Bagaimana Untuk Nyahredam Cerita Instagram

8

Setiap kali anda menatal suapan berita Instagram anda, anda akan melihat kemas kini daripada rakan, keluarga, kenalan dan juga perniagaan yang anda ikuti. Kadangkala, Cerita Instagram orang lain mungkin terlalu banyak. Nasib baik, pembangun apl memprogramkan pilihan “bisu”.

Membisukan cerita seseorang adalah bagus kerana ia tidak memberitahu mereka bahawa kandungan mereka disembunyikan. Tiada sebarang perasaan sakit hati dengan ciri ini. Ia juga merupakan cara mudah untuk berehat seketika daripada kandungan orang lain tanpa menyahkawan atau menyekat mereka.

Cerita Instagram adalah unik kerana ia disiarkan betul-betul di bahagian atas skrin anda. Ini adalah cara yang bagus untuk kekal terkini dengan kandungan, tetapi jika anda mengikuti banyak akaun atau seseorang terlalu berkongsi, ini boleh menghalang keseronokan Instagram anda. Jika ini berlaku, anda boleh meredamkannya.

Tetapi bagaimana jika anda ingin membuat asal perubahan ini? Bagaimanakah anda boleh membalikkan proses itu? Apakah yang perlu anda lakukan jika anda tersilap membisukan seseorang?

Meredamkan Cerita Instagram

Jika anda tidak pasti cara anda meredamkan cerita seseorang pada mulanya, ia sebenarnya agak mudah. Dari bahagian atas aplikasi, anda akan melihat ikon profil rakan anda. Menatal ke kanan akan mendedahkan lebih banyak perkara ini; setiap satunya adalah cerita.

 1. Tekan lama ikon Cerita Instagram dan ketik Redam.

  Nota: Pengguna Android akan melihat menu ini:
 2. Ketik pada Redamkan Cerita atau Redamkan Cerita dan Siaran.
 3. Sahkan bahawa anda telah meredamkan cerita dengan menatal ke kanan.

Nota: Jika anda mengetik pada salah satu imej profil, cerita mereka akan mula dimainkan. Menekan lama salah satu ikon ini akan memaparkan menu. Redam dan Lihat Profil disenaraikan di sini, bersama dengan nama pengguna akaun mereka.

Memilih untuk meredamkan cerita rakan anda bermakna anda masih akan melihat siaran mereka pada suapan Instagram anda, tetapi jika anda memutuskan untuk meredamkan cerita dan siaran mereka, kedua-duanya akan hilang daripada suapan Instagram anda.

Jika anda telah melakukan ini secara tidak sengaja atau ingin mengembalikan kandungan rakan anda pada suapan Instagram anda, nyahredam adalah mudah.

Bagaimana Anda Nyahredamkan Cerita di Instagram?

Terdapat beberapa cara untuk menyahredamkan cerita Instagram. Kedua-dua pengguna Android dan iOS boleh mengikuti langkah yang disenaraikan di bawah untuk memulihkan cerita Instagram.

Pilihan 1 – Pantas dan Mudah

Jika anda telah meredamkan cerita tetapi tidak ingat nama pengguna atau jika anda tidak pasti bahawa anda telah meredamkan cerita, ini ialah pilihan yang paling mudah:

 1. Tatal ke kanan pada suapan cerita di bahagian atas skrin dan cari sebarang ikon profil yang dikelabukan.
 2. Tekan lama gambar profil berkenaan.
 3. Ketik Nyahredam.

Itu sahaja. Sebaik sahaja anda melakukan ini, kandungan rakan anda akan serta-merta kembali ke suapan berita Instagram anda.

Pilihan 2 – Pergi ke Profil Mereka

Jika anda tahu siapa yang anda redamkan, anda boleh nyahredamkan mereka dengan melawati profil mereka. Untuk menyahredamkan seseorang daripada profil mereka, ikut arahan ini:

Pergi ke profil yang dimaksudkan dengan mengetik kaca pembesar di bahagian bawah skrin dan menaip nama pengguna mereka. Setelah ditemui, ikuti langkah berikut:

 1. Cari Mengikuti dan ketik padanya.
 2. Ketik Redam.
 3. Togol suis daripada biru kepada kelabu.

Itu sahaja yang anda perlu lakukan untuk menyahredamkan seseorang daripada profil mereka.

Melaporkan Kisah Instagram

Jika cerita yang anda fikirkan untuk diredamkan melanggar syarat penggunaan Instagram, anda boleh melaporkannya kepada pembangun. Ini ialah cara tanpa nama untuk mengalih keluar kandungan. Sama ada ia haram, ganas, mengancam atau spam, melaporkan cerita ialah pilihan lain yang anda boleh gunakan.

Ikut arahan ini untuk memaklumkan Instagram tentang sebarang kandungan yang diterbitkan yang anda fikir tidak sesuai:

 1. Buka cerita (atau imej jika ia adalah siaran)
 2. Ketik pada tiga titik, menegak dalam kotak ulasan untuk pengguna Android dan mendatar di sebelah kanan kotak ulasan untuk iOS.
 3. Ketik Laporkan.

Bersedia untuk mengisi soal selidik kecil tentang kandungan yang anda laporkan. Syarat penggunaan Instagram direka untuk memberikan semua orang pengalaman yang lancar dan positif. Jika kandungan itu berkaitan dengan buli atau gangguan, melaporkan siaran atau cerita akan memaklumkan Instagram supaya ia akan dialih keluar atau pengguna diharamkan.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang Cerita Instagram.

Adakah terdapat sebarang cara untuk mengetahui sama ada saya telah diredamkan oleh orang lain?

Tidak terutamanya. Melainkan anda menyiarkan sesuatu semasa anda duduk betul-betul di sebelah rakan anda, anda mungkin tidak akan tahu bahawa anda sedang membisu. Anda boleh, sudah tentu, bertanya kepada rakan anda pendapat mereka tentang cerita terbaru anda untuk menentukan sama ada mereka memberi perhatian atau tidak.

Bolehkah saya menyembunyikan cerita saya daripada seseorang tanpa menyahikuti mereka?

betul-betul. Anda boleh menyembunyikan cerita anda daripada orang lain di Instagram. Jika anda ingin melakukan sedikit redam terbalik, anda boleh.

1.) Sebelum mencipta cerita anda, pergi ke profil anda dan klik pada tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas.

2.) Ketik pada ‘Tetapan,’ kemudian ketik pada ‘Kisah.’

3.) Di sini, tambahkan orang yang anda tidak mahu melihat cerita anda.

Setelah membuat pilihan anda, siarkan cerita anda seperti biasa. Pengguna tersembunyi akan menjadi lebih bijak bahawa anda telah menyiarkan sebarang kandungan. Melainkan, sudah tentu, seseorang menunjukkannya.

Bagaimanakah saya menjeda cerita?

Cerita Instagram boleh menjadi sedikit rumit, dan sesetengah pencipta membungkus banyak maklumat ke dalam coretan pendek. Jika anda perlu menjeda Cerita Instagram, ketik dan tahan skrin. Cerita akan kekal dijeda sehingga anda mengeluarkan skrin.