Bateri tak terhingga: Alat kawalan jauh Google TV untuk mendapatkan ciri pengecasan sendiri

8

© Samsung AU

Anda mungkin tidak perlu mengecas atau menggantikan bateri dengan alat kawalan jauh Google TV anda. Google dan rakan kongsinya tidak lama lagi akan menawarkan pengawal Android atau Google TV yang dilengkapi dengan fungsi pengecasan sendiri—dan ia berjanji untuk memanfaatkan cahaya buatan di rumah anda.

Semasa CES 2023 di Las Vegas, alat kawalan jauh dengan ciri ditingkatkan baru-baru ini ditunjukkan oleh TW Electronics. Ini adalah syarikat yang sama yang menghasilkan reka bentuk rujukan untuk alat kawalan jauh Google TV dan sedang digunakan oleh banyak pembuat Google TV.

  • Jangan ketinggalan: Google melancarkan Chromecast yang lebih murah dengan TV

Cahaya matahari atau cahaya dalaman

Sama seperti fon kepala Adidas RPT-02 Sol tahun lepas dan fon telinga Urbanista Phoenix, alat kawalan jauh pengecasan sendiri mempunyai panel solar fotovoltaik Powerfoyle terbina dalam yang dibuat oleh Exeger. Memandangkan ia adalah peranti berkuasa rendah, ia membolehkan bateri di dalam dicas walaupun hanya menuai lampu dalaman mengikut syarikat.

Firma yang berpangkalan di UK itu belum memberikan spesifikasi pengecasan lagi. Contohnya, berapa lama tempoh masa yang disyorkan yang anda perlukan untuk mendos alat kawalan jauh dengan cahaya buatan, atau berapa kerap anda perlu mengecasnya dengan cahaya matahari. Juga tidak disebutkan versi boleh pasang dengan sambungan port USB-C akan diperkenalkan kemudian.

Alat jauh Google TV dengan ciri pengecasan sendiri

TW Electronics mempamerkan reka bentuk jauh Google TV dengan panel pengecas solar terbina dalam / © TW Electronics

Alat kawalan jauh pengecasan sendiri dari Samsung dan Amazon

Selain daripada versi alat kawalan jauh Google TV ini, Samsung melancarkan Eco Remote dalam julat 2022nya. Ini mempunyai panel solar yang serupa tetapi syarikat Korea Selatan menambah pengecasan RF yang menangkap gelombang radio daripada peranti elektronik dan kemudian menukarnya kepada tenaga. Selain itu, Amazon juga dijangka akan menggunakan alat kawalan jauh FireTV dengan keupayaan pengecasan sendiri.

Walau apa pun, teknologi di sebalik alat kawalan jauh ini dijangka akan diterima pakai oleh lebih banyak syarikat sambil meningkatkan kemampanan. Kita mungkin dapat melihat pengawal sedia pengecas solar ini pada peranti Chromecast masa hadapan juga.

Adakah anda fikir bentuk peranti lain seperti telefon pintar atau tablet kini sedia untuk ciri ini juga? Beritahu kami di bahagian komen.

Melalui: 9to5Google