • Facebook Tidak Berfungsi pada iPhone? Petua Pintar untuk Membetulkannya
  • Cara Memadam Akaun WhatsApp Secara Kekal dari iPhone
  • Cara Memadam Akaun Apple ID Secara Kekal