Bolehkah Anda Semak Siapa yang Menyukai Senarai Main Anda di Spotify?

54

Jika anda membuat senarai main awam di Spotify, mana-mana pengguna Spotify lain boleh menyukai atau mengikutinya. Mereka tidak perlu mengikuti anda untuk menyukai senarai main anda. Sama ada senarai main Spotify anda mempunyai satu atau seribu suka, anda mungkin tertanya-tanya siapa yang menyukainya. Walaupun anda boleh melihat siapa yang menyukai kandungan anda pada kebanyakan media sosial dan apl muzik, adakah ini boleh dilakukan di Spotify? Malangnya, ia tidak, tetapi anda boleh melihat statistik lain dan melihat bilangan suka yang diterima oleh senarai main.

Cara Semak Statistik Senarai Main Anda di Spotify pada iPhone

Apabila anda membuat senarai main di Spotify, sesiapa sahaja boleh menyukainya. Perlu diingat bahawa menyukai senarai main Spotify akan menambahkannya ke pustaka anda secara automatik. Jadi secara teknikalnya, apabila anda menyukai senarai main di Spotify, anda juga mengikutinya. Malah, butang “Suka” digantikan dengan “Ikuti” pada apl desktop Spotify. Selain itu, anda hanya boleh menyukai senarai main awam, kerana senarai main peribadi tidak boleh diakses oleh pengguna Spotify rawak.

Jika anda telah membuat beberapa senarai main terkemuka, dan anda mendapati anda telah mengumpulkan sejumlah besar suka, anda mungkin tertanya-tanya siapa yang menyukainya. Berita baiknya ialah anda boleh melihat kiraan suka bagi setiap senarai main Spotify awam, sama ada milik anda atau orang lain.

Walau bagaimanapun, anda tidak mempunyai pilihan untuk melihat profil individu seperti senarai main Spotify, walaupun ia milik anda. Pilihan ini tersedia sehingga 2013 apabila Spotify mengalih keluar ciri tersebut. Kini, anda hanya boleh melihat bilangan suka yang ada pada senarai main Spotify anda. Walaupun ramai pengguna merungut kerana tidak dapat melihat siapa yang menyukai senarai main mereka, tiada tanda Spotify akan mengembalikan ciri ini.

Pada tahun 2019, jurucakap Spotify menyatakan, “Kami mengekalkan idea ini sebagai ‘Bukan Sekarang,’ kerana ini bukanlah sesuatu yang kami mempunyai rancangan segera untuk dilaksanakan. Kami menghargai anda berkongsi pendapat anda. Jika kami mempunyai sebarang maklumat baharu untuk dikongsi, yakinlah kami akan menyemak semula ke sini dengan status baharu.”

Kini, dan mungkin selama-lamanya, anda hanya boleh melihat bilangan suka yang ada pada senarai main Spotify anda. Jadi, sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana anda boleh melihat kiraan suka anda di Spotify pada iPhone, berikut ialah perkara yang perlu anda lakukan.

Cara Melihat Senarai Main Spotify Seperti Kiraan pada iPhone

 1. Buka “Spotify” pada iPhone anda.
 2. Ketik pada “Perpustakaan Anda” di sudut kanan bawah menu.
 3. Pilih tab “Senarai main” di bahagian atas skrin.
 4. Ketik pada senarai main yang dimaksudkan untuk melihat bilangan suka yang diterimanya.

Anda akan melihat kiraan suka senarai main di bawah tajuk, yang terletak di sebelah kiri skrin. Malangnya, anda tidak boleh menggunakan kiraan itu untuk mengetahui pengguna individu yang menyukai senarai main. Sebagai contoh, jika anda mencuba dan mengetik kiraan suka, tiada apa yang akan berlaku.

Walaupun tiada penyelesaian untuk melihat siapa yang menyukai senarai main Spotify anda, sesetengah pengguna menyemak pengikut mereka untuk melihat sama ada terdapat seseorang yang baharu dalam senarai. Walau bagaimanapun, ini tidak semestinya bermakna apa-apa. Walaupun anda mempunyai pengikut baharu, senarai main anda mungkin disukai oleh seseorang yang telah mengikuti anda atau seseorang yang tidak mengikuti anda langsung. Kaedah ini boleh menjadi tidak membantu jika akaun Spotify anda mempunyai ramai pengikut. Tiada cara yang tepat untuk memberitahu siapa yang menyukai senarai main Spotify anda.

Cara Menyemak Senarai Main Spotify Anda Seperti Kiraan pada Android

Peraturan yang sama digunakan pada apl Spotify pada peranti Android seperti iOS. Anda hanya boleh melihat bilangan suka yang ada pada senarai main Spotify anda. Walau apa pun, jika anda ingin melihat bilangan orang yang menyukai senarai main anda di Spotify, ikut langkah di bawah.

 1. Lancarkan “Spotify” pada peranti Android anda.
 2. Pilih butang “Perpustakaan Anda” pada menu bawah.
 3. Teruskan ke tab “Senarai main” di bahagian atas skrin anda.
 4. Pilih senarai main di mana anda ingin menyemak kiraan suka.
 5. Kiraan suka akan berada betul-betul di bawah gambar profil dan nama pengguna anda di bahagian tengah kiri skrin.

Sama seperti apl iPhone, jika anda mengetik kiraan suka, tiada apa yang akan berlaku. Perlu diingat bahawa jika senarai main Spotify anda tidak mempunyai sebarang suka, anda hanya akan melihat nama pengguna dan gambar profil anda di bawah tajuk senarai main.

Nota: Terdapat banyak apl pihak ketiga yang mendakwa bahawa mereka boleh menunjukkan kepada anda siapa yang menyukai senarai main Spotify anda. Walau bagaimanapun, semuanya adalah penipuan, dan anda tidak disyorkan untuk memasangnya. Penyelesaian yang boleh dipercayai tidak wujud pada masa ini untuk isu ini.

Cara Semak Statistik Senarai Main Anda di Spotify pada PC Windows

Apl desktop Spotify tidak akan memberikan anda apa yang anda cari sama ada. Ia hanya akan menunjukkan jumlah bilangan sukaan senarai main anda.

Perlu diingat bahawa kiraan suka senarai main Spotify tidak selalunya terletak di tempat yang sama. Ia bergantung pada sama ada anda menggunakan apl mudah alih, apl desktop atau penyemak imbas web. Jika anda menggunakan Spotify pada apl desktop, kiraan suka akan terletak di sebelah kanan apl.

Semak Kiraan Suka Spotify dalam Apl Windows

 1. Lancarkan “apl desktop Spotify” pada Windows anda.
 2. Log masuk ke akaun Spotify anda dan pergi ke bahagian “Senarai Main” di bar sisi kiri.
 3. Cari senarai main yang ingin anda semak dan klik padanya.

Bahagian Suka akan berada di bahagian paling kanan apl, di atas butang Dimuat Turun.

Cara Menyemak Senarai Main Anda Seperti Kiraan dalam Spotify pada Mac

Anda boleh mengakses senarai main anda dengan cara yang sama pada apl Mac seperti apl Windows, tetapi anda masih tidak dapat melihat siapa yang mengikuti senarai main Spotify anda. Begini caranya:

 1. Jalankan “apl desktop Spotify” pada Mac anda.
 2. Log masuk ke akaun anda jika anda belum melakukannya.
 3. Navigasi ke bahagian “Senarai main” pada bar sisi kiri.
 4. Klik pada senarai main.

Jumlah bilangan suka akan berada di bahagian tengah kanan skrin. Jika anda mengklik pada tab Suka, tiada apa yang akan berlaku.

Cara Menyemak Statistik Senarai Main Anda di Spotify pada Pemain Web

Apl web Spotify ialah penyelesaian yang bagus untuk mereka yang tidak mahu memasang apl desktop, kerana ia menawarkan ciri yang sama. Walau bagaimanapun, ia tidak memberi anda pilihan untuk melihat siapa yang mengikuti senarai main anda sama ada. Anda hanya boleh melihat berapa banyak suka yang dimilikinya. Ini adalah cara ia dilakukan:

 1. Buka Spotify aplikasi web pada pelayar anda.
 2. Log masuk ke akaun anda.
 3. Klik pada Pustaka Anda di bar sisi kiri.
 4. Cari dan klik pada senarai main yang ingin anda semak.

Kiraan suka anda akan berada di bawah tajuk senarai main, di sebelah nama pengguna anda. Sebagai contoh, pada apl web, ia akan tertera “15 Suka.”

Ini Mungkin Sukar Diikuti

Walaupun apl mudah alih, desktop atau web Spotify tidak memberikan anda pilihan untuk melihat secara khusus siapa yang menyukai senarai main anda, anda masih boleh melihat bilangan suka yang dimiliki oleh setiap senarai main. Walaupun Spotify tidak membenarkan anda melihat siapa yang mengikuti Senarai Main anda pada masa ini, terdapat kemungkinan ciri ini akan ditambahkan pada masa hadapan. Buat masa ini, pengguna Spotify hanya perlu berpuas hati dengan dapat melihat pengikut dan suka senarai main mereka.

Pernahkah anda mencuba untuk mengetahui siapa yang menyukai senarai main anda di Spotify? Apa yang anda lakukan untuk mengetahui? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.