Cara Main Minecraft Bedrock pada PC

15

Edisi Minecraft Bedrock membolehkan anda menggunakan PC, Xbox, PS4 dan telefon mudah alih anda untuk bermain permainan ini. Bukan itu sahaja, tetapi anda boleh memainkan Minecraft Bedrock pada PC anda menggunakan pengawal Xbox atau PS4 anda. Anda hanya perlu memuat turun versi yang betul yang mempunyai sokongan pengawal.

Dalam artikel ini, kami akan melalui proses bermain Minecraft Bedrock pada PC anda. Selain itu, kami akan menunjukkan kepada anda cara bermain edisi permainan ini pada PC anda menggunakan pengawal Xbox dan PS4.

Cara Main Minecraft Bedrock pada PC

Minecraft boleh didapati dalam dua versi, Edisi Java dan Edisi Bedrock. Yang pertama ialah edisi asal, yang masih digunakan, manakala yang terakhir adalah versi yang lebih baharu.

Edisi Minecraft Bedrock ialah versi Minecraft yang dibuat oleh Xbox Game Studios, Mojang Studios dan SkyBox Labs. Apa yang menjadikan edisi ini berbeza daripada edisi Java ialah ia berdasarkan kod Bedrock. Ia dibangunkan untuk platform dan peranti yang tidak menyokong Java.

Untuk lebih tepat, edisi Bedrock boleh dipasang pada Windows 10, Windows 11, Nintendo Switch, Xbox One, Xbox Series S, Xbox Series X, PlayStation 4 dan banyak lagi. Edisi Java hanya tersedia untuk Windows, Mac dan Linux. Edisi Bedrock datang dengan ciri lain yang tidak ada pada edisi Java. Ini termasuk sokongan pengawal asli, alat tambah yang tersedia, permainan merentas platform dan pengalaman permainan yang lebih lancar.

Sebelum ini, anda perlu memilih antara dua edisi ini apabila memuat turun Minecraft pada peranti anda. Kini, Minecraft menawarkan tawaran pakej yang dipanggil Minecraft: Edisi Java & Bedrock. Anda boleh memasang versi Minecraft ini dalam beberapa minit sahaja.

Jika anda sudah mempunyai Pelancar Minecraft, anda boleh pergi ke edisi Bedrock terus. Untuk memainkan Minecraft Bedrock pada PC, ikut langkah di bawah.

 1. Buka Pelancar Minecraft.
 2. Log masuk ke akaun Microsoft anda.
 3. Klik pada pilihan “Minecraft untuk Windows” pada bar sisi kiri.
 4. Pergi ke butang “Main” hijau.

Itu sahaja yang ada. Pelancar Minecraft membolehkan anda bertukar antara edisi Bedrock dan edisi Java setiap kali anda menghidupkannya. Jika anda tidak mempunyai Pelancar Minecraft, berikut ialah cara anda boleh mendapatkannya untuk bermain Minecraft Bedrock.

 1. Lawati Minecraft laman web dan klik pada butang “Dapatkan Minecraft”.
 2. Di bawah “Bagaimana anda mahu bermain?” pilih pilihan “Komputer”.
 3. Pilih antara “Permainan Asas” untuk $26.99 dan “Koleksi Pemula” untuk $29.99. Anda juga boleh menggunakan Pas Permainan PC dan menyertai dengan harga $1 untuk bulan pertama.
 4. Log masuk ke akaun Microsoft anda atau akaun Xbox anda.
 5. Klik pada butang “Beli”.

Selepas anda melakukan ini, anda perlu memuat turun Minecraft Launcher, yang direka khusus untuk Windows 10 dan Windows 11. Berita baiknya ialah Pelancar Minecraft adalah percuma. Ikuti langkah di bawah untuk melihat cara ia dilakukan.

 1. Pergi ke Kedai Microsoft.
 2. Cari “Pelancar Minecraft” dalam bar carian.
 3. Klik pada butang “Dapatkan”. Anda juga boleh mendapatkan versi dengan Pas Permainan.
 4. Pilih butang “Dapatkan” sekali lagi.

Pastikan anda log masuk ke akaun Microsoft anda apabila anda menjalankan pelancar, dan anda boleh pergi.

Cara Bermain Minecraft Bedrock pada PC Dengan Pengawal PS4

Minecraft Bedrock serasi dengan hampir mana-mana pengawal, termasuk PS4, PS5, Xbox, Xbox One, Xbox 360, Nintendo Switch Pro dan banyak lagi.

Jika anda ingin bermain Minecraft pada PC anda dengan pengawal PS4 anda, anda perlu memasang edisi Bedrock. Edisi Java tidak mempunyai sokongan pengawal. Untuk bermain Minecraft Bedrock dengan pengawal PS4 anda, anda perlu mendayakannya pada PC anda.

Anda perlu memuat turun Stim, perkhidmatan pengedaran digital permainan video, untuk mengkonfigurasi pengawal untuk Microsoft Bedrock. Sebaik sahaja anda memuat turun Steam dan mencipta akaun anda, inilah yang perlu anda lakukan.

 1. Buka Steam dan pergi ke “Tetapan.”
 2. Klik pada pilihan “Pengawal” pada bar sisi kiri.
 3. Teruskan ke “Tetapan Pengawal Umum” di sebelah kanan.
 4. Pilih “Sokongan Konfigurasi PlayStation.”
 5. Klik pada butang “Kembali”.

Kini tiba masanya untuk memasang Minecraft Bedrock menggunakan perpustakaan permainan video Steam. Ini adalah bagaimana ia dilakukan.

 1. Buka Stim.
 2. Klik pada tab “Permainan” pada menu atas.
 3. Pilih “Tambahkan Permainan Bukan Stim ke Pustaka Saya” daripada menu lungsur.
 4. Cari “Minecraft Bedrock” dalam senarai.
 5. Pilih “Tambah Program Terpilih.”

Sebaik sahaja anda selesai proses pemasangan, anda boleh menyambungkan pengawal PS4 anda ke PC anda. Anda boleh melakukan ini menggunakan kabel USB atau melalui Bluetooth.

Jika anda memasang edisi Minecraft Bedrock, anda akan dapat bermain silang dengan pemain lain yang menggunakan Xbox One, Nintendo Switch, PlayStation 4 dan pemain pada mudah alih.

Cara Main Minecraft Bedrock pada PC Dengan Xbox Controller

Anda juga boleh menggunakan kaedah Steam yang telah kami tunjukkan kepada anda untuk konfigurasi pengawal PS4, tetapi terpulang kepada anda sepenuhnya. Anda juga boleh menggunakan program Steam untuk mengkonfigurasi lebih banyak pengawal daripada satu. Jadi, sebagai contoh, jika anda mempunyai pengawal PS4 dan pengawal Xbox, Steam membolehkan anda menggunakan kedua-duanya semasa bermain Minecraft Bedrock.

Memandangkan Microsoft memiliki kedua-dua Minecraft dan Xbox, terdapat cara lain untuk melakukan ini. Jika anda ingin memainkan Microsoft Bedrock pada PC dengan pengawal Xbox anda, anda akan mahu memuat turun permainan daripada apl Xbox, yang anda akan dapati di Microsoft Store. Setiap komputer Windows harus disertakan dengan Microsoft Store, jadi anda tidak perlu memuat turunnya.

 1. Buka Microsoft Store pada bar tugas anda.
 2. Cari “Xbox” di bahagian atas tetingkap.
 3. Cari apl Xbox dan “Dapatkan” pada PC anda.
 4. Buka apl Xbox.
 5. Taip “Minecraft” pada bar carian.
 6. Pilih pilihan “Minecraft untuk Windows + Launcher”.
 7. Klik pada butang “Pasang”.

Itu sahaja. Sebaik sahaja anda memasang versi Minecraft ini, anda boleh memilih antara “Pelancar Minecraft” dan “Minecraft untuk Windows.” Kedua-dua pilihan akan membawa anda ke permainan, pelancar hanya menyediakan anda dengan cara lama dan tradisional untuk mula bermain. Untuk melengkapkan proses ini, log masuk ke akaun Xbox anda, dan anda boleh mula bermain permainan.

Apabila anda berada dalam permainan, anda perlu memilih “Minecraft untuk Windows” sekali lagi. Pada ketika ini, anda akan dapat bermain dengan orang yang turut menggunakan Xbox, serta pemain pada PC, PS4, dan juga peranti iOS dan Android. Pastikan pengawal Xbox anda disambungkan melalui kabel USB ke PC anda. Anda juga boleh menyambungkan kedua-dua peranti ini menggunakan Bluetooth.

Anda hanya perlu mengambil langkah ini apabila anda mula-mula memasang Minecraft Bedford dan mengkonfigurasi pengawal anda. Pada kali seterusnya, hanya pergi ke Minecraft Launcher atau main permainan terus dari desktop anda.

Nikmati Batuan Dasar Minecraft pada Semua Peranti Anda

Dengan Minecraft Java, anda hanya boleh bermain Minecraft pada Windows, Mac dan Linux. Dengan pembangunan Minecraft Bedrock, anda kini boleh bermain permainan ini pada PC, telefon atau dengan pengawal permainan kegemaran anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah memasang Pelancar Minecraft atau muat turun versi Minecraft ini terus dari tapak web mereka.

Pernahkah anda bermain Minecraft Bedrock pada PC anda sebelum ini? Adakah anda cuba bermain permainan dengan pengawal Xbox atau pengawal PS4? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.