Bolehkah Anda Melihat Snap Lama pada Snapchat? Bagaimana untuk Mengakses Media Snapchat yang Hilang

12

Keseluruhan model perniagaan Snapchat adalah berdasarkan idea bahawa anda boleh menghantar foto kepada rakan yang akan hilang dalam beberapa saat. Melainkan rakan tersebut mengambil alih tangkapan skrin snap dan menyimpan imej tangkapan skrin, snap itu hilang kepada eter, hilang selama-lamanya, kaput. Prinsip ini bertujuan untuk mencetuskan keanehan, kebodohan, dan kecerobohan tertentu di pihak pengguna Snapchat. Ia juga satu-satunya perkara yang menjadikan Snapchat berbeza daripada, katakan, mengambil foto dan menghantar mesej kepada rakan anda. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa Snapchat tidak mempunyai komen mengenai dakwaan baru-baru ini bahawa snap mereka tidak begitu cepat seperti yang diiklankan.

Bagaimana Snapchat Memadam Snaps?

Pertama sekali, untuk memahami cara snap ini boleh dipulihkan, anda perlu mengetahui perkara yang sebenarnya berlaku apabila Snapchat telah “memadamkannya.” Setiap snap diberi sambungan fail yang dipanggil .NOMEDIA, yang menghalang snap daripada disimpan ke telefon pengguna. Walau bagaimanapun, ia tidak mengambil kira perkara kecil yang dipanggil metadata.

Metadata pada asasnya ialah data tentang data. Dalam erti kata lain, jika imej sebenar ialah data, metadata termasuk maklumat tentang imej itu, seperti apabila ia dihantar, kepada siapa ia dihantar dan nama fail. Dengan mengakses metadata ini, anda mungkin boleh mencipta semula imej yang sepatutnya hilang selama-lamanya.

Masukkan Decipher Forensik

Decipher Forensics, sebuah pusat penyelidikan yang berpangkalan di Utah, menjalankan kajian menggunakan perisian AccessData untuk mencuba dan melihat sama ada mereka boleh memulihkan snap. Amaran spoiler: mereka boleh. Perisian ini membenarkan mereka mengakses metadata tentang snap. Mereka kemudian menukar nama fail yang diakses dengan cara ini dengan mengalih keluar sambungan .NOMEDIA. Dengan berbuat demikian, mereka dapat mengakses imej asal.

“Sambungan fail itu boleh dialih keluar semudah menamakan semula fail dalam Windows,” kata penyelidik Richard Hickman. Walau bagaimanapun, mengetahui cara mencari metadata boleh menjadi sedikit rumit.

Memulihkan Data Snapchat dan Snapchat daripada iPhone

Pada masa ini, terdapat beberapa perisian, kedua-duanya percuma (seperti UltData,) dan berbayar, yang membolehkan anda memulihkan data yang dipadamkan baru-baru ini daripada iPhone anda. Langkah-langkah untuk memulihkan data, dan dengan lanjutan, media Snapchat anda yang hilang, adalah seperti berikut:

Sambungkan iPhone anda kepada apl yang digunakan untuk memulihkan data. Ini boleh dilakukan secara fizikal dengan menyambungkan iPhone anda ke komputer riba atau komputer meja anda melalui kord USBnya. Ia juga boleh dicapai dengan mengakses sandaran iCloud anda pada perisian pemulihan data (PERHATIAN: Elakkan penipuan pancingan data dengan memastikan anda menggunakan perisian pemulihan data yang sah.)

Selepas peranti anda disambungkan kepada perisian, anda boleh memulihkan media anda yang hilang. Jika data ditunjukkan, tetapi tiada imej atau video kelihatan, kemungkinan besar media masih disimpan dalam jenis fail .NOMEDIA. Untuk membetulkannya, cuma namakan semula fail dan tukar jenis fail, seperti yang dinyatakan sebelum ini.

Memulihkan Data Snapchat dan Snapchat daripada Android

Mengakses Snapchat yang dipadamkan pada peranti Android adalah sedikit berbeza daripada pada iPhone; Pengguna Android mempunyai sedikit kelebihan dalam mengakses data yang tinggal selepas Snapchat dihantar dan dipadamkan. Ia semudah menavigasi ke folder cache telefon anda dan mencari folder khusus Snapchat di dalamnya.

Anda boleh melakukan ini dengan menjalankan beberapa apl (seperti Dumpster, iaitu apl pemulihan data percuma di Gedung Google Play) pada peranti Android anda. Dumpster sangat mesra pengguna; selepas memasang, cuma muat semula dan benarkan ia mengimbas telefon anda untuk memulihkan data yang hilang atau “dipadamkan”. Anda mungkin perlu mengeksport data dan menukar jenis fail daripada .NOMEDIA kepada fail yang boleh dibaca.