Cara bermain permainan PS5 atau PS4 pada iPhone menggunakan Main Jauh

17

Jika anda pernah tertanya-tanya tentang menstrim permainan PS5 atau PS4 anda pada iPhone atau iPad, jangan tertanya-tanya lagi! Terima kasih kepada Sony dan apl PS Remote Playnya, anda kini boleh menstrim semua permainan konsol kegemaran anda ke peranti Apple anda. Walaupun penting untuk mengetahui cara bermain permainan PS5 dan PS4 pada iPhone, jangan anggap ia sebagai pengganti konsol sebenar.

Sekarang, mari kita lihat ciri hebat ini, ya?

Apakah apl PS Remote Play?

Aplikasi PS Remote Play Sony ialah perisian yang menggunakan iPhone atau iPad anda sebagai skrin wayarles. Pada asasnya, ia meniru apa sahaja yang berlaku pada konsol PlayStation dan menstrimnya kembali ke peranti Apple.

Pada masa yang sama, sebarang kawalan yang anda gunakan pada iPhone atau iPad dihantar semula ke konsol untuk diproses. Dengan cara ini, iPhone atau iPad anda dengan berkesan bertukar menjadi skrin kedua untuk bermain.

Menggunakan kawalan pada skrin, anda juga boleh bermain permainan pada peranti Apple anda. Walau bagaimanapun, permainan konsol tidak dimaksudkan untuk dimainkan pada peranti kecil seperti iPhone. Kawalan pada skrin boleh menghalang medan pandangan dan permainan umum. Jadi, anda disyorkan agar menggunakan pengawal yang serasi dengan iPad atau iPhone anda untuk bermain permainan PS4 atau PS5.

Dalam kebanyakan kes, menggunakan pengawal yang diperakui MFi (Dibuat untuk iPhone) cukup baik untuk memainkan permainan ini pada iPhone anda. Selain itu, pengawal DualShock 4 dan DualSense daripada Sony secara rasminya serasi dengan iPhone dan iPad.

Perkara yang perlu diberi perhatian sebelum menggunakan Main Jauh

 • Anda tidak akan dapat bermain permainan pada iPhone atau iPad anda dengan menggunakan data mudah alih. Untuk memastikan penstriman lancar, anda perlu menyambungkan kedua-dua iPhone dan konsol anda kepada sambungan Wi-Fi yang sama. Selain itu, anda perlu memastikan sambungannya kukuh.
 • Perisian PlayStation 4 atau PlayStation 5 anda mesti dikemas kini kepada versi terkini. Untuk mengetahui sama ada perisian konsol anda adalah terkini, anda boleh menyemaknya melalui skrin Tetapan konsol. Ia juga akan memberi anda pilihan untuk mengemas kini perisian.

Keperluan tambahan untuk menstrim permainan pada iPhone dan iPad

 • Apl Main Jauh PS daripada Apple App Store.
 • iPhone anda mesti memasang iOS 13 atau lebih baharu. Bagi iPad anda, ia mesti menggunakan iPadOS 13 atau lebih baharu.
 • PlayStation 4 atau PlayStation 5 anda mesti mempunyai kemas kini perisian tegar terkini.
 • Akaun Rangkaian PlayStation yang berfungsi.
 • Sambungan Wi-Fi yang kuat dan stabil.

Memainkan permainan PS4 atau PS5 pada iPhone atau iPad

 1. Muat turun Main Jauh PS aplikasi daripada App Store.
 2. Buka apl dan pilih Mula → ketik pada Sahkan dan Teruskan.
 3. Pada masa ini, apl itu mungkin sedang mencari PlayStation 4 dan PlayStation 5 yang serasi. Walau bagaimanapun, anda perlu log masuk ke akaun PlayStation Network anda terlebih dahulu.
 4. Selepas log masuk ke akaun Rangkaian PlayStation anda, benarkan apl mencari PlayStation 4 atau 5 anda sekali lagi. Pastikan konsol anda dihidupkan dan anda log masuk melalui PS4 atau PS5.
 5. Setelah apl menemui PlayStation 4 atau 5 anda, apl itu akan menyambungkan iPhone atau iPad anda ke konsol. Apabila sambungan berjaya, anda sepatutnya melihat Skrin Utama PlayStation pada peranti Apple anda. Kawalan pada skrin akan membolehkan anda menavigasi dan bermain permainan.

Nota: Kedua-dua PlayStation 4 atau PlayStation 5 dan iPhone/iPad anda mesti disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama untuk Remote Play berfungsi.

Tambahkan iPhone atau iPad anda pada peranti Main Jauh konsol

Kadangkala, walaupun jika konsol anda dihidupkan dan log masuk ke rangkaian PlayStation, apl Remote Play mungkin tidak dapat mencari atau menyambung ke peranti itu. Ini agak lazim jika anda menggunakan apl itu buat kali pertama.

Tiada apa yang perlu dirisaukan. Pada asasnya, anda perlu menambahkan iPhone atau iPad anda pada peranti Remote Play yang disokong oleh konsol.

 • Untuk pengguna PlayStation 4, anda memerlukan konsol untuk menggunakan perisian tegar versi 7.02 ke atas. Sebaik-baiknya, ia harus menggunakan perisian tegar terkini yang tersedia.

  Langkah selebihnya untuk menambahkan peranti Apple anda pada peranti Remote Play konsol adalah sama untuk PlayStation 4 dan PlayStation 5.

 • Pergi ke menu Tetapan untuk mendaftarkan peranti Apple anda dengan bahagian peranti Main Jauh konsol anda.
 • Navigasi ke Tetapan Sambungan Main Jauh dan bukanya.
 • Pilih pilihan Tambah Peranti.
 • Apabila memilih pilihan Tambah Peranti, skrin PlayStation akan menunjukkan kepada anda kod lapan digit. Kod ini hanya akan sah untuk tempoh terhad.
 • Gunakan iPhone atau iPad anda dan buka Apl Play Remote PS. Kemudian pilih Daftar Secara Manual di bahagian bawah skrin aplikasi.
 • Masukkan kod yang diberikan oleh konsol ke dalam Apl Main Jauh. Selepas berjaya mengesahkan kod, iPhone atau iPad anda akan disambungkan ke PlayStation 4 atau 5 anda.

Beberapa tweak untuk diingati

 • Sebelum menyambungkan iPhone anda ke PlayStation, pergi ke menu Tetapan Apl Play Remote PS. Dari sini, anda boleh membuat perubahan pada resolusi atau kadar bingkai berdasarkan prestasi rangkaian anda.
 • Lebih penting lagi, anda harus menukar resolusi. Secara peribadi, saya syorkan anda menukar peleraian kepada 480p atau 540p. Walaupun apl menetapkan standard pada 720p, ia mungkin tidak berfungsi jika anda tidak mempunyai sambungan Wi-Fi yang kuat. Untuk PlayStation 5 dan PlayStation 4 Pro, apl itu akan menyasarkan 1080p. Walau bagaimanapun, ini boleh membebankan iPhone anda dan mungkin tidak menghasilkan pengalaman permainan yang hebat jika anda tidak mempunyai rancangan Wi-Fi terbaik!

Eksperimen dengan tetapan kadar bingkai dan resolusi untuk melihat perkara yang paling sesuai untuk peranti anda!

Perkara yang perlu diketahui sebelum bermain permainan pada iPhone

 • Gunakan pengawal untuk pengalaman permainan terbaik. Banyak pengawal permainan yang diperakui Mfi tersedia di pasaran. Ini juga akan mengalih keluar butang pada skrin dan meningkatkan medan pandangan anda.
 • Jika anda menggunakan iOS 13 atau lebih tinggi, anda lebih baik menggunakan pengawal DualShock 4 atau DualSense dengan iPhone. Pengawal ini dilengkapi dengan lebih baik untuk memberikan pengalaman permainan yang unggul daripada pengawal mudah alih yang lain.
 • Saya tidak akan mengesyorkan memainkan tajuk aksi atau penembak orang pertama dengan persediaan permainan ini. Mungkin terdapat kependaman dalam permainan disebabkan oleh pelbagai faktor, sesetengah daripadanya mungkin tidak berada dalam kawalan anda. Jadi, lebih baik bermain permainan strategi atau tajuk berasaskan giliran dengan persediaan Main Jauh ini.
 • Sambungan Wi-Fi perlu kukuh dan stabil. Untuk Main Jauh, saya syorkan anda mempunyai kelajuan Wi-Fi 150Mbps atau lebih tinggi.

Permainan wap Main Jauh Terbaik

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, strategi atau permainan berasaskan giliran ialah tajuk permainan terbaik untuk dicuba pada iPhone atau iPad anda melalui Main Jauh. Namun begitu, berikut ialah senarai beberapa permainan PlayStation terbaik yang boleh anda mainkan menggunakan PS Remote Play:

 1. Assassin’s Creed Odyssey
 2. Pergi Rumah
 3. Perjalanan
 4. Persona 5 Diraja
 5. Tulang belakang
 6. Terlalu masak

Permainan tamat!

Sekarang setelah anda tahu cara bermain permainan PS4 dan PS5 pada iPhone dan iPad anda menggunakan Main Jauh, anda sepatutnya mempunyai dimensi permainan lain yang tersedia. Walaupun ini bukan cara yang ideal untuk bermain permainan, jika anda tidak mempunyai akses kepada TV, apl PS Remote Play boleh menjadi agak berguna. Permainan manakah yang anda cadangkan untuk dimainkan pada iPhone atau iPad melalui apl PS Remote Play? Beritahu saya dalam komen di bawah!

Baca lebih lanjut:

 • Cara Menyambung Xbox One atau Pengawal PS5/PS4 ke iPhone dan Apple TV
 • Konsol permainan terbaik
 • 15 permainan dalam talian terbaik untuk Mac untuk mengatasi kebosanan anda