Cara Log Keluar dari Semua Peranti dalam Messenger

3

Telefon mudah alih mempunyai banyak pilihan sambungan hari ini. Tetapi log keluar daripada satu apl tidak bermakna anda akan log keluar secara automatik daripada apl lain juga. Facebook dan Messenger disambungkan dan apl Messenger tidak mempunyai butang log keluar. Walaupun tiada butang log keluar yang jelas pada Messenger, masih terdapat cara untuk log keluar daripadanya, tanpa banyak masalah.

Dengan begitu banyak apl sembang, anda mungkin mempunyai kebimbangan tentang maklumat peribadi anda dalam talian. Atas sebab ini, ramai pengguna memilih untuk pergi ke luar talian dan log keluar daripada Messenger dan apl serupa. Dalam artikel ini, anda akan mempelajari cara untuk log keluar daripada semua peranti.

Cara Log Keluar dari Messenger pada PC Anda

Messenger boleh digunakan pada banyak peranti: iPhone, Android, iPad, PC, dsb. Jika anda menggunakan komputer peribadi atau komputer riba anda lebih daripada telefon anda, anda boleh log keluar daripada Messenger dari PC anda dengan cara ini.

Membuka Messenger pada PC menjadikan log keluar daripada apl ini lebih mudah, memandangkan terdapat butang Log Keluar. Itulah sebabnya cara ini adalah yang paling praktikal.

 1. Log masuk ke Messenger.
 2. Klik pada gambar profil anda di sudut kiri atas skrin.
 3. Menu dengan pilihan akan dibuka. Ketik butang “Log Keluar”.

Terdapat juga pilihan untuk log keluar dari Messenger menggunakan Facebook.

 1. Buka menu dengan ikon anak panah ke bawah di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 2. Dalam pilihan menu, klik pada butang “Log Keluar”.

Bagaimana untuk Log Keluar daripada Messenger pada Android

Bagi pengguna Android, log keluar daripada Messenger mungkin agak rumit kerana tiada pilihan Log Keluar yang jelas. Ini adalah bagaimana ia boleh dilakukan:

 1. Buka Messenger pada Android anda.
 2. Klik pada gambar profil anda di sudut kiri atas skrin.
 3. Menu dengan pilihan akan dibuka.
 4. Cari “Tetapan Akaun.”
 5. Seterusnya, klik pada pilihan “Keselamatan dan log masuk”.
  • Klik pada pilihan “Lihat lagi” untuk melihat senarai peranti yang anda log masuk.
 6. Jika anda ingin log keluar daripada semua peranti, cuma klik pada pilihan “Log keluar daripada semua sesi.”
 7. Jika anda ingin log keluar dari peranti tertentu, klik pada tiga titik berhampiran peranti itu.
 8. Kemudian, klik pada pilihan “Log keluar”.

Selain kaedah ini, terdapat satu lagi kaedah yang boleh anda gunakan untuk log keluar daripada Messenger. Mengosongkan data Messenger akan log keluar anda daripada apl ini.

 1. Keluar dari kedua-dua aplikasi Facebook dan Messenger pada telefon anda.
 2. Buka tetapan telefon dan cari pilihan “Apl”. Pada sesetengah peranti, pilihan ini akan dinamakan “Pengurus Aplikasi.”
 3. Tatal ke bawah dan cari Messenger.
 4. Klik pada “Storan” atau “Storan & Cache”. Kemudian klik pada “Kosongkan Storan” atau “Kosongkan Data,” bergantung pada peranti.

Ya, mengosongkan data adalah salah satu cara untuk log keluar daripada Messenger. Tetapi selain itu, mengosongkan cache juga mungkin log anda keluar daripada peranti anda. Mengosongkan cache tidak akan menjejaskan data anda, ia hanya akan memadamkan fail setempat pada Messenger. Apabila anda mahu membuka apl Messenger sekali lagi, anda perlu log masuk semula. Ini adalah cara terbaik untuk log keluar daripada peranti anda. Tambahan besar dengan mengosongkan cache ialah anda mengosongkan ruang pada telefon anda.

Cara Log Keluar dari Messenger pada Peranti iOS

Untuk pengguna iPhone dan iPad, terdapat dua cara untuk log keluar daripada Messenger daripada aplikasi Facebook dan Messenger. Mudah-mudahan, Messenger akan mempunyai butang log keluar yang jelas pada masa hadapan, menjadikan proses ini lebih mudah.

Log Keluar Dengan Apl Facebook

Tetapan Messenger boleh mengelirukan, manakala Apl Facebook sentiasa lebih mudah digunakan. Begini cara anda boleh log keluar daripada Messenger melalui apl Facebook:

 1. Buka apl Facebook dan klik pada tiga titik di sudut kanan bawah skrin.
 2. Cari pilihan “Tetapan dan Privasi” dalam Menu.
 3. Klik pada “Keselamatan” dan kemudian “Keselamatan dan Log Masuk.”
 4. Semua peranti yang anda log masuk pada Messenger akan dipaparkan di bawah pilihan “Tempat anda log masuk”.
 5. Klik pada tiga titik di sebelah peranti yang anda ingin log keluar.
 6. Dalam tetingkap baharu, klik pada pilihan “Log keluar”.

Jika anda ingin log keluar daripada Messenger daripada lebih daripada satu peranti, anda perlu melakukannya satu demi satu (lihat Langkah 6). Setiap peranti mempunyai tiga titik di sebelahnya, di mana anda boleh menemui butang “Log keluar”.

Log Keluar Dengan Apl Messenger

 1. Pengguna peranti iOS boleh log keluar daripada Messenger dengan menggunakan apl itu sendiri. Buka apl Messenger dan klik pada gambar profil anda di penjuru kiri sebelah atas skrin.
 2. Pilihan “Tetapan Akaun” akan dibuka.
 3. Klik pada “Keselamatan dan Log Masuk.”
 4. Pada halaman seterusnya, log masuk ke akaun anda.
 5. Dalam peranti, anda akan melihat peranti yang anda log masuk dengan Messenger.
 6. Klik pada tiga titik di sebelah peranti yang anda ingin log keluar. Klik pada pilihan “Log keluar” yang muncul.
 7. Ulangi ini untuk setiap peranti.

Facebook Messenger Bukan Peribadi

Facebook telah mengalami kebocoran data masa lalu yang menjejaskan maklumat peribadi penggunanya. Walaupun anda menyahaktifkan akaun Facebook anda, anda masih boleh menggunakan Messenger dan mungkin meninggalkan maklumat. Apl Messenger menjejaki tindakan anda dan mempunyai akses kepada mikrofon, kamera dan kenalan anda. Kesemuanya mungkin meyakinkan pengguna untuk memadamkan aplikasi ini.

Menyahaktifkan Facebook dan Messenger

Walaupun Facebook dan Messenger disambungkan, ia tidak terpakai untuk penyahaktifan.

Jika anda berasa tidak cukup selamat dengan hanya log keluar daripada Facebook dan Messenger, anda sentiasa boleh memadam atau menyahaktifkan apl tersebut. Untuk menghapuskan Messenger sepenuhnya, akaun Facebook perlu dinyahaktifkan juga. Apabila anda menyahaktifkan akaun Facebook anda, anda tidak akan dapat mengakses profil anda secara kekal. Selepas 30 hari, Facebook dan Messenger tidak akan dapat diakses.

Jika anda berubah fikiran dan ingin mengaktifkan semula Messenger, anda hanya perlu log masuk ke akaun anda. Tetapi jika 30 hari anda telah berlalu, anda perlu membuat profil baharu dan bermula dari awal.

Memadamkan Apl Pengutus Mesej

Melindungi sepenuhnya maklumat anda boleh dilakukan dengan memadamkan aplikasi Messenger sama sekali. Jika anda memutuskan untuk memadamkan Messenger, Facebook akan dipadamkan juga dan anda akan kehilangan semua kandungan anda pada kedua-dua apl. Tidak seperti penyahaktifan, apabila proses ini bermula, anda tidak akan dapat mengaktifkan semula akaun untuk mendapatkan data. Ambil perhatian bahawa anda dinasihatkan untuk memuat turun foto atau data penting terlebih dahulu.

Lindungi Privasi Anda

Malangnya, maklumat penting boleh diperoleh dalam talian dan digunakan untuk tujuan yang salah dan penyelewengan. Jika anda bimbang tentang data peribadi anda di Internet, anda sentiasa boleh mencari cara untuk melindunginya dalam talian. Interaksi adalah sebahagian daripada menjadi manusia, dan aktif di media sosial adalah sebahagian daripada kehidupan dalam masyarakat moden.

Adakah anda berasa lebih selamat apabila anda log keluar daripada Messenger dan Facebook? Pernahkah anda menggunakan mana-mana petua dan petua yang digariskan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.