Cara Melakukan Pemulihan Sistem dalam Windows 10

13

Pemulihan sistem ialah ciri yang membolehkan pengguna Windows menyimpan keadaan semasa sistem mereka dan menggunakannya sebagai titik pemulihan. Jika isu berlaku semasa memasang pemacu, apl atau kemas kini baharu atau mengubah suai sistem, titik pemulihan ini boleh mengembalikan komputer anda kepada keadaan sebelumnya. Ciri berharga ini dilumpuhkan secara lalai dalam Windows 10, jadi jika anda ingin menggunakannya, anda perlu mendayakannya secara manual.

Jika anda berminat untuk mempelajari cara melakukan pemulihan sistem dalam Windows 10, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan menyediakan panduan langkah demi langkah terperinci tentang melaksanakan pemulihan sistem dengan cepat dan cekap.

Cara Membuat Titik Pemulihan Sistem dalam Windows 10

Jika anda ingin memasang program, pemacu, apl atau kemas kini baharu pada Windows 10 anda atau mengubah suai sistem dalam apa jua cara, anda disyorkan untuk membuat titik pemulihan sistem. Sebaik sahaja anda menciptanya, anda boleh menggunakan titik itu untuk membuat asal perubahan yang anda buat jika berlaku kesilapan.

Sebelum membuat titik pemulihan sistem dalam Windows 10 anda, anda perlu mendayakan perlindungan sistem. Ikuti langkah di bawah:

 1. Lancarkan menu Mula dengan menekan ikon Windows di sudut kiri bawah.
 2. Mula menaip “Buat titik pemulihan” dalam kotak carian dan tekan hasil pertama untuk membuka Sifat Sistem. Pastikan anda berada pada tab Perlindungan Sistem.

 3. Tekan “Konfigurasi” di sebelah “Konfigurasikan tetapan pemulihan, urus ruang cakera dan padamkan titik pemulihan.”
 4. Tandai kotak pilihan di sebelah “Hidupkan perlindungan sistem.”
 5. Jika anda mahu, anda boleh mengkonfigurasi ruang cakera maksimum untuk perlindungan sistem dan memadam titik pemulihan sebelumnya.
 6. Pilih “Gunakan.”
 7. Tekan “Ok.”

Memandangkan anda telah mendayakan perlindungan sistem, anda boleh meneruskan untuk membuat titik pemulihan sistem pada komputer Windows 10 anda. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Dalam menu yang sama (tab Perlindungan Sistem dalam Sifat Sistem), tekan “Buat.”
 2. Pilih nama untuk titik pemulihan. Gunakan nama deskriptif yang akan membantu anda mengingati dengan tepat apabila anda mencipta titik pemulihan. Contohnya, gunakan “Sebelum memasang pemacu baharu” atau “Sebelum mengemas kini sistem.”
 3. Tekan “Buat.”
 4. Pilih “Tutup,” “Ok,” dan “Tutup” sekali lagi.

Ini mewujudkan titik pemulihan sistem yang boleh digunakan oleh OS anda untuk membuat sandaran, kembali kepada keadaan yang ada pada masa itu. Menu ini juga membolehkan anda menyemak dan menukar titik pemulihan mengikut keperluan. Jika didayakan, Pemulihan Sistem sekali-sekala akan membuat titik pemulihan automatik untuk perubahan dan kemas kini yang ketara.

Anda juga boleh menukar jumlah titik pemulihan ruang storan yang boleh digunakan. Ini mempengaruhi sejauh mana anda boleh pergi dengan titik pemulihan kerana titik pemulihan automatik lama akan ditimpa dengan yang baharu.

Cara Melaksanakan Pemulihan Sistem dalam Windows 10

Jika anda menghadapi masalah dengan komputer Windows 10 anda selepas mengubah suai sistem, anda boleh melakukan pemulihan sistem dan buat asal perubahan. Ikuti langkah-langkah di bawah untuk menyelesaikan masalah:

 1. Buka menu Mula.
 2. Mula menaip “Buat titik pemulihan” dan buka hasil teratas.
 3. Pergi ke tab “Perlindungan Sistem” jika anda belum berada di sana dan tekan “Pemulihan Sistem…” Nota: Jika pilihan ini dikelabukan, anda belum mencipta sebarang titik pemulihan sistem. Jika anda memerlukan Pemulihan Sistem untuk membetulkan isu sistem bencana, anda perlu menyiasat pilihan lain.
 4. Pilih titik pemulihan sistem yang dikehendaki dan pilih “Seterusnya.”
 5. Tekan “Imbas untuk program yang terjejas” untuk mengesahkan apl, program, pemacu, dll. yang akan dipadamkan selepas anda melakukan pemulihan sistem. Petua: Tulis program yang akan dialih keluar selepas pemulihan supaya anda ingat untuk memasang semula kemudian.
 6. Pilih “Tutup.”
 7. Pilih “Seterusnya.”
 8. Tekan “Selesai.

Cara Melakukan Pemulihan Sistem dalam Windows 10 Dari Boot

Dalam sesetengah kes, komputer anda mungkin mengalami masalah yang menyebabkan anda tidak dapat memulakannya dengan betul. Nasib baik, adalah mungkin untuk melakukan pemulihan sistem daripada Tetapan Permulaan Lanjutan. Kami telah membahagikan arahan kepada dua bahagian untuk navigasi yang lebih mudah. Bahagian pertama menunjukkan kepada anda cara mengakses Tetapan Permulaan Lanjutan, manakala bahagian kedua menerangkan cara melakukan pemulihan sistem daripada tetapan.

Ikut arahan ini untuk mengakses Tetapan Permulaan Lanjutan:

 1. Tekan butang kuasa untuk memulakan komputer anda.
 2. Sebaik sahaja anda melihat logo Windows, tekan butang kuasa untuk menghentikan urutan but.
 3. Ulang langkah 1 dan 2 dua kali atau sehingga komputer anda masuk ke “Mod Pemulihan”.

Setelah dalam Mod Pemulihan, gunakan arahan di bawah untuk melaksanakan pemulihan sistem:

 1. Tekan “Pilihan lanjutan.”
 2. Pilih “Selesaikan masalah.”
 3. Pergi ke “Pilihan lanjutan” dan pilih “Pemulihan sistem.”
 4. Klik pada akaun Windows anda dan masukkan kata laluan anda.
 5. Tekan “Teruskan” dan kemudian pilih “Seterusnya.”

 6. Pilih titik pemulihan sistem yang anda mahu gunakan untuk menyelesaikan isu dengan komputer Windows 10 anda.
 7. Tekan “Imbas untuk program yang terjejas” untuk melihat program yang akan dipadamkan daripada komputer anda selepas pemulihan sistem. Ingat atur cara ini sekiranya anda ingin memasangnya semula selepas menyelesaikan isu tersebut.
 8. Pilih “Tutup”, pilih “Seterusnya,” dan kemudian tekan “Selesai.”

Berapa lama masa yang diperlukan untuk melakukan Pemulihan Sistem dalam Windows 10?

Pemulihan sistem biasanya mengambil masa antara 20 dan 50 minit.

Jika proses mengambil masa lebih lama daripada satu jam, kemungkinan besar komputer anda menghadapi masalah memulakan atau memulihkan fail yang berbeza. Nasib baik, terdapat cara untuk membetulkannya dengan melakukan pemulihan dalam Mod Selamat. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Gunakan komputer lain untuk pergi ke tapak web Microsoft, muat turun alat Windows 10 dan buat cakera pemasangan.
 2. Masukkan media ini ke dalam komputer anda dan pastikan komputer anda but daripada media. Langkah-langkah berbeza bergantung pada pengilang PC anda, jadi pastikan anda menyemak tapak web pengilang atau manual arahan.
 3. Pada skrin Pemasangan Windows, pilih “Baiki komputer anda” untuk memasuki Persekitaran Pemulihan Windows.
 4. Tekan “Pilih pilihan,” pergi ke “Selesaikan masalah,” pilih “Pilihan Lanjutan,” dan kemudian klik pada “Tetapan Permulaan.”
 5. Pilih “Mulakan Semula” dan tekan kekunci F6 yang bermaksud “Dayakan Mod Selamat dengan Prompt Perintah.”
 6. Pilih akaun anda dan masukkan kata laluan anda.
 7. Taip “rstrui.exe” dalam Tetingkap Perintah dan tekan Enter. Ini akan membawa anda ke menu Pemulihan Sistem, di mana anda boleh memilih titik pemulihan yang berbeza atau membuat asal pemulihan sistem.

Soalan Lazim

Adakah pemulihan sistem sama dengan sandaran?

Walaupun ramai orang menggunakan kedua-dua istilah itu secara bergantian, mereka tidak mewakili perkara yang sama. Pemulihan sistem ialah cara untuk memulihkan kefungsian sistem jika isu berlaku selepas memasang program, pemacu atau kemas kini atau mengubah suai sistem. Jika anda mendayakan ciri pemulihan sistem, Windows akan mencipta titik pemulihan secara automatik, tetapi anda juga boleh menciptanya secara manual jika anda tahu terdapat risiko kerosakan. Titik pemulihan ini tidak mewakili salinan fail pengguna anda; ia adalah salinan tetapan sistem anda.

Sandaran ialah salinan fail berbeza yang biasanya disimpan pada pemacu luaran seperti pemacu keras kekal atau batang USB, atau Internet (awan). Tujuan paling penting sandaran ialah perlindungan fail. Jika anda melakukan sandaran biasa, anda boleh berasa tenang kerana mengetahui fail anda tidak akan hilang atau rosak secara kekal sekiranya berlaku pincang tugas atau pemadaman tidak sengaja. Biasanya, orang menyandarkan dokumen penting, foto, projek atau rekod kewangan mereka.

Anda Tidak Perlu Risau Lagi Terima kasih kepada Pemulihan Sistem Windows

Ciri pemulihan sistem Windows boleh membantu anda mendapatkan semula kefungsian sistem anda dalam beberapa klik sahaja. Memandangkan pilihan mudah ini dilumpuhkan dalam Windows 10 secara lalai, ramai pengguna tidak tahu ia wujud atau sama ada mereka dilindungi daripada ralat kemas kini yang ketara. Nasib baik, mendayakan dan menggunakan ciri pemulihan sistem agak mudah dan pantas.

Pernahkah anda menggunakan pilihan pemulihan sistem Windows? Berapa lama proses itu berlangsung? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.