Cara Batch Menambah Tera Air dalam Photoshop

10

Menanda air foto anda adalah penting untuk banyak sebab. Perkara yang paling penting ialah melindungi hak cipta karya anda dan memastikan tiada sesiapa boleh menuntutnya atau menggunakannya semula tanpa anda atau sesiapa yang melihat foto itu mengetahui ia adalah hasil kerja anda.

Tetapi mengecap tera air pada berbilang foto adalah proses yang menyebabkan sakit kepala bagi mereka yang menggunakan Photoshop untuk mengedit gambar. Ia boleh menjadi sedikit rumit. Walau bagaimanapun, terdapat teknik untuk menggunakan tera air secara serentak pada sekumpulan foto sekaligus dan menjimatkan banyak masa.

Mari ketahui cara anda boleh menambah tera air lutsinar pada kumpulan imej menggunakan panduan ini.

Cara Batch Menambah Tera Air dalam Photoshop

Sesetengah suka menonjolkan tera air mereka, manakala yang lain lebih suka ketelusan. Selalunya, tera air mempunyai kandungan teks yang menunjukkan gaya dan pilihan pencipta. Ia boleh menjadi alamat e-mel, logo atau nama artis – apa sahaja yang pada asasnya menyatakan milik siapa imej itu dengan jelas.

Batch menambah tera air adalah kerja yang rumit dalam Photoshop. Ia memerlukan pengetahuan yang kukuh menggunakan lapisan dan pengetahuan program yang lebih maju. Walaupun tiada ciri khusus untuk secara automatik menambahkan tera air pada imej, menggunakan ciri “Tindakan” melakukan tugas ini serta perkara lain.

Langkah pertama dalam meletakkan tera air pada berbilang foto ialah mencipta tera air pada satu imej. Gunakan gambar dengan resolusi terkecil dalam folder, kerana Photoshop tidak dapat menskala tera air. Jika anda gagal melakukan ini, ia boleh menghasilkan tera air berpiksel.

Mencipta Tindakan

Anda perlu membuat tindakan untuk membatch imej tera air dalam Photoshop. Ia akan membolehkan program mengulangi kitaran mencipta tera air pada foto individu yang anda pilih. Sebelum memulakan dengan mencipta satu tera air, anda harus menggunakan ciri Photoshop untuk merakam tindakan.

Berikut ialah cara untuk mengakses ciri ini.

 1. Buka tab “Tindakan”.
 2. Klik pada butang “Buat Tindakan Baharu” di bahagian bawah tetingkap.
 3. Tetingkap dialog akan muncul. Masukkan nama tindakan. Dalam kes ini, namakannya “Tanda Air.”
 4. Klik “Rekod.”

Photoshop kini akan menghafal semua tindakan berikut untuk mencipta paradigma untuk penanda air kelompok.

Mencipta Tera Air Telus

Anda boleh mulakan dengan membuat tera air pada foto utama yang Photoshop akan gunakan sebagai templat untuk penanda air kelompok. Buka imej yang anda ingin cop dalam program dan mula mencipta lapisan. Anda akan menggunakan teks sebagai tera air dalam panduan ini.

Berikut ialah cara membuat tera air langkah demi langkah.

 1. Buka panel “Lapisan” dan klik pada “Lapisan Baharu.”
 2. Pergi ke bar alat kiri dan klik “Alat Jenis Mendatar.” Taip kandungan tera air di mana-mana bahagian dalam foto.
 3. Buka tab “Edit” dari menu atas dan pilih “Transformasi Percuma.” Ubah saiz dan susun kandungan teks lapisan.
 4. Pilih alat “Alih” dan laraskan kedudukan tera air. Sebagai alternatif, klik butang “Susun” dalam bar alat utama jika anda ingin memusatkan tera air. Jangan langkau langkah ini, kerana ia membetulkan tera air dalam setiap foto kelompok.
 5. Pilih lapisan teks baharu dan pergi ke “Gaya Lapisan,” atau tekan butang “fx” dalam menu bawah tetingkap Lapisan.
 6. Pilih “Serong & Timbul.” Biarkan pada tetapan lalai dan klik “Ok.”
 7. Pergi ke pilihan “Isi” di bahagian atas menu Lapisan dan tetapkannya kepada 0 untuk mengekalkan kesan serong sahaja. Melakukannya akan menghasilkan rupa telus bagi tera air dan akan menambah kesan seperti kaca.
 8. Klik “Padam Lapisan” untuk memadam gambar latar belakang.

Anda telah mencipta tera air dan boleh menyimpannya untuk kegunaan masa hadapan.

Sekarang ialah masa anda harus berhenti merakam tindakan anda. Pergi ke panel “Tindakan” dalam bar alat kiri, klik butang dengan simbol segi empat sama dan berhenti merakam aktiviti anda. Anda kini boleh menutup gambar asal, kerana anda akan menanda air padanya apabila anda menggunakan tindakan yang dirakam pada kelompok.

Menambah Tera Air pada Kumpulan

Terdapat dua cara anda boleh membatch-menambah tera air pada imej anda dalam Photoshop. Sebaik sahaja anda telah merekodkan tindakan, anda boleh menjalankannya pada satu kelompok.

Kaedah pertama untuk melakukan ini adalah seperti berikut:

 1. Pergi ke menu atas dan buka tab Fail – Skrip – Pemproses imej. Tetingkap dialog akan dibuka.
 2. Pilih folder dengan imej yang anda mahu kumpulan.
 3. Pilih “Folder Destinasi” tempat anda ingin mengeksport imej yang diproses. Anda boleh memilih untuk menyimpannya di lokasi yang tepat atau mana-mana lokasi lain pada pemacu anda.
 4. Pilih jenis fail imej yang dieksport. Adalah disyorkan untuk memprosesnya dalam format JPG dan menetapkan tahap kualiti kepada 11.
 5. Klik “Jalankan Tindakan.” Pilih tindakan “Watermark” yang telah anda buat sebelum ini.
 6. Klik “Jalankan” dan mula memproses imej.

Selepas menjalankan Tindakan, Photoshop secara automatik akan menyimpan semua foto yang diproses dalam kelompok. Oleh itu, tidak perlu menekan butang “Simpan Sebagai”.

Anda boleh mengambil tindakan lain untuk dilakukan dengan menambahkan tera air pada kumpulan imej. Yang ini memerlukan penggunaan pilihan “Batch” dari menu.

Berikut ialah panduan ringkas tentang alternatif ini.

 1. Pilih Fail – Automatik – Kelompok dari menu atas dalam tetingkap program.
 2. Pilih tindakan “Tanda Air” yang direkodkan sebelum ini daripada menu lungsur.
 3. Klik “Pilih” dan tetapkan “Sumber” kepada “Folder.”
 4. Pilih sumber
 5. Dalam bahagian “Destinasi”, klik pada butang “Pilih” dan tetapkan destinasi kepada “Folder.” Jangan pilih pilihan “Simpan & Tutup”, kerana ia akan menimpa imej anda, dan anda akan kehilangannya.
 6. Pilih folder destinasi tempat anda ingin mengeksport fail output.
 7. Klik “Ok” untuk memulakan penanda air kelompok.

Photoshop akan bertanya tentang pilihan imej sebelum melakukan tindakan yang anda tetapkan. Pilih format imej yang disyorkan (JPG) dan tetapkan kualiti yang diingini. Setelah itu ditetapkan dan program telah selesai menjalankan tindakan, anda akan menemui imej output dalam folder destinasi yang dipilih.

Soalan Lazim

Mengapa tera air dipangkas?

Photoshop tidak menskalakan foto secara automatik. Anda boleh mengelakkan isu ini dengan memilih foto terkecil dalam kumpulan untuk mereka bentuk tera air. Anda boleh menyemak sama ada resolusi foto adalah sama dengan pergi ke Imej – Ubah Saiz – Saiz imej.

Mengapa tera air tidak dipusatkan?

Anda mungkin melangkau langkah “Susun” semasa membuat tera air, jadi anda belum menetapkan kedudukannya pada foto. Untuk membetulkannya, cari butang “Susun” dalam bar alat utama dan klik padanya untuk memusatkan dan menetapkan tera air.

Tanda Air Penting

Bagi sesetengah orang, menanda air gambar ialah cara untuk melindungi hak cipta imej. Sementara itu, ia adalah cara untuk menandatangani dan mengesahkan karya seni untuk orang lain. Walau apa pun alasan untuk mengecap tera air pada sekumpulan gambar, adalah penting untuk menjadikannya kelihatan baik dan konsisten.

Penambahan tera air secara berkelompok pada imej boleh menghasilkan hasil yang tidak kemas jika tidak dilakukan dengan betul. Memberi kumpulan anda tera air yang bersih dan berkedudukan baik ialah bahagian penting dalam tugas menjadi pencipta yang berkualiti.

Bagaimanakah anda menambah tera air secara berkumpulan pada foto anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!