Bolehkah Anda Tahu jika Seseorang Melihat Profil Facebook Anda? Tidak!

5

Memandangkan berapa banyak maklumat dan butiran peribadi yang dimiliki oleh setiap akaun Facebook, adalah tidak munasabah untuk bimbang tentang privasi anda dari semasa ke semasa. Memandangkan sesetengah maklumat Facebook adalah awam, tidak kira tetapan privasi anda, orang ramai boleh melawati akaun anda dan sentiasa mencari sesuatu yang baharu.

Facebook Mengatakan Tidak

Facebook secara meluas mendakwa bahawa tidak ada cara untuk anda benar-benar melihat siapa yang telah melihat profil Facebook anda. Walau bagaimanapun, banyak apl pihak ketiga yang tersedia, baik untuk platform mudah alih dan PC, mendakwa mampu melakukan perkara ini. Ini bertentangan dengan TOS Facebook. Mana-mana permohonan yang mendakwa mempunyai keupayaan ini tidak bercakap benar. Anda lebih baik mengelak sahaja mana-mana apl yang mendakwa ini secara palsu.

Cara Mengehadkan Siapa Yang Boleh Melihat Profil Facebook Anda

Jika anda bimbang tentang orang tertentu yang melihat profil anda dan bimbang tentang privasi umum anda, anda boleh mempertimbangkan untuk menukar atau mengemas kini privasi akaun Facebook anda. Berita baiknya ialah ini sangat mudah dilakukan. Anda boleh melakukan ini melalui penyemak imbas pilihan anda pada PC atau Mac anda, atau melalui peranti mudah alih anda dengan langkah yang sedikit berbeza dan lebih banyak had.

Jika anda ingin mengawal privasi anda, ikuti langkah asas ini untuk PC:

  1. Buka Facebook pada penyemak imbas atau mudah alih anda dan log masuk jika perlu.
  2. Klik pada nama anda untuk melawat profil Facebook anda.
  3. Di sebelah kanan menu yang anda lihat “Siaran, Perihal, Rakan” dsb. klik titik.
  4. Pilih “Tetapan Profil dan Pengetegan” daripada menu baharu. Ini akan membawa anda ke halaman baharu di mana beberapa pilihan akan tersedia untuk anda.
  5. Pilihan pertama ialah “Siapa yang boleh menyiarkan pada profil anda?” Di sebelah kanan pilihan ini, anda mungkin mahu memilih “Hanya Saya” jika anda ingin memastikan bahawa tiada orang lain boleh menyiarkan pada profil anda. Anda juga boleh memilih “Rakan”, yang bermaksud hanya mereka yang telah anda tambahkan pada senarai Rakan anda boleh menyiarkan pada akaun anda.
  6. “Siapa yang boleh melihat apa yang orang lain siarkan pada profil anda” ialah pilihan seterusnya. Jika anda tidak mahu orang yang tidak dikenali yang melawat halaman anda untuk melihat apa yang orang lain kongsi atau siarkan pada profil anda, pilih “Saya sahaja”.
  7. “Penegan” ialah bahagian seterusnya yang anda ingin pertimbangkan. “Siapa yang boleh melihat siaran yang anda tanda nama pada profil anda” ialah pilihan pertama yang boleh anda urus. Jika anda tidak mahu orang yang bukan rakan anda melihat apabila anda ditandakan, pilih “Saya sahaja”.
  8. “Apabila anda ditandakan dalam siaran, siapa yang ingin anda tambahkan pada khalayak siaran itu jika mereka belum dapat melihatnya?” Untuk memastikan profil anda selamat, pilih “Saya sahaja.”
  9. Dalam bahagian “Menyemak”, terdapat dua pilihan: “Semak siaran yang anda tandakan nama sebelum siaran muncul pada profil anda” dan “Semak teg yang ditambahkan orang pada siaran anda sebelum teg di Facebook.” Anda boleh menggunakan peluncur di sebelah setiap pilihan ini untuk mempunyai lebih kawalan ke atas perkara yang orang boleh dan tidak boleh lihat apabila melawat halaman anda.
  10. Selepas bahagian “Menyemak” anda akan melihat pilihan yang mengatakan “Semak rupa profil anda kepada orang lain. Gunakan “Lihat Sebagai” untuk melihat perkara yang boleh dilihat oleh orang ramai. Klik pada pilihan “Lihat” dan anda akan dapat melihat rupa profil anda kepada mereka yang melawat halaman anda.

Terdapat beberapa langkah lagi yang boleh anda ambil untuk mengawal privasi profil Facebook anda. Ini paling baik dicapai dengan mengklik pada pilihan “Privasi” dalam bahagian “Tetapan” profil anda, yang boleh anda akses dengan mengikuti empat langkah pertama yang diperincikan di atas. Walau bagaimanapun, anda akan memilih pilihan “Privasi” di sebelah kiri skrin.

Dari sana, anda boleh mengawal semua ciri privasi anda di satu tempat.

Semua langkah di atas juga berfungsi dengan apl Facebook pada kedua-dua iOS dan Android. Hanya akses menu dan lihat “Tetapan” anda. Kemudian ikuti semua langkah yang diperincikan di atas.

Privy to Privasi di Facebook

Kehidupan kita menjadi semakin umum dengan rangkaian sosial dan kemas kini yang baharu. Jika anda ingin merahsiakan perkara itu, luangkan masa anda beberapa minit untuk memperbaik tetapan akaun Facebook anda dan mengekang penguntit.

Adakah anda mempunyai pilihan lain, idea atau aplikasi khas yang anda cadangkan untuk melihat siapa yang melihat profil Facebook anda? Jika ya, sila bunyikan di bahagian komen di bawah!