Cara Lumpuhkan Jangan Ganggu pada iPhone

12

Jangan Ganggu ialah fungsi pada kebanyakan telefon pintar yang membolehkan anda menyenyapkan semua pemberitahuan, termasuk panggilan, teks dan makluman daripada apl pihak ketiga. Pengguna boleh mendayakan Jangan Ganggu selama beberapa minit atau beberapa hari.

Artikel ini akan mengajar anda cara mematikan Jangan Ganggu pada iPhone anda. Kami juga akan mengajar anda beberapa petua dan kiat untuk menyesuaikan fungsi Jangan Ganggu untuk memenuhi keperluan anda.

Cara Mematikan Jangan Ganggu pada iPhone

Jangan Ganggu cukup berguna apabila anda memerlukan masa rehat. Tetapi, ia juga boleh menyebabkan banyak masalah jika anda menjangkakan panggilan atau teks penting. Nasib baik, mudah untuk melumpuhkan ciri Jangan Ganggu. Walau bagaimanapun, arahannya berbeza-beza bergantung pada versi iOS yang anda gunakan. Kami akan membincangkan kaedah yang paling biasa dalam bahagian di bawah.

Cara Lumpuhkan Jangan Ganggu – Versi iOS Lama

Cara terpantas untuk melumpuhkan Jangan Ganggu adalah dengan mengakses pusat kawalan dan ketik ikon Half Moon. Jika iPhone anda mempunyai butang rumah, leret ke atas dari bawah. Jika iPhone anda tidak mempunyai butang rumah, leret ke bawah dari bahagian kiri sebelah atas skrin. Di sini, anda akan melihat ikon Jangan Ganggu.

Jika anda menggunakan versi iOS yang lebih lama, ikut langkah ini untuk melumpuhkan Jangan Ganggu:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketik Jangan Ganggu.
 2. Togol suis Jangan Ganggu padam.

Kini, Jangan Ganggu dilumpuhkan. Anda akan menerima panggilan, teks dan pemberitahuan lain. Sudah tentu, jika anda menikmati Jangan Ganggu tetapi perlu mengubahnya sedikit, terdapat bahagian untuk anda di bawah.

Cara Lumpuhkan Jangan Ganggu – Versi iOS yang Lebih Baharu

Jika anda telah meningkatkan OS anda baru-baru ini, anda akan melihat bahawa ciri Jangan Ganggu tidak semudah dicari atau diurus seperti dahulu.

Jika anda lebih suka menggunakan Panel Kawalan untuk mengakses Jangan Ganggu dengan cepat, Lakukan ini:

 1. Leret ke bawah dari sebelah kanan skrin anda dan ketik Fokus.
 2. Ketik Jangan Ganggu.

Anda juga boleh melumpuhkan Jangan Ganggu dalam Tetapan dengan mengikuti langkah berikut:

Apa yang perlu anda lakukan ialah ikuti langkah berikut:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketik pada Fokus.
 2. Ketik pada Jangan Ganggu.
 3. Cari suis togol Jangan Ganggu dan alihkannya ke kedudukan mati.

Walaupun ciri Jangan Ganggu agak sukar dicari, reka letak baharu memudahkan untuk menyesuaikan ciri tersebut.

Cara Menyesuaikan Jangan Ganggu

Jika anda ingin menggunakan fungsi Jangan Ganggu, tetapi anda bimbang anda mungkin terlepas beberapa komunikasi penting, jangan risau kerana anda boleh menyesuaikan ciri untuk memenuhi keperluan anda. Sudah tentu, sama seperti melumpuhkan ciri, langkahnya berbeza-beza bergantung pada versi iOS anda.

Sesuaikan Jangan Ganggu – Versi iOS Lama

Pembangun Apple memberi kami sedikit kawalan ke atas pemberitahuan yang kami benarkan. Anda boleh menetapkan Jangan Ganggu untuk dihidupkan pada masa tertentu secara automatik, benarkan kenalan tertentu untuk memanggil atau menghantar teks dan membuat pengecualian apl. Inilah yang perlu dilakukan:

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketik Jangan Ganggu.
 2. Togol suis Jangan Ganggu, supaya ia bertukar hijau. Togol pilihan Dijadualkan untuk menetapkan pemasa bagi ciri Jangan Ganggu.
 3. Anda boleh memilih untuk membenarkan pemberitahuan semasa telefon anda dibuka kunci dengan mengetik pilihan Semasa iPhone dikunci.
 4. Anda boleh menambah Kenalan pada Kegemaran anda dan membenarkan panggilan dan teks daripada nombor telefon tersebut pada bila-bila masa. Hanya ketik pilihan Benarkan Panggilan Daripada dan buat pilihan yang paling memenuhi keperluan anda.
 5. Akhir sekali, togol suis di sebelah Panggilan Berulang jika anda bimbang terlepas panggilan kecemasan.

Kini, anda boleh meninggalkan iPhone anda dalam Jangan Ganggu jika anda mahu tetapi masih menerima pemberitahuan.

Sesuaikan Jangan Ganggu – Versi iOS yang Lebih Baharu

Apple mengambil ciri Jangan Ganggu sedikit lebih jauh dengan versi yang lebih baharu. Berikut ialah cara untuk menyesuaikan Jangan Ganggu pada iOS 15.

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketik Fokus.
 2. Ketik pada Jangan Ganggu.
 3. Pilih mana-mana pilihan pada halaman ini untuk menetapkan pemasa, menambah pengecualian untuk kenalan atau aplikasi dan

Versi iOS yang lebih baharu membolehkan anda menambah pengecualian apl supaya anda boleh meletakkan telefon anda dalam Jangan Ganggu tetapi masih menerima pemberitahuan penting.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan yang mungkin anda ada tentang melumpuhkan Jangan Ganggu pada iPhone.

Apakah pilihan Waktu Tidur?

Dengan pilihan Waktu Tidur dihidupkan, skrin Kunci anda menjadi malap, panggilan disenyapkan dan pemberitahuan muncul di Pusat Pemberitahuan sahaja. Apabila masa yang dijadualkan tamat, semua tetapan akan kembali normal secara automatik.

Petua Pro: Anda boleh mendayakan Jangan Ganggu daripada apl Jam. Lancarkan apl, pilih Waktu Tidur dan ikut wizard persediaan. Tindakan ini mendayakan dan melumpuhkan Jangan Ganggu mengikut tetapan penggera/tidur anda.

Apakah yang dilakukan oleh pilihan memandu?

Selain daripada penjadualan, anda juga boleh memilih tetapan Senyap dan mod Memandu yang berbeza. Contohnya, jika anda menetapkan mod Senyap kepada Sentiasa, panggilan masuk disenyapkan apabila telefon dikunci dan dibuka kunci. Anda boleh membenarkan panggilan daripada senarai Kegemaran anda atau jika seseorang berulang kali menghubungi anda dalam masa 3 minit.

Jangan Ganggu boleh dicetuskan secara automatik sebaik sahaja anda menyambung ke Bluetooth kereta dan terdapat juga pilihan manual. Selain itu, anda boleh menyediakan mesej teks automatik tersuai untuk membalas kenalan anda semasa mod ini dihidupkan.

Mod kapal terbang

Mod kapal terbang ialah cara untuk pergi jika anda mahu keluar dari grid sepenuhnya. Ia melumpuhkan Bluetooth, Wi-Fi dan rangkaian selular buat sementara waktu. Seperti mod Jangan Ganggu, anda boleh mendayakan/melumpuhkannya dengan mudah melalui Pusat Kawalan.

Hanya ketik ikon kapal terbang untuk mendayakan atau melumpuhkannya. Apabila didayakan, ikon bertukar oren, dan ia mematikan rangkaian selular dan Bluetooth anda serta-merta. Anda boleh melakukan perkara yang sama dari Tetapan atau iWatch anda. Walau bagaimanapun, tiada tetapan automatik untuk mod ini.

Kembali ke Grid

Anda sentiasa hanya tinggal mengetuk daripada melumpuhkan mod Jangan Ganggu pada iPhone anda. Tetapi mengapa tidak menggunakan semua pilihan automatik yang ada pada anda? Ini boleh membantu anda mengekalkan jadual tidur yang tetap. Jangan lupa untuk terus menghidupkan Jangan Ganggu semasa memandu, menjadikan masa anda di jalan raya lebih selamat.