Bagaimana untuk menyekat Spam dalam Telegram

34

Mesej spam boleh muncul pada setiap aplikasi komunikasi hari ini, dan Telegram tidak terkecuali. Ini menjadikan pengehadan mesej spam penting untuk keselamatan peribadi anda dan keselamatan peranti anda. Walau bagaimanapun, kadangkala menyekat mereka boleh mengelirukan, terutamanya jika anda pengguna apl baharu. Kebanyakan apl menawarkan pilihan yang sama, tetapi setiap apl mempunyai reka letak yang berbeza dan mencari lokasi yang betul boleh menjadi sukar.

Artikel ini akan memberi anda semua langkah yang diperlukan untuk menyekat spam di Telegram pada peranti yang berbeza.

Cara Mengehadkan Penambahan ke Kumpulan Telegram

Satu cara penghantar spam mengisi peti masuk anda dengan mesej yang tidak diminta adalah dengan menambahkan anda ke kumpulan besar. Memandangkan kumpulan Telegram boleh memuatkan sehingga 200,000 pengguna, ini adalah cara mudah untuk penipu menjangkau lebih ramai orang dengan cepat. Jika nama pengguna anda terbuka, mereka boleh menambahkan anda ke kumpulan walaupun mereka tidak mengetahui nombor anda dengan menaip secara rawak nama pengguna yang sepadan dengan nama anda dalam Carian Global.

Nasib baik, anda boleh menghalang penipu daripada menambahkan anda ke kumpulan berniat jahat hanya dalam beberapa langkah mudah.

Pada Android

Jika anda menggunakan telefon Android, anda boleh menyembunyikan nombor telefon anda dan mengehadkan penambahan pada kumpulan dalam beberapa langkah ini:

 1. Buka aplikasi Telegram pada telefon Android anda.
 2. Ketik menu hamburger di penjuru kiri sebelah atas.
 3. Setelah menu sisi dibuka, ketik pada “Tetapan.”
 4. Cari “Privasi dan Keselamatan” dan klik padanya.
 5. Dalam kawasan “Privasi”, ketik pada “Nombor Telefon.”
 6. Tukar “Semua Orang” lalai kepada “Kenalan Saya” atau “Tiada sesiapa.”
 7. Ketik tanda semak di penjuru kanan sebelah atas.
 8. Kembali ke kawasan “Privasi” dan cari “Kumpulan & Saluran.”
 9. Di bawah soalan “Siapa yang boleh menambahkan saya ke sembang kumpulan?” tukar “Semua Orang” lalai kepada “Kenalan Saya.”
 10. Klik pada tanda semak di penjuru kanan sebelah atas untuk mengesahkan pilihan anda.

Pada iPhone

Mengehadkan orang yang boleh menambahkan anda ke kumpulan dan menyembunyikan nombor telefon anda di Telegram dilakukan dengan cara yang sama pada peranti iPhone. Ini adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka aplikasi Telegram pada iPhone anda.
 2. Pergi ke “Tetapan” di sudut kanan bawah.
 3. Klik pada “Privasi dan Keselamatan.”
 4. Dalam kawasan “Privasi”, ketik pada “Nombor Telefon.”
 5. Tukar “Semua Orang” lalai kepada “Kenalan Saya” atau “Tiada sesiapa.”
 6. Klik pada bahagian belakang di penjuru kiri sebelah atas untuk mengesahkan pilihan anda.
 7. Kembali ke kawasan “Privasi” dan cari “Kumpulan & Saluran.”
 8. Tukar “Semua Orang” lalai kepada “Kenalan Saya.”
 9. Klik pada bahagian belakang di penjuru kiri sebelah atas untuk mengesahkan pilihan anda.

Pada Apl Telegram Desktop

Mengehadkan orang yang boleh menambahkan anda pada saluran dan mengehadkan orang yang boleh melihat nombor anda pada Desktop adalah hampir sama seperti pada Android. Begini cara anda melakukannya:

 1. Buka aplikasi Telegram pada Desktop anda.
 2. Ketik menu hamburger di penjuru kiri sebelah atas.
 3. Setelah menu pop timbul dibuka, ketik pada “Tetapan.”
 4. Cari “Privasi dan Keselamatan” dan klik padanya.
 5. Dalam kawasan “Privasi”, ketik pada “Nombor Telefon.”
 6. Tukar “Semua Orang” lalai kepada “Kenalan Saya” atau “Tiada sesiapa.”
 7. Pilih “Simpan.”
 8. Kembali ke kawasan “Privasi” dan cari “Kumpulan & Saluran.”
 9. Di bawah soalan “Siapa yang boleh menambahkan saya ke sembang kumpulan?” tukar “Semua Orang” lalai kepada “Kenalan Saya.”
 10. Klik pada “Simpan” untuk mengesahkan pilihan anda.

Cara Mengenali Kumpulan Spam

Untuk melindungi diri anda daripada kumpulan spam yang berbahaya, mengetahui apabila anda telah ditambahkan pada kumpulan sedemikian adalah perlu. Mengenali kumpulan spam di Telegram adalah lebih mudah daripada yang anda fikirkan.

 • Mula-mula, anda perlu membezakan antara kumpulan yang anda sudah pun menjadi sebahagian daripada kumpulan yang baru anda kenali.
 • Jika anda telah ditambahkan secara rawak pada kumpulan, lihat pada mesej sebelumnya. Jika semuanya sama dan tidak kelihatan seperti perbualan biasa antara orang, keluar dengan mengklik butang “Laporkan Spam dan Tinggalkan”.
 • Jika ahli kumpulan menawarkan anda peluang untuk menyertai hadiah atau beberapa jenis projek dengan harga, kemungkinan besar kumpulan spam cuba menipu anda.

Soalan Lazim

Adakah pengguna dalam kumpulan yang sama dengan saya dapat melihat mesej saya jika saya menyekatnya?

Jika anda menyekat pengguna daripada sembang kumpulan, mereka masih dapat melihat mesej anda dalam sembang itu walaupun mereka tidak akan dapat menghantar mesej kepada anda secara langsung.

Bagaimanakah saya melaporkan seseorang untuk spam?

Anda boleh melaporkan seseorang untuk spam dengan mengklik pada tiga titik pada profil mereka dan mengetik “Laporkan.” Pilih “Spam” dan serahkannya kepada pasukan Telegram.

Apakah yang perlu saya lakukan jika saya telah dilaporkan untuk spam?

Jika anda telah dilaporkan untuk spam secara tidak sengaja, akaun anda mungkin terhad untuk beberapa hari sahaja. Jika anda dilaporkan untuk spam beberapa kali, anda mungkin kehilangan akaun anda secara kekal.

Kekal selamat

Walaupun Telegram pernah menjadi salah satu aplikasi komunikasi yang lebih selamat, hari ini ia menjadi tempat pembiakan spammer sama seperti aplikasi lain. Laraskan tetapan privasi anda dengan petua ini sebaik sahaja anda membuat akaun untuk membantu anda mengawal semula jika perkara yang paling teruk berlaku. Berhati-hati dengan mesej yang tidak diingini, terutamanya jika ia membawa kepada pautan yang mencurigakan dan menawarkan hadiah.

Adakah anda sudah menerima spam di Telegram? Adakah anda menggunakan mana-mana petua ini untuk menanganinya? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.