Bagaimana untuk merakam panggilan video WhatsApp pada Android

10
© Dan Gold/Unsplash

Tertanya-tanya bagaimana untuk merakam panggilan video WhatsApp? Nah, anda, kawan saya, telah datang ke tempat yang betul! Sebelum kita mula membincangkan pelbagai kaedah yang kita ada buat masa ini untuk merakam panggilan video WhatsApp, izinkan saya memberitahu anda bahawa prosedur ini tidak lagi mudah seperti dahulu.

Lompat ke

Adakah mungkin untuk merakam panggilan video WhatsApp pada tahun 2021?

Jawapan pantas untuk soalan ini adalah ya. Anda akan, pada tahun 2021, dapat merakam panggilan video WhatsApp pada mana-mana telefon Android. Walau bagaimanapun, perkara yang tidak didedahkan oleh ‘Ya’ ini ialah beberapa isu yang mungkin anda hadapi apabila anda benar-benar cuba melakukan ini.

Satu-satunya cara untuk merakam panggilan video WhatsApp adalah dengan bantuan aplikasi perakam skrin. Beberapa pengeluar menggabungkan telefon mereka dengan apl perakam skrin asli. Sekiranya anda memiliki salah satu daripada peranti ini, anda hanya boleh mengaktifkan perakam skrin dan panggilan video WhatsApp anda akan dirakam dengan mudah.

Jika telefon pintar anda menjalankan stok Android, yakinlah, telefon anda tidak mempunyai aplikasi perakam skrin terbina dalam. Pada peranti sedemikian, anda akan dikehendaki memuat turun dan memasang apl rakaman skrin pihak ketiga seperti perakam skrin MNML atau perakam Skrin AZ.

Apa yang dikatakan, tidak kira laluan mana yang anda lalui (apl asli atau aplikasi pihak ketiga), anda hampir pasti akan menghadapi salah satu daripada tiga senario ini.

 1. Panggilan akan dirakam seperti biasa dan anda akan dapat mendengar dengan jelas apa yang diperkatakan oleh kedua-dua pihak.(Yay!)
 2. Panggilan akan dirakam – tetapi anda hanya akan dapat mendengar suara anda dan bukan suara pihak lain. (Duh)
 3. Panggilan akan dirakam tanpa sebarang bunyi daripada mana-mana pihak. (Meh)

Daripada penyelidikan kami, kami menyedari bahawa senario kedua ialah isu paling biasa yang dihadapi pengguna semasa merakam panggilan WhatsApp, dan setakat ini, malangnya, tiada penyelesaian yang dapat dilihat.

Untuk tujuan artikel ini, kami cuba merakam panggilan video WhatsApp pada tiga peranti – satu menjalankan MIUI Xiaomi, satu lagi menjalankan RealmeUI Realme, dan telefon pintar ketiga menjalankan stok Android. Hanya satu peranti – yang menjalankan MIUI dapat merakam panggilan dengan bunyi kedua-dua pihak boleh didengari. Pada telefon yang menjalankan stok Android, kami tidak dapat mendapatkan apa-apa bunyi sama sekali tidak kira aplikasi yang kami gunakan.

Bagaimana untuk merakam panggilan video WhatsApp

Rakam panggilan WhatsApp pada stok Android (atau mana-mana telefon Android)

Anda perlu memasang apl rakaman skrin pihak ketiga untuk merakam panggilan WhatsApp pada telefon yang menjalankan stok Android. Kami mencuba dua aplikasi – Perakam Skrin AZ dan perakam Skrin MNML. Anda boleh memasang salah satu apl ini daripada Gedung Google Play dan memasangnya pada telefon anda. Di bawah, kami menggariskan langkah yang perlu kami lakukan untuk perakam Skrin MNML.

 • Selepas memasang perakam Skrin MNML, jam pada ikon untuk membuka apl.
 • Berikan semua kebenaran yang diperlukan dan mulakan rakaman skrin.
 • Buka WhatsApp dan buat panggilan video seperti biasa.
 • Anda boleh menghentikan rakaman pada pertengahan jalan pada bila-bila masa yang anda pilih.
 • Untuk melihat fail yang dirakam, buka MNML sekali lagi dan anda akan melihat fail tersenarai. Ketik padanya untuk memulakan main balik.
Perakam Skrin MNML

Anda boleh menggunakan perakam skrin MNML pada peranti yang menjalankan stok Android. Anda tidak akan dapat merakam bunyi, walaupun. / © NextPit

Nota: Anda mungkin perasan bahawa video itu akan tiada audio daripada kedua-dua pihak jika anda menjalankan Android 11 atau Android 12. Ini kerana Google tidak lagi membenarkan audio dalaman dirakam.

Rakam Panggilan WhatsApp pada MIUI

Peranti Xiaomi yang menjalankan MIUI datang dengan aplikasi rakaman skrin yang sangat berkebolehan. Ia boleh diakses dari menu lungsur. Walau bagaimanapun, sebelum anda mula menggunakannya untuk merakam panggilan video WhatsApp, anda perlu memastikan beberapa perkara supaya anda dapat mendengar suara kedua-dua pihak dalam rakaman akhir.

 • Leret ke bawah untuk mendedahkan menu tetapan pantas
 • Tekan lama Perakam Skrin untuk membuka aplikasi (Jika anda tidak melihat apl di sini, leret ke kanan atau kiri)
 • Ketik ikon di penjuru kanan sebelah atas untuk membuka halaman Tetapan
 • Tatal ke pilihan yang menyatakan Sumber bunyi dan pastikan anda telah memilih Mic dan bukannya Bunyi Sistem.
 • Sebelum anda membuat panggilan, leret ke bawah untuk memulakan perakam skrin
 • Buka WhatsApp dan buat panggilan video biasa.
 • Tamatkan rakaman menggunakan togol pada skrin pada bila-bila masa semasa panggilan (atau selepas).
 • Anda akan melihat panggilan video yang dirakam dalam Galeri.
rekod panggilan whatsapp MIUI

Dengan tetapan ini didayakan, kami dapat mendengar kedua-dua pihak pada rakaman panggilan video WhatsApp / © NextPit

Panggilan video dan privasi WhatsApp

Walaupun kami memahami bahawa anda berada di sini untuk mengetahui cara merakam panggilan video WhatsApp dengan cepat, adalah penting untuk anda dimaklumkan tentang sebab menjadi semakin sukar untuk melakukan ini dengan hasil yang diinginkan. Hakikat bahawa anda akhirnya mendapat artikel ini mungkin kerana anda tahu bahawa WhatsApp tidak menyokong ciri rakaman panggilan secara asli – dan anda kebetulan sedang mencari kaedah alternatif.

Dengan Google menggandakan pelbagai aspek privasi Android, kami mungkin melihat masa depan di mana kaedah sedia ada untuk merakam panggilan video WhatsApp mungkin tidak lagi berfungsi. Sepanjang dua tahun ganjil yang lalu, Google telah membuat perubahan utama yang berorientasikan privasi kepada Android, menjadikannya lebih selamat. Sebagai sebahagian daripada ini, Google membuat beberapa perubahan pada ciri rakaman panggilan pada telefon Android.

Walaupun sesetengah versi perisian tegar tempatan tidak memberikan pengguna pilihan untuk merakam panggilan suara, di kawasan yang ciri ini masih tersedia, (seperti India, tempat saya tinggal), sesiapa sahaja tidak boleh merakam panggilan telefon secara diam-diam. Idea asas di sebalik ini adalah untuk memastikan semua pihak dalam panggilan menyedari hakikat bahawa rakaman panggilan sedang dijalankan. Perlaksanaan ini (Google tidak membenarkan rakaman audio dalaman) yang menimbulkan masalah dengan merakam panggilan video WhatsApp dengan suara pada beberapa telefon pintar baharu. Dan dari segi rupa, “masalah” ini akan kekal.

Adakah undang-undang merakam perbualan video?

Semasa berada di topik rakaman panggilan video WhatsApp, anda juga perlu mengambil kira undang-undang tempatan mengenai privasi. Jika undang-undang tempatan di negara anda melarang anda daripada merakam panggilan video, anda mungkin menghadapi masalah jika anda merakam panggilan video secara haram. Memandangkan WhatsApp digunakan secara meluas di seluruh dunia, kami tidak boleh, dalam artikel ini, membimbing anda tentang cara menyemak kesahihan rakaman panggilan video WhatsApp di negara anda. Walau bagaimanapun, apa yang boleh kami katakan ialah merakam panggilan WhatsApp hanya apabila perlu dan menggunakan ciri ini hanya apabila perlu.

Lebih lanjut mengenai topik ini:

 • Ada masalah dengan WhatsApp? Berikut adalah penyelesaiannya
 • Bagaimana untuk memuat turun WhatsApp ke tablet Android anda
 • Bagaimana untuk menghantar sembang WhatsApp tanpa menyimpan kenalan
 • WhatsApp tidak akan berfungsi lagi pada telefon pintar ini mulai 2020
 • Bagaimana untuk memindahkan sembang WhatsApp lama ke telefon pintar baharu anda

Artikel ini dikemas kini kali terakhir pada Jun 2021. Komen lama telah dikekalkan.