Bagaimana Untuk Padam/Nyahhantar Mesej dalam Facebook Messenger

7

Facebook/Meta Messenger menyediakan jalan terbaik untuk menghantar mesej kepada individu di seluruh dunia tanpa sebarang kos. Tiada mel siput atau panggilan jarak jauh. Walaupun ciri hebat ini, anda mungkin secara tidak sengaja menghantar mesej yang tidak betul, dan anda terpaksa memadam/menyahhantarnya. Kadang-kadang, perbualan menjadi sedikit tidak terkawal, dan anda mahu mengalih keluarnya.

Jika anda ingin mengetahui cara memadam atau menyahhantar mesej pada Facebook Messenger anda, anda telah datang ke tempat yang betul. Ambil perhatian bahawa terdapat perbezaan antara memadam mesej dan tidak menghantarnya. Artikel ini merangkumi kedua-duanya.

Nota: Membatalkan penghantaran mesej mestilah pantas, jika tidak, mesej itu muncul dalam pemberitahuan penerima. Walau bagaimanapun, Facebook mengalih keluar pemberitahuan, jadi jika mereka belum melihatnya lagi, mereka tidak boleh. Walau apa pun, Facebook SENTIASA menambah dan tidak menghantar mesej di tempatnya.

Padam/Nyahhantar Mesej Khusus dalam Messenger pada iPhone

Memadam/menyahhantar mesej Facebook khusus pada iPhone anda agak mudah.

 1. Lancarkan “Apl Facebook iPhone“ atau apl “Messenger”..
 2. Buka sembang yang mesejnya anda ingin padamkan/nyahhantar.
 3. Tekan dan tahan mesej.
 4. Ketik pada “Lagi” di sudut kanan bawah skrin.
 5. Pilih “Nyahhantar” untuk meneruskan.

Langkah di atas menunjukkan cara memadam dan menyahhantar satu mesej dalam sembang menggunakan iPhone. Jika anda ingin memadamkan keseluruhan sembang, ikut langkah di bawah.

Padamkan Mesej Kumpulan dalam Messenger pada iPhone

Memadamkan mesej kumpulan dalam Messenger berbeza daripada mengalih keluar atau menyahhantar satu mesej. Memandangkan semua mesej anda dikumpulkan berdasarkan penerima, anda boleh memadamkan keseluruhan perbualan di hujung anda sahaja atau membatalkan penghantaran mesej tertentu daripada semua orang, satu demi satu.

Nota: Anda TIDAK BOLEH membatalkan penghantaran keseluruhan perbualan dan anda juga tidak boleh berbuat demikian dalam mesej kumpulan yang mengandungi berbilang penerima. Walau bagaimanapun, anda BOLEH memadam atau menyahhantar mesej secara individu daripada semua perkara di atas.

 1. Buka mesej Facebook anda melalui “Facebook” atau “Messenger.”
 2. Leret ke kiri ke atas mesej untuk membuka pilihan.
 3. Ketik “Lagi”, kemudian pilih “Padam.”
 4. Dalam tetingkap pengesahan, ketik butang “Padam” sekali lagi.

Perbualan kumpulan kini dipadamkan pada anda tetapi kekal untuk semua penerima.

Nota: Facebook tidak membenarkan anda memulihkan mesej yang dipadamkan. Oleh itu, anda mesti pastikan anda mahu memadamkan mesej yang dipersoalkan sebelum meneruskan tindakan.

Padam/Nyahhantar Mesej Khusus dalam Messenger pada Android

Berikut ialah cara untuk memadam/menyahhantar mesej individu di Facebook Messenger menggunakan telefon Android anda.

 1. Buka “Android Facebook” aplikasi, kemudian ketik ikon “Messenger” di penjuru kanan sebelah atas skrin. Anda juga boleh melancarkan aplikasi “Messenger” secara terus.
 2. Buka sembang tertentu yang mesejnya ingin anda batalkan/padamkan dengan mengetiknya.
 3. Tekan lama mesej khusus yang ingin anda padamkan untuk memilihnya.
 4. Jika ia adalah mesej rakan anda, pilih “Alih keluar” untuk memadamkannya di hujung anda sahaja. Jika itu adalah mesej anda yang dihantar, ketik “Lagi” dan pilih “Alih Keluar” untuk memaparkan pilihan pengalihan keluar.
 5. Daripada pilihan, pilih “Nyahhantar” untuk mengalih keluar mesej untuk semua orang atau “Alih keluar untuk anda” untuk memadamkannya di pihak anda sahaja.

Padamkan Keseluruhan Perbualan dalam Messenger pada Android

Kadangkala anda mungkin mahu memadamkan keseluruhan sembang dan bukan mesej individu. Anda tidak boleh membatalkan penghantaran keseluruhan perbualan, tetapi anda boleh mengalih keluar mesej yang dihantar secara individu atau memadamkan keseluruhan perbualan di hujung anda sahaja. Begini cara melakukannya jika anda menggunakan telefon Android:

 1. Dalam apl “Facebook” anda, ketik pada ikon “Messenger” di penjuru kanan sebelah atas skrin untuk membuka sembang anda. Anda juga boleh melancarkan “Messenger” secara langsung.
 2. Tekan dan tahan sembang yang ingin anda padamkan dan pilih “Padam” daripada pilihan.
 3. Sahkan pemadaman dengan memilih “Padam.”

Sebagai alternatif, anda boleh memadamkan keseluruhan perbualan dengan melakukan perkara berikut:

 1. Buka sembang yang ingin anda padamkan.
 2. Ketik pada ikon “maklumat” di penjuru kanan sebelah kanan skrin.
 3. Tekan “tiga titik” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 4. Pilih “Padam Perbualan” daripada pilihan.
 5. Ketik pada “Padam” untuk menyelesaikan tindakan.

Perlu diingat bahawa anda tidak boleh memadamkan berbilang sembang secara serentak. Perkara yang sama berlaku untuk mesej individu. Juga, jangan lupa bahawa tindakan ini hanya memadamkan perbualan di pihak anda.

Cara Memadam Mesej Menggunakan Facebook Lite

Facebook menyediakan versi apl yang lebih ringan, menjimatkan banyak dalam storan dan pada data yang diperlukan untuk ia berfungsi. Walaupun kedua-dua apl menyediakan fungsi yang sama, versi Lite mempunyai sedikit perbezaan dalam antara muka. Sebagai contoh, anda tidak boleh membatalkan penghantaran mesej dalam Facebook Lite, tetapi anda boleh memadamkannya di pihak anda. Begini cara menggunakan Facebook Lite untuk memadamkan mesej individu.

 1. Lancarkan “Facebook Lite.”
 2. Ketik ikon “Messenger” pada bar navigasi skrin.
 3. Pilih sembang yang mesejnya ingin anda padamkan.
 4. Tekan dan tahan mesej yang ingin anda padamkan dan pilih “Padam” daripada pilihan.
 5. Ketik pada satu-satunya pilihan yang tersedia, iaitu “Padam untuk saya” dan sahkan tindakan itu dengan menekan “Ya.”

Cara Memadam Perbualan dalam Messenger Menggunakan Facebook Lite

Selain memadamkan mesej individu dalam Facebook Lite, anda juga boleh memadamkan perbualan. Sekali lagi, anda tidak boleh membatalkan sebarang mesej tetapi anda boleh memadamkan satu-satu atau keseluruhan perbualan. Begini cara untuk memadamkan perbualan dalam Facebook Lite Messenger.

 1. Lancarkan “Facebook Lite.”
 2. Ketik pada ikon “Messenger” di bahagian atas.
 3. Tekan dan tahan pada perbualan untuk memaparkan pilihan.
 4. Pilih “Padam.”
 5. Sahkan keputusan anda untuk memadamkan keseluruhan perbualan dengan memilih “Padam” sekali lagi.

Padam/NyahHantar Mesej dalam Facebook Messenger menggunakan Pelayar PC

Jika anda menggunakan Facebook pada PC anda, anda boleh memadam atau menyahhantar mesej Facebook anda yang dihantar melalui penyemak imbas anda. Begini cara melakukannya.

 1. Pada penyemak imbas komputer anda, pergi ke Facebook, kemudian klik pada ikon “Messenger” dalam menu bar navigasi. Anda juga boleh melancarkan aplikasi “Messenger” secara terus jika mahu.
 2. Buka sembang yang mesejnya ingin anda padamkan.
 3. Tuding pada mesej yang ingin anda padamkan dan klik pada “tiga titik.”
 4. Pilih “Alih keluar.”
 5. Klik “Nyahhantar untuk semua orang” untuk menyahhantar/memadamkan mesej anda yang dihantar. Jika tidak, pilih “Alih keluar untuk anda” dan butang “Alih keluar”.

Seperti mana-mana aplikasi pemesejan lain, Facebook Messenger membenarkan anda memadamkan mesej yang anda tidak perlukan lagi atau menyahhantar mesej yang anda tulis secara salah. Apabila ciri itu ditambahkan pada 2018, anda hanya mempunyai 10 minit untuk membatalkan penghantaran mesej. Kini, ia kekal sekurang-kurangnya 6 bulan. Walaupun kedua-dua ciri membantu, adalah penting untuk berhati-hati kerana tindakan itu kekal dan tidak boleh dibuat asal. Selain itu, jangan lupa bahawa membatalkan penghantaran mesej tidak bermakna pihak yang menerima tidak dapat melihatnya. Mereka juga mendapat mesej notis pemadaman sebagai gantinya.

Soalan Lazim Memadam/Menyahhantar dalam Messenger

Bolehkah saya menjadualkan mesej Facebook untuk dipadamkan secara automatik?

ya. Facebook menampilkan mesej yang hilang, walaupun ia hanya tersedia untuk perbualan rahsia dan mesti pada peranti mudah alih. Anda tidak boleh menggunakan ciri pada komputer anda.

Bolehkah saya memadamkan mesej Facebook saya jika saya tidak mempunyai sambungan internet yang aktif?

Tidak, memadam mesej Facebook memerlukan sambungan internet yang aktif kerana proses itu termasuk menghantar permintaan ke pelayan Facebook merentasi internet.

Bolehkah saya memadam semua mesej Facebook sekaligus?

Malangnya, Facebook tidak membenarkan anda memadam semua mesej anda secara serentak. Walau bagaimanapun, beberapa sambungan penyemak imbas pihak ketiga membolehkan anda melakukannya.