Berikut ialah cara Face ID dengan topeng berfungsi untuk membuka kunci iPhone anda

21
© NextPit

Semasa menguji iPhone 13 tahun lepas, saya mempunyai perasaan bercampur-campur tentang teknologi Face ID, kerana ia adalah mimpi ngeri untuk membuka kunci telefon semasa menggunakan topeng. Dan saya mesti mengatakan bahawa Apple cuba memintas isu ini untuk masa yang lama sekarang, malah menggunakan Apple Watch digabungkan dengan Face ID sebagai penyelesaian. Kini, kami mendapat iOS 15.4 dan sememangnya menjadi lebih mudah untuk menggunakan Face ID dengan topeng.

Apple baru sahaja mengeluarkan iOS 15.4 dengan beberapa penambahbaikan untuk iPhone 12 dan iPhone 13 apabila menggunakan ciri Face ID semasa menggunakan topeng. Ya, sehingga kini hanya dua siri iPhone ini menyokong penambahbaikan Face ID.

Terdapat beberapa keperluan untuk Face ID dengan topeng berfungsi. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, hanya siri iPhone 12 dan iPhone 13 yang menyokong ciri baharu, serta peranti anda, mesti berjalan dengan iOS 15.4 atau versi yang lebih baru.

Bagaimanakah anda menyediakan Face ID dengan ciri topeng?

Selepas memuat turun dan memasang iOS 15.4, skrin percikan untuk menyediakan Face ID With a Mask akan muncul pada iPhone 12 atau iPhone 13 anda dan satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan ialah mengikut gesaan untuk mendaftarkan Face ID untuk digunakan dengan topeng. dari sana. Tetapi sekiranya anda terlepas perkara itu, anda sentiasa boleh melakukan keseluruhan proses secara terus dalam apl Tetapan. Berikut adalah langkah-langkah yang perlu diikuti:

  1. Lancarkan apl Tetapan > ID Wajah & Kod Laluan > Gunakan ID Wajah Dengan Topeng dan togol pilihan.
  2. Ikut gesaan untuk mendaftar semula Face ID untuk digunakan dengan topeng.

  3. Jika anda memakai cermin mata untuk imbasan pertama, anda perlu menanggalkannya untuk imbasan kedua.
  4. Selesai! Kini anda boleh membuka kunci iPhone 12 atau 13 anda dengan lebih tepat.

Ingat, anda boleh mematikan Face ID dengan pilihan topeng pada bila-bila masa menggunakan arahan yang sama di atas. Sebaik sahaja anda menyediakannya, anda tidak perlu mengimbas di muka anda sekali lagi, cuma togol semula pilihan untuk menggunakannya.

Adakah Face ID dengan topeng berfungsi dengan betul?

Memandangkan Face ID ialah ciri keselamatan yang relevan, sesetengah ahli pasukan kami telah menggunakannya sejak minggu lepas, dan berikut ialah maklum balas: “ia berfungsi seperti Face ID tanpa topeng!” Berikut ialah kelajuan ia boleh diperolehi:

Selepas menonton video, mudah bagi saya untuk mengakui betapa tepatnya Face ID. Dan jika anda menggunakan ciri ini untuk membuka kunci iPhone anda semasa menggunakan topeng sekarang, saya percaya anda bersetuju dengannya. Dalam ujian kami, setiap percubaan untuk membuka kunci iPhone 13 Pro dengan topeng adalah konsisten dan, seperti yang dinyatakan, ia berfungsi dengan lancar semasa membuka kunci telefon tanpa topeng.

Adakah anda mengalu-alukan peningkatan pada Face ID pada iPhone anda? Adakah anda sedang mengalami masalah dengan penyelesaian ini? Atau adakah anda diselamatkan oleh penderia biometrik yang dibina di belakang telefon anda? Atau skrin mungkin? Kongsi pendapat anda tentang topik ini dengan kami di bahagian komen!