Cara Melihat Akaun Disekat di Instagram

26

Terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin menyekat seseorang di platform media sosial seperti Instagram. Begitu juga, terdapat banyak sebab mengapa anda mungkin mahu menyahsekatnya. Sama ada sekatan yang tidak disengajakan atau sesuatu yang berlaku secara mendadak, anda perlu mengakses akaun mereka sekali lagi. Nasib baik, ini adalah proses yang agak mudah.

Artikel ini akan menerangkan cara mencari senarai akaun yang disekat di Instagram.

Cara Cari Senarai Akaun Tersekat di Instagram

Jika anda ingin menyahsekat seseorang di Instagram, anda tidak perlu menaip setiap nama pengguna individu. Tidak kira sama ada seseorang menghantar spam kepada anda, menyiarkan sesuatu yang anda tidak mahu lihat, atau hanya menjengkelkan anda, semua pengguna yang disekat berakhir pada senarai yang disekat yang sama.

Walau bagaimanapun, senarai akaun yang disekat di Instagram hanya boleh diakses pada peranti iPhone dan Android.

Pada iPhone

Jika anda memiliki iPhone, anda boleh mengakses senarai akaun yang disekat di Instagram dengan mudah dalam beberapa langkah sahaja. Begini caranya:

 1. Lancarkan apl Instagram pada iPhone anda.
 2. Klik pada foto profil anda di sudut kanan bawah paparan.
 3. Ketik pada tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Klik pada “Tetapan dan Privasi” dalam skrin pop timbul.
 5. Pergi ke bahagian “Siapa yang boleh melihat kandungan anda” dan pilih “Disekat”.
 6. Di sana anda akan melihat senarai akaun yang disekat.

Pada Android

Untuk pengguna Android, anda boleh mencari senarai akaun yang disekat di Instagram dengan cara yang sama.

 1. Buka apl Instagram pada telefon Android anda.
 2. Ketik pada foto profil anda di penjuru kanan sebelah bawah paparan.
 3. Klik pada tiga garisan mendatar di sudut kanan atas.
 4. Pilih “Tetapan dan Privasi” dalam skrin pop timbul.
 5. Tatal ke bahagian “Siapa yang boleh melihat kandungan anda” dan klik “Disekat.”
 6. Di sana anda akan melihat senarai akaun yang disekat.

Dalam bahagian ini, anda juga boleh menyahsekat akaun dengan mengklik butang “Nyahsekat” di sebelah nama pengguna mereka. Sebagai alternatif, anda boleh menyekat lebih banyak akaun dengan mengklik “+” di penjuru kanan sebelah atas dan menaip nama pengguna mereka. Anda akan mempunyai pilihan untuk menyekat akaun mereka dan akaun sedia ada dan akan datang. Malangnya, ini tidak akan digunakan pada akaun yang telah anda ikuti dan anda mungkin perlu menyekatnya secara berasingan.

Selain itu, jika anda membenarkan Pusat Akaun menyambungkan pengalaman anda merentas berbilang platform, Instagram membenarkan anda melihat senarai akaun yang dicadangkan untuk disekat. Ini bermakna bahawa akaun yang disambungkan ke akaun yang telah anda sekat pada akaun Facebook atau Meta akan dicadangkan dalam senarai sekatan anda di Instagram.

Daripada menyekat, anda juga boleh menyekat akaun atau menyekat mereka daripada mengulas pada siaran anda. Walau bagaimanapun, ketiga-tiga tindakan adalah berbeza. Atas sebab itu, pastikan anda sudah biasa dengan perkara yang mereka perlukan terlebih dahulu.

Cara Cari Senarai Akaun Disekat di Instagram Remaja Saya

Instagram membantu ibu bapa dan remaja menjadikan pengalaman dalam talian mereka lebih selamat dan menghalang mereka daripada terlibat dalam situasi yang berpotensi berbahaya. Jika anda ibu bapa yang prihatin yang ingin mengakses senarai akaun yang disekat remaja mereka, cuma ikuti langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Instagram pada telefon anda dan log masuk ke akaun anda.
 2. Ketik pada gambar profil anda di sudut kanan bawah.
 3. Ketik tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas untuk mengakses “Tetapan dan privasi.”
 4. Dalam bahagian “Untuk Keluarga”, ketik “Pengawasan”.
 5. Di bawah “Akaun”, pilih akaun yang senarai sekatannya ingin anda akses.
 6. Pergi ke “Maklumat akaun” dan klik “Akaun disekat.”

Cara Melihat Senarai Pengulas yang Disekat

Ciri hebat di Instagram ialah dapat mematikan ulasan pada siaran atau mengehadkannya hanya kepada pengguna yang mengikuti anda, yang anda ikuti atau kedua-duanya. Ini berguna apabila anda ingin menghalang spam, komen benci atau hanya ingin mengawal siapa yang mengulas pada siaran anda. Walau bagaimanapun, anda juga boleh menyekat pengguna tertentu daripada mengulas pada siaran anda.

 1. Lancarkan aplikasi Instagram pada telefon anda.
 2. Klik pada ikon profil anda di sudut kanan bawah.
 3. Ketik pada menu hamburger di penjuru kanan sebelah atas.
 4. Pergi ke “Tetapan dan privasi.”
 5. Dalam bahagian “Cara orang lain boleh berinteraksi dengan anda”, pilih “Ulasan”.
 6. Klik “Sekat Ulasan Daripada.”
 7. Kini anda boleh melihat akaun yang dihalang daripada mengulas pada siaran anda.

Nota: Anda juga boleh menambah lebih ramai orang yang anda mahu hentikan daripada mengulas pada siaran anda atau menyahsekat sesiapa yang anda sekat sebelum ini dengan mengetik butang “Nyahsekat” di sebelah nama pengguna mereka.

Perlu diingat bahawa ini tidak sama dengan menyekat. Pengguna masih akan dapat melihat kandungan anda. Selain itu, ulasan mereka yang lalu akan dapat dilihat oleh semua orang, tetapi ulasan baharu mereka tidak akan kelihatan kepada sesiapa pun kecuali mereka.

Perkara yang Berlaku Apabila Anda Menyekat dan Nyahsekat Pengguna

Menyekat dan menyahsekat pengguna akan membolehkan anda melihat profil mereka dan berinteraksi dengan kandungan mereka semula. Walau bagaimanapun, terdapat perubahan yang mungkin tidak dapat anda bawa semula.

Profil: Jika anda menyekat seseorang, anda tidak akan dapat melihat profil satu sama lain atau bilangan pengikut dan siaran. Apabila anda menyahsekat pengguna, anda perlu mengikuti satu sama lain sekali lagi.

Mesej: Jika anda telah berbual dengan pengguna sebelum menyekat mereka, mereka masih boleh menghantar mesej kepada anda, tetapi anda tidak akan menerima mesej mereka. Walaupun selepas menyahsekat, mesej tersebut tidak akan muncul dalam peti masuk anda. Jika anda memadamkan sembang mereka dari peti masuk anda, mereka akan muncul dalam permintaan mesej anda sebaik sahaja anda menyahsekat mereka.

Suka dan ulasan: Apabila anda menyekat seseorang di Instagram, semua suka dan ulasan mereka pada siaran anda akan hilang. Selain itu, mereka tidak akan dapat melihat suka dan ulasan anda pada siaran mereka, tetapi mereka akan dapat melihatnya pada siaran akaun pengguna lain. Walaupun selepas anda menyahsekat mereka, suka dan ulasan lama mereka tidak akan dipulihkan.

Mengetag: Pengguna yang disekat tidak akan dapat menandai anda pada siaran mereka. Jika anda menukar nama pengguna Instagram anda, mereka mungkin menandakan nama anda, tetapi hanya jika mereka tahu nama pengguna baharu anda.

Bagaimana untuk Mengetahui jika Seseorang Menyekat Anda di Instagram

Instagram tidak membenarkan pengguna melihat siapa yang menyekat mereka, tetapi terdapat cara untuk mengetahui sama ada pengguna tertentu yang anda telah berinteraksi telah menambahkan anda ke senarai sekatan mereka.

 • Nama pengguna mereka tidak muncul dalam bar carian: Jika Instagram tidak mencadangkan profil pengguna semasa anda menaip nama pengguna mereka dalam bar carian, kemungkinan besar mereka telah menyekat anda.
 • Semak DMS anda: Jika anda pernah menghantar mesej kepada pengguna sebelum ini, cuba pergi ke profil mereka melalui DM anda. Jika profil kosong, mereka mungkin telah menyekat anda.
 • Semak daripada profil Instagram lain: Jika anda boleh mengakses akaun pengguna daripada akaun Instagram rakan anda atau kedua anda, anda akan melihat sama ada mereka telah menyekat anda. Jika anda tidak boleh, ia mungkin telah dinyahaktifkan sebaliknya.
 • Cuba taip URL unik mereka dalam bar alamat penyemak imbas: Jika anda menaip instagram.com/username dan profil kosong dipaparkan, ini bermakna pengguna telah menyekat anda.
 • Cuba sebut atau teg akaun: Instagram tidak membenarkan pengguna yang disekat menandai akaun yang menyekat mereka, jadi jika tiada apa-apa berlaku apabila anda menaip nama pengguna orang yang anda fikir telah menyekat anda, mungkin mereka mempunyai.

Soalan Lazim

Adakah orang lain akan tahu bahawa saya menyekat mereka?

Instagram tidak membenarkan orang melihat sama ada seseorang telah menyekat mereka atas sebab seperti membalas dendam, dendam, dsb. Apabila seseorang telah menyekat anda, mereka juga tidak boleh mengakses profil atau kandungan anda yang anda siarkan, jadi tidak perlu menyekat mereka kembali . Harap maklum bahawa terdapat cara untuk meneka atau membuat kesimpulan bahawa anda telah menyekat seseorang, tetapi ia memerlukan pengetahuan sebelumnya tentang akaun itu.

Apakah yang berlaku kepada suka dan komen seseorang yang saya sekat di Instagram?

Apabila anda menyekat seseorang di Instagram, suka dan komen mereka pada siaran anda hilang. Ambil perhatian bahawa menyahsekat pengguna tidak akan memulihkannya.

Bagaimanakah menyekat akaun berbeza daripada menyekat?

Apabila anda menyekat pengguna, anda tidak boleh menghubungi mereka pada akaun Instagram anda sehingga anda menyahsekat mereka. Apabila anda mengehadkan pengguna, mereka tidak dapat melihat status aktiviti anda atau sama ada anda telah membaca mesej mereka. Selain itu, mesej mereka akan dialihkan kembali ke permintaan Mesej dan anda akan diberi amaran sebelum memasuki sembang kumpulan dengan pengguna terhad. Akhir sekali, anda tidak akan mendapat sebarang pemberitahuan tentang ulasan baharu mereka pada siaran anda. Mereka hanya akan kelihatan kepada mereka melainkan anda mengetik “Lihat ulasan” atau “Luluskan” untuk membolehkan orang lain melihatnya.

Tingkatkan Pengalaman Instagram Anda Dengan Alat Menyekat dan Nyahsekat Mudah

Jika anda ingin menyahsekat seseorang yang telah anda sekat di Instagram tetapi tidak ingat nama pengguna mereka, mungkin sukar untuk mencari mereka dengan hanya menggunakan bar carian. Nasib baik, Instagram menyediakan senarai semua akaun yang telah anda sekat, tanpa mengira sebabnya. Anda boleh mengaksesnya dengan mengikuti langkah-langkah dalam artikel ini dan mencari pengguna yang ingin anda cari dengan mudah.

Adakah anda sudah cuba mengakses senarai akaun yang disekat di Instagram? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua yang dipaparkan dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.