Bagaimana Untuk Menyahhantar Mesej dalam iMessage

15

Dalam dunia pemesejan segera, menghantar mesej kepada orang yang salah atau tidak menyemak perkara yang anda hantar boleh menjadi masalah biasa. Ia boleh berisiko mendedahkan maklumat sensitif yang terdedah atau memalukan daripada mesej yang salah arah. Nasib baik, pengguna iPhone boleh diselamatkan oleh fungsi unsend iMessage.

Sama ada anda telah membuat kesilapan atau perlu mengalih keluar mesej sensitif, membatalkan penghantaran iMessage pada peranti iOS anda hanya beberapa ketikan lagi.

Bagaimana untuk membatalkan penghantaran iMessage pada iPhone

Aplikasi “Mesej” pada iPhone anda membolehkan anda menyahhantar atau mengedit mesej terbaharu. Ini membolehkan anda membetulkan kesilapan atau mendapatkan semula mesej yang dihantar secara tidak sengaja kepada penerima yang salah. Sebelum kami memandu anda melalui langkah-langkah, peranti mudah alih anda perlu berjalan pada iOS 16 atau lebih baharu untuk menggunakan ciri ini.

Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka aplikasi “Mesej” dan pilih perbualan yang dikehendaki.
 2. Ketik dan tahan mesej khusus untuk memaparkan menu pilihan.
 3. Pilih pilihan “Buat asal Hantar”.

Anda mempunyai tetingkap dua minit selepas menghantar mesej untuk membuat asalnya. Perlu diingat bahawa ini tidak berfungsi jika penerima mempunyai versi iOS yang lebih lama.

Jika anda tidak mahu membatalkan penghantaran mesej, tetapi hanya untuk mengeditnya, ikut langkah ini:

 1. Buka aplikasi “Mesej” dan pilih perbualan yang dikehendaki.
 2. Ketik dan tahan pada mesej khusus untuk memaparkan menu pilihan.
 3. Tekan butang “Edit”, dan tulis semula mesej anda.
 4. Selepas anda membuat perubahan yang diperlukan, tekan butang tanda semak biru untuk menghantar semula mesej.

Apabila anda mengedit mesej, perubahan itu direkodkan dalam transkrip perbualan dan mesej itu ditandakan sebagai “Diedit.” Ini bermakna bahawa penerima mesej dapat melihat bahawa mesej asal telah diubah dan terdapat sejarah suntingan.

Anda boleh menukar mesej sehingga lima kali untuk 15 minit pertama selepas menghantarnya. Pengguna dengan versi iOS yang lebih lama (15.6 dan lebih lama) akan menerima mesej baharu dengan teks yang diedit bersama dengan yang asal.

Ciri ini hanya berfungsi pada mesej iMessage. Teks SMS (di luar sfera iOS atau jika ciri iMessage dilumpuhkan) tidak boleh ditukar.

Bagaimana untuk membatalkan penghantaran iMessage pada macOS

Jika anda menggunakan PC Apple, apl “Mesej” berfungsi sama seperti iOS, memberikan anda ketenangan fikiran dan kawalan ke atas komunikasi digital anda.

 1. Buka aplikasi “Mesej” dan klik pada perbualan yang dikehendaki.
 2. Cari mesej khusus yang ingin anda nyahhantar dan klik kawalan padanya.
 3. Menu pop timbul akan muncul. Klik pada pilihan “Buat asal Hantar”.

Jika anda ingin membuat pengubahsuaian pada mesej yang telah anda hantar tanpa membatalkannya, ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi “Mesej” dan klik pada perbualan yang dikehendaki.
 2. Cari mesej khusus yang ingin anda edit dan klik kawalan padanya.
 3. Menu pop timbul akan muncul. Di sini hanya tekan pilihan “Edit”.
 4. Selepas anda mengedit mesej, tekan butang “Kembali” pada papan kekunci anda.

Apa yang Membezakan iMessage Daripada SMS/MMS?

Anda boleh menghantar semua mesej pada peranti Apple anda menggunakan apl “Mesej”. Mesej ini boleh dihantar menggunakan sama ada SMS/MMS biasa atau iMessage.

iMessage membolehkan anda menghantar teks, imej atau video melalui data selular atau Wi-Fi ke peranti Apple yang lain (iPhone, iPad atau Mac). Mesej ini ditunjukkan oleh gelembung teks biru dan disulitkan dengan selamat. Mesej ke peranti lain dihantar melalui SMS atau MMS, bergantung pada kandungannya.

Jika anda tidak mahu menggunakan data sel, anda boleh menghidupkan atau mematikan iMessage pada peranti Apple dengan mengikut langkah berikut:

 1. Ketik pada ikon “Tetapan”.
 2. Tatal ke bawah dan pilih “Mesej.”
 3. Cari kotak “iMessage” dan gerakkan peluncur ke kiri atau kanan.

Jika anda mematikan iMessage, mesej yang anda hantar akan dihantar sebagai SMS/MMS biasa.

Jika anda memilih untuk tidak menggunakan iMessage, anda boleh menghantar mesej SMS/MMS. Mesej ini dipaparkan sebagai gelembung teks hijau pada telefon anda dan tidak selamat. Anda memerlukan pelan pemesejan teks untuk menghantar SMS/MMS pada iPhone anda. Untuk maklumat lanjut, hubungi pembekal selular anda.

Soalan Lazim

Apakah yang berlaku jika saya membatalkan penghantaran iMessage?

Mesej yang tidak dihantar akan hilang daripada kedua-dua peranti pengirim dan penerima dan akan digantikan dengan nota yang menunjukkan bahawa mesej telah dialih keluar. Tidak kira sama ada penerima telah melihat kandungan asalnya.

Bolehkah saya membatalkan penghantaran iMessage yang dihantar?

Selagi ia berada dalam tetingkap dua minit selepas menghantar, anda boleh membatalkan penghantaran iMessage yang dihantar.

Adakah mungkin untuk membatalkan penghantaran iMessages pada semua peranti Apple?

Ya, ciri tidak hantar tersedia pada semua peranti Apple yang menjalankan iOS 16 atau lebih baru atau macOS Ventura.

Adakah mungkin untuk membatalkan penghantaran kumpulan iMessages?

Ya, ciri unsend tersedia untuk iMessages kumpulan juga.

Buat asal masa lalu dengan Ciri Tidak Hantar iMessage

Sama ada anda perlu membetulkan kesilapan menaip atau mendapatkan semula mesej sensitif, iMessages yang tidak menghantar tersedia untuk membantu. Ingat bahawa anda mempunyai tetingkap dua minit selepas menghantar mesej untuk membatalkan penghantarannya, dan hakikat bahawa anda membatalkan penghantaran mesej atau sejarah suntingannya akan kelihatan kepada penerima. Pastikan peranti Apple anda berjalan pada iOS 16 atau lebih baru, atau anda mempunyai macOS Ventura untuk menggunakan ciri ini.

Berapa kerapkah anda membatalkan penghantaran mesej? Apakah sebab utama anda membatalkan penghantaran mesej? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.