Cara Melaraskan Tetapan Kualiti Gelendong Instagram

11

Dalam lautan Gulungan Instagram yang disiarkan setiap hari, video anda mestilah berkualiti tinggi. Persaingan adalah sengit dan pengguna perlu menonjolkan diri daripada orang ramai. Walaupun anda membuat kandungan yang paling kreatif dan bercita-cita tinggi, kualiti video yang hebat adalah penting untuk Kekili anda.

Untuk memanfaatkan sepenuhnya video anda, berikut ialah senarai tetapan kualiti Gelendong Instagram.

Muat naik pada Kualiti Tertinggi

Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah memastikan Instagram memuat naik kandungan anda pada kualiti tertinggi yang mungkin. Secara lalai, tetapan ini dimatikan dan ramai pengguna mungkin tidak menyedarinya. Menghidupkan pilihan ini berfungsi untuk semua siaran anda, termasuk foto, video, Cerita dan Kekili. Ia merupakan penyelesaian yang cepat dan mudah untuk isu kualiti anda.

Ambil perhatian bahawa setiap kali anda memadamkan apl, tetapan ini akan pergi ke pilihan lalainya, yang dimatikan.

Beginilah cara anda boleh menghidupkan muat naik berkualiti tinggi:

 1. Pergi ke profil anda.
 2. Ketik butang “Menu” di bahagian atas sebelah kanan.
 3. Pergi ke “Tetapan dan privasi.”
 4. Tatal ke bawah dan ketik “Penggunaan data dan kualiti media.”
 5. Hidupkan tetapan “Muat naik pada kualiti tertinggi”.

Mempunyai Sambungan Internet yang Baik Semasa Menyiarkan

Jika anda menyiarkan Reels anda semasa anda berada di luar rumah dan anda menggunakan data mudah alih atau Wi-Fi awam, Reels anda tidak akan berfungsi dengan baik. Ia mungkin kelihatan kabur apabila disiarkan dan usaha yang anda lakukan semasa menciptanya mungkin sia-sia.

Setiap kali anda mempunyai sambungan internet yang perlahan, Instagram secara automatik akan mengurangkan kualiti Kekili anda untuk memuat naiknya dengan lebih pantas. Pastikan sambungan Internet anda stabil, dengan menyambung ke Wi-Fi anda.

Muat naik pada Kualiti Tertinggi Semasa Menyiarkan Kekili

Menggunakan pilihan ini apabila anda selesai merakam dan mengedit Reels anda ialah langkah mudah yang boleh anda ambil untuk memastikan anda mendapat hasil yang terbaik. Dengan melakukan ini, anda boleh mengelakkan pemampatan video Instagram yang digunakan untuk memuat naik kandungan anda dengan lebih pantas.

Dengan cara ini, muat naik mungkin mengambil lebih banyak masa, tetapi mempunyai hasil yang terbaik. Berikut ialah cara untuk menghidupkan muat naik berkualiti tinggi dalam bahagian Reels:

 1. Pergi ke muat naik tab “Kekili” atau rakam video anda.
 2. Edit video anda, tambahkan muzik, GIF, teks dan pelekat dan ketik “Seterusnya.”
 3. Pergi ke “Tetapan Lanjutan”.
 4. Tatal ke bawah dan hidupkan butang “Muat naik pada kualiti tertinggi”.

Setiap kali anda memuat naik Reel, pastikan anda mengikuti langkah-langkah ini dan hidupkan muat naik kualiti tertinggi. Ini akan memastikan anda tidak menghadapi masalah dengan gelendong kabur dan berpiksel.

Nisbah Aspek Kekili, Resolusi dan Saiz

Untuk memastikan Kekili anda sesempurna mungkin, anda perlu mengikut keperluan saiz, nisbah dan resolusi Instagram. Menggunakan klip peleraian rendah dan mendatar mungkin tidak memihak kepada anda. Anda sentiasa boleh menyemak tetapan kamera anda untuk melihat sama ada ia sesuai dengan keperluan ini.

Ini ialah tetapan yang disyorkan untuk video anda:

 • Nisbah bidang hendaklah antara 1.91:1 dan 9:16.
 • Kadar bingkai minimum hendaklah sekurang-kurangnya 30 bingkai sesaat.
 • Peleraian hendaklah 720 piksel atau lebih tinggi.
 • Saiz fail video hendaklah di bawah 50 Mb.
 • Panjang video maksimum ialah 90 saat.

Pindahkan Video ke Telefon Anda

Jika anda suka merakam video pada kamera profesional dan bukannya telefon anda, anda mungkin perlu berhati-hati semasa memindahkan fail anda. Anda boleh kehilangan kualiti dengan mudah apabila anda menghantar klip yang ingin anda gunakan untuk Kekili anda.

Pastikan anda tidak menggunakan apl pemesejan, seperti WhatsApp, kerana ia melakukan perkara yang sama seperti Instagram semasa anda menghantar fail. Mereka memampatkan video anda untuk menghantarnya lebih cepat, menghasilkan kualiti yang lebih rendah. Walaupun ini mungkin berfungsi untuk sembang dan berkongsi video lucu, anda harus mengelakkan perkara ini semasa mengedit Reels anda. Pilih untuk menghantar klip sebagai dokumen, menggunakan e-mel atau memindahkan dan tapak web awan.

Gunakan Instagram untuk Mengedit

Mungkin lebih baik untuk kekal dalam apl semasa mengedit video anda. Instagram membenarkan anda memilih templat, kesan, reka letak dan muzik untuk Kekili anda. Banyak yang boleh anda lakukan hanya dengan menggunakan alat penyuntingan mereka, yang membolehkan anda memangkas, mengezum dan menambah klip.

Lebih banyak anda mengimport dan mengeksport video anda melalui apl lain, lebih banyak kualiti anda hilang. Fikirkan sahaja Kekili yang telah anda lihat yang kelihatan seperti ia telah dibuat bertahun-tahun yang lalu, hanya untuk mengetahui ia telah disiarkan hanya beberapa hari sebelum ini. Gunakan aplikasi lain apabila diperlukan, tetapi terokai editor terbina dalam Instagram seberapa banyak yang anda boleh.

Matikan Guna Kurang Data Mudah Alih

Menggunakan kurang data mudah alih boleh mengakibatkan kualiti Reel lebih teruk apabila dihidupkan. Dengan tetapan ini, Instagram mengubah kandungan yang menghasilkan Kekili yang mempunyai resolusi dan kualiti yang lebih rendah.

Begini cara anda boleh mematikan tetapan ini:

 1. Pergi ke profil anda.
 2. Ketik pada butang “Menu”.
 3. Pergi ke “Tetapan dan privasi.”
 4. Klik “Penggunaan data dan kualiti media.”
 5. Matikan pilihan “Gunakan kurang data mudah alih”.

Kemas kini Apl

Ini mungkin terdengar seperti pilihan yang jelas, tetapi pepijat boleh menyukarkan penciptaan Reels anda. Anda mungkin melakukan segala-galanya untuk memastikan kualiti video anda tinggi dan kadangkala masalahnya ialah kemas kini apl. Ciri dan kemas kini baharu ditambahkan pada apl sentiasa.

Pastikan anda menyemak Play atau App store dan menggunakan versi terkini apl Instagram. Dengan cara ini, anda boleh mengikuti perubahan dan mengelakkan isu semasa membuat siaran.

Perbaik Bahan Video Anda

Melakukan yang terbaik semasa merakam video anda boleh menjadikan proses menyunting dan menyiarkan Kekili lebih mudah. Asas yang baik adalah kunci, dan menambah baik bahan video anda memberikan anda hasil yang lebih baik.

Berikut ialah beberapa petua tentang cara anda boleh merakam video yang lebih baik:

 • Pastikan kamera lensa anda bersih.
 • Elakkan zum masuk, kerana ini mengurangkan kualiti video anda.
 • Rakam tanpa penapis dan kesan yang boleh menurunkan kualiti.
 • Gunakan pencahayaan yang baik, seperti siang hari.
 • Terokai tetapan kamera anda untuk memanfaatkannya sepenuhnya.

Gunakan Kamera Instagram

Kamera terbina dalam Reels mungkin merupakan pilihan terbaik anda untuk memastikan kualiti video. Ia berfungsi dalam penyelarasan dengan keperluan Instagram. Dengan cara ini anda tidak perlu risau tentang Kekili mampat yang kabur. Hasilnya akan sama dalam draf anda dan apabila anda menyiarkan pada akaun anda.

Parameter format, resolusi dan bingkai sesaat semuanya ditetapkan secara automatik dan anda tidak perlu bersusah payah melaraskannya. Dengan melakukan ini, anda mengelak daripada menggunakan iklan tambahan yang boleh menurunkan kualiti video anda.

Mendapat Keputusan Terbaik Yang Mungkin

Apabila anda meletakkan banyak usaha untuk mencipta Kekili dan kualiti siaran akhir rosak, ia boleh menjadi agak mengecewakan. Jika anda melaksanakan beberapa perubahan mudah pada tetapan Instagram anda, walau bagaimanapun, anda boleh meningkatkan Reels anda dengan ketara. Dengan cara ini, anda boleh terus berseronok semasa proses kreatif dan mendapatkan hasil yang anda harapkan.

Adakah anda menyiarkan gulungan Instagram? Adakah anda mempunyai masalah dengan kualiti mereka selepas membuat siaran? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.