Belum terlambat: iOS 16.1 beta menambah peratusan bateri pada iPhone bertakuk dan mini

5

© NextPit

Walaupun pengguna iOS awam masih menerokai iOS 16, penguji beta sudah pun menerima tawaran lain. Apple telah mula membenihkan iOS 16.1 beta yang pertama. Lelaran utama iOS 16 seterusnya membawa ciri utama seperti penunjuk peratusan bateri kepada iPhone mini dan bertakuk yang lebih lama.

TL;DR

  • Apple mengeluarkan iOS 16.1 beta yang pertama.
  • Ia menambahkan penunjuk peratusan bateri, penyesuaian Skrin Kunci yang dikemas kini dan banyak lagi.
  • Kemas kini tersedia untuk pembangun dan penguji beta.

Penambahan terbesar, dan kejutan, dengan kemas kini iOS 16.1 beta ialah penunjuk peratusan bateri. Selain daripada model biasa dan Pro, Apple tidak menyatakan sama ada saiz iPhone yang lain akan menerima status bateri yang dipertingkatkan secara grafik. Nampaknya spekulasi sedemikian telah disahkan dengan versi perisian pra-keluaran terbaru untuk iPhone.

Setelah dikemas kini, pengguna iPhone 12 dan iPhone 13 mini akan menerima pilihan ikon peratusan bateri yang sama yang mereka perlu dayakan daripada tetapan. Kedua-dua iPhone 11 dan iPhone XR juga menyokong ciri ini.

Pengecasan tenaga bersih dan ciri lain pada iOS 16.1

Di samping pembetulan pepijat biasa, iOS 16.1 akan dihantar dengan beberapa perubahan lain. Apple telah memudahkan untuk menyesuaikan Skrin Kunci dan Skrin Utama dengan kemas kini ini. Di samping itu, kini lebih mudah untuk mengurus tangkapan skrin kerana antara muka telah dimuat semula, menawarkan butang yang kurang menonjol.

Ciri lain seperti bahagian Matter baharu untuk peranti rumah pintar dan Pengecasan Tenaga Bersih turut diperkenalkan. Yang terakhir ialah inisiatif terbaru Cupertino untuk memperkasakan tenaga hijau dan mampan. Ia bijak memilih tempoh masa untuk mengecas iPhone anda dengan kuasa pelepasan karbon paling sedikit.

Anda boleh menyemak sorotan iOS 16.1 di bawah:

  • Ikon peratusan bateri untuk iPhone 12 dan 13 mini, iPhone XR dan iPhone 11.
  • Lebih mudah untuk menyesuaikan Skrin Kunci dan Skrin Utama.
  • Pilihan Pengecasan Tenaga Bersih.
  • Antara muka tangkapan skrin dikemas kini.
  • Menambahkan aktiviti langsung dan API.
  • Bahagian jirim untuk peranti rumah pintar.
  • Pepijat dan pembetulan kecil.

Jika anda telah mendaftar untuk beta, kemas kini tersedia untuk dimuat turun yang datang dalam saiz yang besar. Sebaliknya, iOS 16 telah dihantar kepada semua pengguna. Dan jika anda belum melakukan kemas kini, kami telah menyediakan senarai lengkap ciri iOS 16 di sini.