Bagaimana untuk Menyediakan VPN Cisco

20

Adakah anda ingin tahu cara menyediakan VPN Cisco? Cisco adalah salah satu nama yang paling dikenali dalam rangkaian. Ia adalah nama di sebalik kebanyakan penghala perusahaan, sebahagian besar penghala tulang belakang internet, tembok api, suis dan peralatan rangkaian. Ia juga menyediakan aplikasi pengguna akhir seperti Cisco AnyConnect yang digunakan di banyak kolej dan universiti serta perusahaan di seluruh dunia. Tutorial ini akan membimbing anda melalui penyediaan VPN Cisco AnyConnect.

VPN seperti ExpressVPN ialah alat penting dalam melindungi trafik rangkaian anda daripada pengawasan. Sama ada itu tajaan kerajaan, ISP atau penggodaman, penyulitan trafik anda mengelakkannya daripada mengintip. Walaupun anda tidak mempunyai apa-apa untuk disembunyikan, memastikan trafik internet anda adalah bahagian asas keselamatan komputer. Sesetengah pertubuhan pendidikan mendesaknya dan kebanyakan syarikat yang membenarkan capaian jauh kepada data atau aplikasi juga akan melakukannya.

Cisco AnyConnect termasuk pelanggan yang anda pasang pada peranti anda dan web atau Perkakas Keselamatan Adaptif (SEBAGAI). Cisco ASA ialah peranti tunggal yang merangkumi tembok api, antivirus, penapis spam, pelayan VPN, peranti sijil SSL dan lebih banyak ciri bolt-on. Apabila kita pernah menggunakan tembok api perkakasan yang berasingan, pelayan VPN dan penyelesaian antivirus, semuanya boleh dirangkumkan dalam satu peranti. Ini cara yang kemas untuk memastikan perniagaan anda. Peranti yang satu ini menjamin semua penyelesaian adalah salah satu sebab ASA begitu popular.

Menyediakan VPN Cisco AnyConnect

Menyediakan Cisco AnyConnect VPN adalah serupa dengan menyediakan mana-mana klien VPN. Pendekatannya bergantung pada peranti yang anda pasangkan tetapi setelah dipasang, persediaan adalah sangat mudah. Anda boleh memuat turun Cisco AnyConnect VPN terus daripada Cisco tetapi jika anda menggunakannya untuk menyambung ke kolej atau majikan anda, mereka harus menyediakan pautan. Anda harus menggunakan pautan ini kerana ia boleh mengandungi fail konfigurasi yang diperlukan untuk menyambung dengan cepat.

Untuk anda boleh menyambung ke VPN anda menggunakan Cisco AnyConnect, anda memerlukan log masuk. Jika anda menyambung ke rangkaian kolej atau syarikat, pasukan sokongan HR atau IT anda sepatutnya menghantar ini kepada anda pada satu ketika. Anda tidak akan dapat menyambung tanpa mereka.

Tawaran Terhad: 3 bulan PERCUMA!
Dapatkan ExpressVPN. Selamat dan mesra penstriman.

Jaminan wang dikembalikan 30 hari

Jika tidak:

  1. Muat turun klien VPN Cisco AnyConnect.
  2. Pasang klien pada peranti anda menggunakan fail InstallAnyConnect.exe.
  3. Ikuti wizard persediaan dan pilih OK setelah selesai.
  4. Benarkan pemasangan untuk mengesahkan jika ia meminta untuk berbuat demikian dan pilih Selesai setelah selesai.

Pemasang mungkin tidak memasukkan sebarang langkah persediaan khusus bergantung pada tempat anda mengakses fail pemuat turun. Contoh di atas menggunakan fail boleh laku Windows. Android, Mac OS dan sistem pengendalian lain akan menggunakan sesuatu yang lain.

Menyediakan Cisco AnyConnect VPN pada Chromebook atau peranti Android

Contoh lain ialah memasang Cisco AnyConnect VPN pada Chromebook. Saya menyebut ini secara khusus kerana ia tidak menggunakan pemasangan aplikasi standard. Walaupun Cisco mempunyai apl Android yang serasi, ia tidak berfungsi sebagaimana mestinya syarikat mengesyorkan menggunakan sambungan Chrome sebaliknya. Harap maklum bahawa hanya trafik Chrome akan disulitkan jika anda melakukan ini. Semua trafik lain tidak akan menggunakan VPN.

  1. Muat turun sambungan Chrome Cisco AnyConnect dari sini.
  2. Pilih Tambahkan pada Chrome dan benarkan akses kepada apa sahaja yang diminta.
  3. Pilih Lancarkan Apl untuk mengkonfigurasinya.
  4. Pilih Tambah Sambungan Baharu dan masukkan butiran log masuk VPN anda.

Setelah sambungan itu mengesahkan, anda boleh menyediakan sambungan baharu, menyimpannya dan menggunakannya pada bila-bila masa anda perlu menyambung.

Menyambungkan Cisco AnyConnect VPN

Setelah dipasang, anda boleh menyambungkan Cisco AnyConnect VPN pada bila-bila masa selagi anda mempunyai butiran log masuk yang diberikan oleh kolej atau majikan anda. Buka aplikasi, masukkan rangkaian yang ingin anda sambungkan, masukkan butiran log masuk anda, tekan Sambung dan anda akan melihat tetingkap yang disambungkan dalam beberapa saat.

Sesetengah rangkaian memerlukan pengesahan dua faktor. Jika milik anda adalah salah satu daripadanya, dapatkan kod tersebut dan masukkannya dalam tetingkap 2FA baharu. Tekan Teruskan dan VPN akan bersambung. Anda sepatutnya melihat status pada peranti anda yang memberitahu anda bahawa anda telah menyambung ke perkhidmatan Cisco AnyConnect.

Untuk memutuskan sambungan, sama ada pilih pemberitahuan Windows atau buka aplikasi Cisco AnyConnect pada peranti anda dan pilih Putuskan sambungan. Berikan beberapa saat untuk memutuskan sambungan daripada rangkaian selamat dan beberapa saat lagi untuk peranti anda melaksanakan tetapan rangkaian lalai. Kini anda sepatutnya boleh menggunakan internet seperti biasa di luar VPN.

Pelanggan VPN Cisco AnyConnect membuat kerja singkat untuk memastikan trafik internet antara organisasi dan pelanggan jauh. Ia pantas, selamat dan melakukan tugas yang sangat baik untuk memastikan perkara mudah untuk pengguna. Tidak hairanlah ia sangat popular!