Cara berkongsi imej dan pautan dengan cepat dengan Android 12

30
© NextPit/Shutterstock

Semasa pelancaran Android 12, kebanyakan mata tertumpu pada reka bentuk Material You baharu, tetapi Google turut menambah ciri berguna yang lebih kecil. Salah satu yang paling berguna ialah pilihan baharu untuk berkongsi imej dan pautan dengan pantas pada skrin terkini.

Sokongan untuk ciri dalam penyesuaian pelbagai jenama mungkin berbeza-beza, tetapi pilihan perkongsian pantas boleh digunakan dengan telefon Pixel dalam skrin berbilang tugas — dipanggil “Skrin terbaru” oleh Google:

  1. Buka skrin Terbaru.
    1. [With gesture navigation] Leret ke atas dari bawah, tahan, kemudian lepaskan.
    2. [With the navigation bar] Ketik butang Gambaran Keseluruhan”□“.
  2. Ketik pada ikon yang dipaparkan untuk gambar atau pautan.
  3. Pilih pilihan yang diingini: Kongsi | Salinan.
NextPit Kongsi Pantas EN

Pilihan yang tersedia bergantung pada kandungan dan sokongan aplikasi / © NextPit

  • Semak telefon yang sudah menerima kemas kini Android 12

Dalam ujian kami, ciri ini tersedia dalam apl seperti Chrome, YouTube (kongsi pautan dengan cepat), Gedung Play, Fail, Foto dan Sembang, tetapi tidak pada Gmail, Drive atau Kalendar.

Ciri ini tersedia untuk pemaju menambah pada aplikasi mereka, tetapi dengan bilangan telefon serasi yang terhad yang masih kecil, ia mungkin akan mengambil sedikit masa untuk pilihan perkongsian pantas menjadi lebih meluas.

Adakah anda mempunyai ciri baharu ini pada telefon pintar anda? Adakah anda lebih suka cara lain untuk berkongsi kandungan pada peranti? Kongsi pilihan anda di bahagian komen.