Cara DM Seseorang di TikTok

10

Kebangkitan TikTok adalah pemandangan untuk dilihat. Semasa anda belajar tentang TikTok, terdapat pelbagai ciri yang tersedia. Sudah tentu, anda boleh menyiarkan video, berkongsi video orang lain, membuat video duet dengan pencipta kegemaran anda dan banyak lagi. Tetapi, salah satu jangkaan platform media sosial yang lebih mudah terletak pada keupayaan anda untuk berkomunikasi dengan orang lain.

Jika anda tertanya-tanya bagaimana anda boleh menghantar mesej kepada pengguna TikTok yang lain, artikel ini akan memberitahu anda dan mengajar anda beberapa helah kemas lain yang TikTok tawarkan.

Pemesejan Langsung

Pemesejan langsung ialah satu bentuk komunikasi peribadi antara dua pengguna. Bahagian “langsung” membayangkan bahawa ia tidak tersedia untuk dilihat oleh orang lain, berbanding dengan ulasan, sebagai contoh. Apabila bercakap tentang pemesejan langsung di media sosial, anda boleh memutuskan sama ada ia untuk anda. Sesetengah orang memilih untuk tidak melumpuhkannya sama sekali – anda sentiasa boleh mengabaikan sesiapa sahaja, bukan?

TikTok, seperti semua yang lain, mempunyai pilihan ini. Jadi, jika anda ingin tahu cara menghantar DM kepada seseorang di TikTok, ini adalah cara anda melakukannya.

Perkara Yang Perlu Diketahui

Sebelum menyelami tutorial kami tentang menghantar DM di TikTok, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ketahui. TikTok mempunyai beberapa peraturan unik untuk menghantar DM yang membolehkan pengguna mengawal dengan lebih baik siapa yang boleh dan tidak boleh menghantar mesej kepada mereka.

Perkara pertama yang perlu diberi perhatian tentang DM TikTok ialah untuk menghantar mesej, anda mesti berkawan dengan penerima anda dan mendaftarkan nombor telefon anda dalam apl. Idea di sebalik dasar yang kelihatan aneh ini ialah ia mengurangkan spam. Tidak seperti Facebook dan Instagram, di mana anda boleh menghantar mesej kepada orang yang bukan rakan anda (tetapi ia pergi ke peti masuk ‘Permintaan Mesej’), TikTok tidak selalu membenarkan anda menghantar mesej.

Perkara kedua yang perlu diberi perhatian ialah TikTok melarang mesej untuk pengguna di bawah umur 16 tahun (walaupun ini mungkin berbeza mengikut wilayah). Untuk melindungi pengguna yang lebih muda dan mengelakkan tindakan undang-undang yang berpotensi, syarikat itu mengambil tindakan untuk mencegah isu mengenai kanak-kanak di bawah umur.

Jadi, jika anda mendapat mesej ralat, pastikan anda telah menggunakan nombor telefon anda semasa menyediakan apl. Awak boleh dapatkan nombor telefon sementaratetapi anda mungkin menghadapi masalah untuk mengakses akaun TikTok anda nanti.

Seterusnya, semak sambungan internet anda. Sambungan internet yang lemah boleh menyebabkan masalah menghantar mesej di TikTok. Jika anda menggunakan wifi, cuba tukar kepada data selular.

Selain itu, dengan ciri anti-spam TikTok, anda tidak boleh menghantar terlalu banyak mesej kepada terlalu ramai orang dalam jangka masa yang singkat. Walaupun had pemesejan tidak pernah disahkan, anda tidak boleh mengikuti terlalu ramai orang pada satu masa tanpa mendapat ralat. Jadi, berdasarkan itu, kami akan menganggap sesetengah pengguna menghantar terlalu banyak DM rawak dalam masa yang singkat.

Terdapat beberapa cara anda boleh menghantar DM di TikTok. Mari kita semak kedua-duanya.

Hantar DM Menggunakan Ikon Peti Masuk

 1. Apabila anda membuka apl TikTok, anda akan melihat ikon peti masuk di bahagian bawah. Tekan ia, dan itu akan membawa anda ke halaman aktiviti.
 2. Di penjuru kanan sebelah atas, anda akan melihat ikon untuk mesej langsung. Ketik ikon.
 3. Sekarang, anda akan melihat senarai orang yang boleh anda hantar mesej. Pilih satu yang anda ingin mesej atau gunakan bar carian di bahagian atas untuk bercakap dengan pengguna yang tidak disenaraikan.
 4. Karang mesej anda. Kemudian, ketik ikon anak panah di penjuru kanan sebelah bawah.

Apabila penerima membalas, anda akan menerima pemberitahuan. Atau, anda boleh mengetik ikon Peti Masuk di bahagian bawah TikTok untuk menyemak mesej baharu.

Hantar DM Melalui Profil Pengguna

Terdapat dua cara untuk menghantar DM dengan menavigasi ke profil pengguna. Pertama, jika anda mengikuti satu sama lain, akan ada butang Mesej. Jika pengguna mengikuti anda, tetapi anda tidak mengikuti mereka kembali, anda perlu mengikuti beberapa langkah tambahan.

Untuk menghantar DM kepada seseorang di TikTok yang anda ikuti (dan mengikuti anda), lakukan ini:

 1. Ketik pada ikon Rakan di bahagian bawah TikTok dan taip nama rakan anda dalam bar carian di bahagian atas.
 2. Ketik pada profil rakan anda. Kemudian, ketik Mesej.
 3. Taip mesej anda dan klik ikon Hantar di sudut kanan bawah.

Jika anda tidak melihat butang Mesej, anda mungkin tidak mengikuti pengguna lain itu kembali. Jika demikian keadaannya, anda perlu mengikuti langkah-langkah ini untuk menghantar DM:

 1. Pergi terus ke halaman profil mereka
 2. Di penjuru kanan sebelah atas, klik pada tiga titik.
 3. Panel akan muncul. Pilih pilihan untuk “Hantar mesej.”

Cara Menarik Diri daripada DM

TikTok memberi anda lebih sedikit kawalan ke atas peti masuk anda berbanding tapak media sosial popular yang lain. Selain daripada hanya menyekat pengguna yang tidak diingini, anda sebenarnya boleh menetapkan tetapan anda hanya untuk membenarkan DM daripada jenis pengguna tertentu.

Anda boleh memilih untuk menerima mesej daripada ‘Semua orang,’ ‘Rakan’ atau ‘Tiada sesiapa.’ Untuk melaraskan tetapan ini, lakukan sahaja ini:

 1. Pergi ke halaman profil anda
 2. Klik pada tiga garisan mendatar di sudut kanan atas.
 3. Pilih “Privasi.”
 4. Pilih “Mesej langsung.”
 5. Pilih pilihan daripada senarai yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Ingat bahawa walaupun anda menogol pilihan ini kepada ‘Rakan’ atau ‘Tiada sesiapa,’ mereka yang pernah berinteraksi dengan anda pada masa lalu masih boleh menghantar mesej kepada anda.

Soalan Lazim

Kami telah memasukkan jawapan kepada lebih banyak soalan yang anda ada tentang menghantar mesej di TikTok dalam bahagian ini.

Bolehkah saya menghentikan hanya satu orang daripada menghantar mesej kepada saya?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda boleh mematikan sepenuhnya ciri DM. Tetapi, itu tidak menyempitkannya kepada satu atau dua pengguna gangguan; mematikan ciri ini bermakna tiada sesiapa boleh menghantar mesej kepada anda. Adalah wajar untuk tertanya-tanya sama ada anda boleh menghentikan hanya satu atau dua pengguna daripada menghantar DM kepada anda.

Satu-satunya cara untuk melakukan ini ialah dengan menyekat akaun orang itu sepenuhnya. Kami mempunyai keseluruhan artikel mengenainya di sini untuk awak.

Bolehkah saya DM seseorang di TikTok tanpa nombor telefon?

Malangnya tidak. TikTok memerlukan nombor telefon untuk mengakses semua ciri aplikasi. Tetapi, anda boleh menggunakan Nombor Google atau sumber nombor telefon sementara yang lain untuk mendayakan ciri tersebut. Perlu diingat bahawa menggunakan pilihan ini boleh menyebabkan kesukaran untuk log masuk dan memulihkan akaun anda kemudian.

Jika anda mendapat kod ralat semasa menghantar DM kepada seseorang yang menyatakan anda memerlukan nombor telefon, tetapi anda sudah mempunyai nombor telefon anda, hubungi Pasukan sokongan TikTok Untuk pertolongan.

Adakah TikTok mempunyai Resit Baca?

Tidak. Pengguna boleh membaca mesej dan menaip respons tanpa diketahui oleh pengirim. Tiada maklum balas mengenai penghujung pengguna yang memberitahu mereka bahawa anda telah membaca atau merancang untuk membalas mesej mereka.

Bagaimanakah cara saya menghantar mesej kepada seseorang yang tidak mengikuti saya?

Malangnya, pilihan anda adalah terhad. Jika anda ingin menghantar mesej kepada pengguna lain, anda boleh mengulas pada salah satu video mereka. Mengulas pada video seseorang ialah cara paling berkesan untuk memberitahu mereka bahawa anda ingin berkomunikasi.

Pilihan lain ialah menyemak profil mereka untuk mendapatkan pautan ke laman media sosial mereka yang lain. Sebagai contoh, kebanyakan pengguna memautkan akaun Instagram mereka. Jika anda melihat satu tersenarai, ketik padanya dan hantar mesej melalui Instagram.

Akhir sekali, semak Profil pengguna untuk Linktree. Jika anda cuba menghubungi pencipta atau perniagaan yang besar, mereka mungkin mempunyai pautan ke tapak web luaran atau media sosial dalam Linktree mereka. Jika ya, hantarkan mesej pada salah satu platform tersebut.

Sebagai Penutup, Garis Panduan Komuniti TikTok

Kejayaan astronomi TikTok sejak akhir-akhir ini, walau bagaimanapun menarik, datang dengan beberapa kebimbangan. Memandangkan kebanyakan pengguna apl adalah golongan muda, terutamanya kanak-kanak bawah umur, syarikat itu mempunyai garis panduan komuniti yang luas. Ini termasuk pemesejan langsung. Selain daripada tidak dapat DM sesiapa sahaja yang tidak mengikuti anda, anda juga boleh menyekat pengguna daripada menghantar mesej yang tidak sesuai.

Untuk berbuat demikian, pergi ke perbualan itu, klik pada tiga titik, dan kemudian pilih “Laporkan” atau “Sekat.” Ini akan menghantar mesej yang dipersoalkan kepada moderator untuk semakan, selain menghalang orang itu daripada melihat profil anda dan menghubungi anda dalam apa jua cara.

Beritahu kami pendapat anda tentang pemesejan langsung dalam ulasan di bawah.