Belajar gitar dengan apl: yang terbaik pada Android dan iOS

7

© NextPit

Mempelajari alat muzik adalah pelaburan masa yang besar. Kita semua pernah mendengar tentang teori 10,000 jam, tetapi dengan apl dan alatan pembelajaran digital terkini, anda boleh menukar masa latihan anda menjadi sesuatu yang menyeronokkan dan bermanfaat. Masih belum terlambat untuk memetik gitar dan mula menggeletek tali itu. Berikut ialah apl terbaik untuk belajar gitar pada Android iOS.

Pintasan:

  1. Main Fender
  2. Yousician
  3. Amped
  4. JustinGuitar
  5. Pelatih Fret

Seperti yang diisytiharkan oleh rocker alternatif British pada tahun 1993, Sesiapa sahaja Boleh Main Gitar. Walaupun ini, pada pendapat saya, benar-benar benar, memulakan perjalanan anda boleh menjadi menakutkan. Terdapat beratus-ratus apl dan perkhidmatan di luar sana yang menjanjikan untuk membantu anda beralih dari Jimmy Riddle ke Jimi Hendrix dalam masa yang singkat, tetapi saya telah meluangkan masa untuk menyaring banyak untuk membawakan anda senarai apl terbaik saya dan perkhidmatan.

Apl dan perkhidmatan percuma atau berbayar?

Tuisyen gitar melalui pelajaran bersemuka dengan pengajar boleh jadi mahal, dan terdapat banyak cara untuk mempelajari instrumen itu sendiri tanpa membayar sesen pun. Walau bagaimanapun, anda biasanya mendapat apa yang anda bayar di dunia ini dan beberapa apl senarai ini memerlukan perkhidmatan langganan untuk dapat mengakses semua kandungan dan ciri pelajaran.

Main Fender

Berbeza dengan Gibson, yang telah bergelut dengan kebankrapan di tengah-tengah kejatuhan jualan, Fender telah bergerak ke arah yang bertentangan. Jenama gitar legenda merombak barisannya, mengisinya dengan instrumen berkualiti tinggi tetapi mampu milik. Bahagian kedua strategi ini untuk menarik lebih ramai orang bermain gitar ialah Fender Play, alat dan aplikasi pembelajaran dalam taliannya sendiri.

Fender Play ialah produk paling licin dari segi mendapatkan pelajaran gitar digital pada telefon pintar atau tablet anda. Pelajaran disampaikan oleh pakar Fender dan tahap pengeluaran adalah yang terbaik. Sistem ini berdasarkan lagu, jadi anda boleh melangkau semua ulangan dan skala yang membosankan yang sering datang lebih awal dalam kursus gitar tradisional. Anda juga mendapat tablature (versi lembaran muzik yang ringkas dan mudah dibaca untuk gitar) untuk menjadikan hidup anda lebih mudah. Perpustakaan lagu sudah mengagumkan dan terus berkembang.

Satu-satunya kelemahan kecil untuk Fender Play ialah, disebabkan fakta ia disasarkan dengan jelas kepada mereka yang membeli gitar untuk kali pertama, terdapat sedikit kandungan pelajaran untuk pemain pertengahan atau lanjutan. Fender Play tidak akan membawa kemahiran anda ke tahap seterusnya jika anda sudah berjaya membaca tab dan mempelajari lagu kegemaran anda, tetapi untuk semua orang yang belum mencapai tahap itu, ia adalah perkhidmatan yang sangat baik.

Fender Play berharga $9.99 setiap bulan atau $89.99 untuk langganan tahunan. Di UK, harga tersebut adalah sama dalam pound Inggeris Queen. Terdapat juga percubaan percuma selama tiga bulan. Fender telah mempromosikan perkhidmatan Playnya secara agresif, dan anda selalunya mendapat enam bulan percuma apabila anda membeli instrumen baharu terus daripada pengilang. Anda juga mendapat potongan 10 peratus untuk gitar, amp dan gear apabila anda menjadi pelanggan Fender Play, jadi anda boleh menjimatkan beberapa quid jika anda memutuskan untuk menambah pedal amp atau kesan pada persediaan anda lebih jauh.

Anda boleh memuat turun apl Fender Play daripada Gedung Google Play atau Apple App Store.

Yousician

Jika anda pernah melakukan sebarang Googling di sekitar alatan pembelajaran gitar dalam talian, Yousician sudah pun berada dalam radar anda. Yousician mengambil pendekatan yang sedikit berbeza untuk Fender dan aplikasinya lebih gamified. Konsepnya serupa dengan permainan irama muzik yang mempunyai zaman kegemilangannya pada pertengahan 00-an di konsol permainan video rumah. Tidak seperti Guitar Hero dan Rock Band, bagaimanapun, anda akan menggunakan gitar sebenar sebagai ‘peranti input’ anda dengan Yousician. Bayangkan versi Rocksmith berasaskan aplikasi dan anda mendapat idea itu.

Nota ringkas: Rocksmith juga merupakan permainan pembelajaran gitar yang hebat untuk PS4 tetapi saya meninggalkannya daripada senarai ini kerana ia memerlukan konsol permainan video dan televisyen, serta gitar elektrik, sebelum anda boleh mula belajar. Walau bagaimanapun, saya mengesyorkan Pengulang Riff akaun di YouTube, yang memuat naik lagu penuh yang boleh anda ikuti di rumah jika anda ingin mempelajari lagu dari Rocksmith.

Antara muka mengingatkan permainan video yang dinyatakan di atas tetapi apl menggunakan mikrofon terbina dalam telefon pintar atau tablet anda untuk menjejaki nota dan kord yang anda mainkan. Terdapat juga sistem berasaskan mata untuk menggalakkan anda berlatih lagu untuk ketepatan yang lebih baik dan skor yang lebih baik. Semuanya berkod warna untuk membantu pemula mengetahui tempat meletakkan jari mereka pada kord tertentu – sesuatu yang anda tidak dapat daripada tablatur – dan penala juga disertakan.

Yousician berharga $9.99 sebulan ialah anda mengambil langganan tahunan atau $19.99 sebulan jika anda mahu pilihan untuk membatalkan pada bila-bila masa. Terdapat juga percubaan percuma selama 30 hari sebelum anda perlu komited.

Anda boleh menggunakan aplikasi Yousician dari Gedung Google Play atau Apple App Store.

Amped

Amped, seperti Yousician, ialah apl pembelajaran gitar gamified. Apa yang menjadikan perkhidmatan ini unik ialah ia menggunakan realiti tambahan untuk menukar apa yang anda mainkan dalam masa nyata dan memainkannya semula kepada anda melalui fon kepala. Ini bermakna anda boleh mengalami amp dan kesan yang berbeza tanpa perlu memiliki peralatan bernilai ribuan dolar – anda boleh melakukannya melalui antara muka audio pada PC atau Mac anda juga, tetapi ia memerlukan sedikit pengetahuan teknikal untuk menyediakan dan mendapatkan bunyi anda mahu – dan membolehkan anda memainkan lagu-lagu yang dibasahi dengan reverb, herotan atau kelewatan dan mempunyai bunyi gitar anda sama seperti lagu yang anda cuba ulangi.

Antara muka tidak selicin dan profesional seperti Yousician atau Fender Play, tetapi untuk pemain bilik tidur yang ingin bermain dengan fon kepala, atau bagi mereka yang belajar menggunakan akustik dan ingin berasa seperti bermain elektrik dengan kesan, Amped ialah penyelesaian yang baik. Langganan tahunan berharga $87.99, atau anda boleh membayar $14.99 setiap bulan.

Anda boleh memuat turun Amped dari laman web rasmi. Apl itu tidak tersedia di Gedung Google Play pada masa ini, tetapi versi Android sedang dalam kerja-kerja dan akan datang tidak lama lagi. Kami akan memaklumkan anda.

JustinGuitar

Justin Sandercoe ialah salah seorang guru gitar selebriti YouTube. Pemuzik profesional kelahiran Tasmania kini berpangkalan di UK dan telah memulakan pelajaran gitar dalam talian sejak 2001. Sandercoe menawarkan pelbagai jenis bahan pembelajaran gitar daripada buku bercetak kepada pelajaran dalam talian. Kini, di bawah jenama JustinGuitarnya, Sandercoe mempunyai beberapa aplikasi pada kedua-dua ekosistem Android dan iOS.

Apa yang sebenarnya anda perolehi apabila anda memilih JustinGuitar ialah pengalaman dan pengetahuan seorang pro-guru yang berpengalaman. Tidak seperti Fender Play, yang menggunakan ramai guru, JustinGuitar memberi anda lebih banyak pengalaman pembelajaran satu sama lain. Mempunyai seorang guru dengan satu falsafah pengajaran boleh memberi manfaat dan, bergantung pada gaya pembelajaran anda, akan terbukti menjadi lebih berkesan dari semasa ke semasa yang bertukar dan menukar antara berbilang pengajar.

Aplikasi lagu pemula JustinGuitar ialah tempat yang baik untuk bermula bagi mereka yang ingin memetik gitar dan mula memainkan muzik dengan segera. Ia direka bentuk untuk menjadi rakan kepada kursus permulaan Sandercoe, tetapi anda boleh memuat turunnya dan mempelajari beberapa lagu tanpa perlu menyertai kursus penuh. Justin juga mempunyai banyak kandungan Youtube yang boleh anda akses secara percuma, tetapi hey, bagus untuk menyokong pencipta dari semasa ke semasa.

Anda boleh memuat turun aplikasi JustinGuitar di Gedung Google Play atau Apple App Store.

Pelatih Fret

Untuk apl terakhir dalam senarai ini, saya ingin mengarahkan anda ke arah alat pembelajaran yang berbeza sedikit daripada yang lain. Walaupun membina ingatan otot dan ketangkasan untuk resah dan bermain nota dan kord mungkin merupakan satu-satunya cabaran terbesar apabila anda mula belajar bermain gitar, adalah amat penting untuk tidak melupakan sisi teori memainkan alat muzik. Begitu ramai pemain boleh mempelajari lagu dan memainkannya dengan tepat, tetapi beberapa bulan kemudian akan melupakannya sepenuhnya melainkan ia diperkukuh secara konsisten. Salah satu sebab untuk ini adalah bahawa mereka tidak tahu apa yang mereka mainkan ketika mereka mempelajarinya.

Fret Trainer ialah aplikasi yang membantu anda mempelajari setiap nota pada fretboard gitar. Pengetahuan ini bukan sahaja akan membantu anda lebih jauh apabila anda mula bermain solo dan membuat improvisasi bahagian utama dan perlu kekal dalam kunci lagu, tetapi ia boleh membantu anda mengenal pasti kord lebih jauh ke bawah leher dengan mengesan nota akar. Ini bukanlah pengetahuan pemula dalam apa jua cara, tetapi lebih awal anda mempelajarinya dalam perjalanan bermain gitar anda, lebih mudah anda akan menemui begitu banyak aspek lain untuk menguasai instrumen.

Fret Trainer pada asasnya adalah permainan. Ia akan memberi anda rentetan bergelora pada gitar dan anda perlu mengenal pasti nota yang mana itu. Terdapat beberapa format dan penyongsangan yang berbeza bagi permainan ini, seperti mengenal pasti nota sasaran daripada pelbagai pilihan tiga nota, tetapi premisnya pada asasnya adalah sama untuk setiap mod permainan. Penekanan di sini adalah pada kelajuan. Kuasai permainan ini dan anda akan dapat dengan cepat dan mudah mengenal pasti sebarang nota, pada mana-mana rentetan gitar anda.

Versi percuma apl ini bagus untuk pemula tetapi ia hanya membenarkan anda meneroka setakat ini di bawah leher gitar. Untuk membuka kunci keseluruhan instrumen, anda perlu berbelanja untuk versi penuh.

Anda boleh memuat turun aplikasi Fret Trainer dari Gedung Google Play dan Apple App Store.

Apakah aplikasi kegemaran anda untuk belajar bermain gitar? Kongsi cadangan anda di bawah talian.

Baca artikel berkaitan pada AndroidPIT:

  • Apl kord terbaik untuk pemuzik dan pencipta lagu baru
  • Apl pedal gelung terbaik untuk merakam idea muzik anda
  • Cara menulis lagu pop menggunakan AI