Bagaimanakah cara saya mencari dan menyertai kumpulan Telegram?

7
shutterstock 1390231604
© Natee Meepian / Shutterstock.com

Dalam panduan ini, NextPit akan menerangkan cara anda boleh mencari dan menyertai kumpulan Telegram, sama ada kumpulan peribadi atau awam, dengan atau tanpa pautan jemputan t.me.

Seperti hampir mana-mana aplikasi pemesejan, Telegram menawarkan keupayaan untuk membuat dan menyertai kumpulan, peribadi atau awam. Kumpulan Telegram boleh menjadi tuan rumah sehingga 200,000 ahli dan merupakan alat komunikasi yang berkuasa tetapi pada masa yang sama, ia tidak boleh dikelirukan dengan saluran.

Masalahnya, bagaimanakah seseorang mencari pautan jemputan? Apakah Direktori Telegram? Saya akan menerangkan semuanya di bawah.

  • Baca juga: Kajian Telegram: Mesej mesra pengguna dan selamat

Ringkasan:

Kumpulan atau saluran Telegram? Apakah mereka dan apakah perbezaannya?

Baiklah, saya tidak akan menghina kecerdasan anda dengan menerangkan maksud sembang kumpulan pada apl pemesejan.

Hanya ambil perhatian bahawa kumpulan Telegram boleh mempunyai sehingga 200,000 peserta dan mustahil untuk membuat pertukaran kumpulan rahsia, jadi sembang kumpulan anda tidak disulitkan hujung ke hujung.

Walau bagaimanapun, kumpulan Telegram sudah pun tertutup secara lalai, yang bermaksud hanya orang yang telah dijemput atau yang mempunyai pautan jemputan “t.me” boleh menyertainya. Anda juga boleh membuat kumpulan awam, yang kemudiannya akan muncul dalam hasil carian kumpulan/saluran dan boleh disertai oleh sesiapa sahaja.

Di atas semua, kumpulan Telegram tidak boleh dikelirukan dengan saluran. Kumpulan telah direka untuk sembang berbilang pihak, yang bermaksud sembang adalah dua hala. Saluran tidak begitu interaktif, kerana saluran Telegram direka untuk menyampaikan kandungan kepada khalayak yang besar.

telegram cara mencari perbezaan saluran kumpulan

Di sebelah kiri ialah sembang kumpulan Telegram NextPit France (terdiri daripada saya dan…saya), manakala di sebelah kanan ialah saluran berita kami / © NextPit

Anda bukan ahli saluran, tetapi anda boleh melanggan satu dan saluran Telegram boleh mempunyai bilangan pelanggan yang tidak terhad. Setiap kali anda menyiarkan dalam saluran, mesej itu akan ditandatangani menggunakan nama dan foto saluran itu dan bukan nama anda sendiri, di mana hanya pentadbir saluran mempunyai hak untuk menyiarkan dalam apa jua cara.

Saluran juga menawarkan keseluruhan bahagian metrik media dengan alat analisis dan statistik tentang trafik, penglibatan, kerja. Saluran Telegram mempunyai fungsi yang sama seperti akaun Twitter, Instagram atau Facebook rasmi organisasi media, institusi, personaliti atau syarikat.

NextPit COM, sebagai contoh, mempunyai kumpulan Telegram yang dipanggil “Komuniti NextPit COM“, membolehkan pembaca yang menjadi ahli untuk berbual terus dengan wartawan. Baiklah, saya harus mengakui bahawa saya telah meninggalkan pentadbiran dan penyederhanaan kumpulan ini sejak beberapa bulan lalu, jadi maaf mengenainya

Sebaliknya, kami juga mempunyai saluran Telegram “NextPit News COM” di mana kami berkongsi artikel yang diterbitkan di tapak, dan ia juga merupakan tempat di mana pelanggan hanya boleh membaca dan berkongsi siaran. Saya telah menyelitkan pautan jemputan “t.me” kepada anda untuk kedua-duanya, tetapi anda boleh menemuinya melalui carian Telegram bar kerana mereka awam.

Walau bagaimanapun, promosi diri yang tidak tahu malu ini membolehkan saya beralih ke bahagian seterusnya dalam panduan ini: bagaimana saya mencari dan menyertai kumpulan Telegram?

Bagaimanakah cara saya mencari dan menyertai kumpulan Telegram?

Seperti yang dijelaskan di atas, kita mesti membezakan antara kumpulan persendirian dan awam dan perbezaan ini akan mengehadkan kebolehaksesan ahli baharu. Untuk mencari dan menyertai kumpulan peribadi, anda sentiasa memerlukan jemputan langsung atau pautan jemputan “t.me”. Apabila ia berkaitan dengan kumpulan awam, terdapat beberapa alat untuk menemui kumpulan yang selaras dengan minat anda.

Bagaimanakah cara saya mencari dan menyertai kumpulan Telegram persendirian/awam menggunakan pautan jemputan

Anda tidak dapat mencari kumpulan Telegram peribadi melalui fungsi carian terbina dalam pemesej segera. Ini bermakna anda perlu dijemput terus oleh salah seorang ahli atau menerima pautan jemputan seperti “t.me/group_name”.

Untuk kumpulan peribadi, hanya pentadbir boleh menjana dan berkongsi pautan jemputan. Dalam kumpulan awam, mana-mana ahli boleh mengakses pautan kongsi dan menghantarnya kepada orang lain. Anda juga boleh menyertai kumpulan peribadi (tetapi juga awam) melalui kod QR.

Sistem jemputan ini juga digunakan untuk kumpulan awam, tetapi tidak wajib. Pautan jemputan boleh diakses oleh semua orang, anda hanya perlu menekan sepanduk kumpulan di bahagian atas dan ia akan ditunjukkan. Anda tidak perlu mendapat kelulusan pentadbir untuk menyertai kumpulan awam.

telegram cara mencari pautan jemputan kumpulan

Kumpulan peribadi tidak dapat ditemui dan anda mesti dijemput untuk menyertai satu / © NextPit

Bagaimana untuk mencari dan menyertai kumpulan Telegram awam melalui bar carian

Untuk mencari dan menyertai kumpulan awam, anda tidak memerlukan jemputan. Sudah tentu, sistem jemputan berfungsi, tetapi ia tidak begitu penting seperti untuk kumpulan persendirian.

Untuk menemui kumpulan awam, hanya gunakan fungsi carian Telegram:

  1. Daripada skrin utama apl, ketik ikon kaca pembesar yang terletak di bahagian atas sebelah kanan.
  2. Taipkan nama saluran media, organisasi, personaliti, jenama atau topik pilihan anda.
  3. Kumpulan awam muncul di bawah Carian Global.
  4. Pilih kumpulan pilihan anda dan ketik padanya.
  5. Sebaik sahaja anda berada dalam kumpulan, ketik pada bar sisi di bahagian atas tetingkap sembang.
  6. Tekan Sertai Saluran.
telegram cara mencari bar carian kumpulan

Menyertai kumpulan atau saluran Telegram menggunakan langkah yang sama / © NextPit

Kumpulan awam dan saluran Telegram ditunjukkan dalam keputusan. Untuk membezakan mereka, ingat bahawa kumpulan awam memaparkan beberapa “ahli” manakala saluran memaparkan beberapa “pelanggan” di bawah nama masing-masing.

Bagaimana untuk mencari dan menyertai kumpulan Telegram awam melalui agregator dalam talian

Fungsi carian Telegram boleh menjadi terhad dengan cepat. Anda akan mendapati bahawa banyak tapak menawarkan perbandingan dan pilihan kumpulan Telegram terbaik, juga dikenali sebagai “direktori”.

Secara peribadi, saya mendapati tapak sedemikian agak kabur, kandungannya hampir tidak pernah berguna atau disahkan, kerana ia adalah lombong kandungan.

Telegram menawarkan halaman khusus padanya laman web rasmi yang membolehkan anda meneroka kumpulan dan saluran berdasarkan beberapa kategori. Anda juga boleh mencari mengikut nama, perihalan atau kata kunci.

telegram cara mencari kumpulan laman web rasmi mudah alih

Direktori Telegram rasmi tidak menyenaraikan semua kumpulan dan saluran / © NextPit

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, terdapat banyak alternatif tidak rasmi di luar sana, dengan salah satu makhluk yang paling terkenal Tdirectory.me, tetapi perlu diingat bahawa mereka hanyalah pengagregat. Pilihan tidak disahkan dan anda boleh berada dalam kumpulan yang penuh dengan penipu.

Memandangkan kita berada di Internet yang kebanyakannya dihuni oleh manusia (dan lebih sedikit bot), sudah pasti terdapat banyak kumpulan dan saluran lucah. Saya menjumpai sub-reddit dengan nama yang terdengar sangat rasmi, tetapi ia disuap secara eksklusif oleh siaran daripada kumpulan Telegram untuk Peminat Sahaja, dsb. Saya tidak mengatakan ia buruk atau tidak membantu, cuma mencari kumpulan atau saluran Telegram boleh akhirnya membuahkan hasil yang agak rawak.

Terdapat juga saluran Telegram yang mempromosikan kumpulan dan saluran lain, tetapi hampir semuanya mengenakan bayaran kepada pentadbir, jadi saya tidak begitu cenderung untuk mengesyorkannya di sini. Saya juga masih ingat bot @tchannelsbot yang sangat berguna dan bertindak seperti “direktori”, tetapi ia tidak aktif sejak 2017 dan saya tidak menemui alternatif yang baik.

Itu sahaja buat masa ini untuk tutorial ini. Adakah anda mendapati ia berguna? Adakah anda mempunyai petua lain untuk menemui kumpulan atau saluran Telegram? Mari kita bincangkan dalam komen.