Cara Melihat Apl Terbuka pada iPad

8

Untuk melihat apl terbuka pada iPad, anda perlu membuka Penukar Apl. Jika anda mempunyai model iPad moden, ia mungkin tidak mempunyai apl yang disenaraikan pada skrin utama. Anda perlu meleret ke atas untuk membuka Dok dan melihat apl yang ingin anda buka. Gerak isyarat meleret ini adalah semua yang anda perlukan untuk membuka Penukar Apl dan melihat apl yang sedang berjalan. Mereka boleh membantu anda menjimatkan masa dan bekerja dengan lebih produktif apabila anda dapat melihat apl yang dibuka pada iPad anda pada masa ini.

Cara Melihat Apl Terbuka pada iPad

Artikel ini mendedahkan gerak isyarat ini dan menerangkan cara menggunakannya untuk melihat apl terbuka pada iPad.

Melihat Apl Terbuka pada iPad

Dapat melihat apl yang dibuka pada masa ini pada iPad anda membolehkan anda bertukar dengan cepat dan mudah antara apl tersebut, meningkatkan produktiviti. Untuk melaksanakan ini dengan cekap, anda perlu mengakses alat Penukar Apl. Begini cara untuk mencarinya:

 1. Pergi ke bahagian bawah skrin iPad, leret ke atas dan jeda jari anda di tengah-tengah skrin. Jika anda mempunyai model iPad yang lebih lama, tekan butang rumah dua kali untuk melihat apl yang dibuka.
 2. Apl yang paling baru digunakan akan dipaparkan pada skrin terlebih dahulu. Untuk melihat apl yang telah anda buka sebelum ini, luncurkan jari anda di sepanjang skrin ke kanan. Imej kecil apl yang dibuka sebelum ini akan dipaparkan.
 3. Apabila anda menemui apl yang ingin anda akses, ketik padanya sekali.

Membuka Apl Berjalan pada iPad Baru

Untuk membuka aplikasi yang sedang berjalan pada peranti anda, anda perlu melihat Dok. Jika anda mempunyai iPad model terbaharu, termasuk iPad Air atau iPad Pro, anda tidak akan mempunyai butang skrin utama untuk menekan untuk melakukan ini. Oleh itu, anda boleh membuka Dok seperti ini:

 1. Bangunkan peranti anda dengan mengetik mana-mana tempat pada skrin.
 2. Sebagai alternatif, tekan butang kuasa untuk mengeluarkan peranti daripada mod tidur.
 3. Buka kunci iPad anda dengan Face ID.

Model iPad moden menyimpan apl yang paling biasa digunakan di sebelah kiri Dok. Apl yang paling baru dibuka berada di sebelah kanan. Paling jauh di sebelah kanan ialah butang yang membuka Pustaka Apl, yang memaparkan lokasi dan kategori semua apl pada iPad. Buka apl yang anda perlukan untuk lihat dari Dok.

Cara Menggunakan Rak untuk Mengesan Windows yang Dibuka untuk Apl

Apabila bekerja pada iPad, anda berkemungkinan besar akan membuka lebih daripada satu aplikasi pada satu masa. Membuka tingkap baharu adalah mudah. Walau bagaimanapun, mencari tetingkap untuk apl terbuka yang sedang anda gunakan pada peranti anda boleh menjadi sukar. Nasib baik, iPadOS 15 atau lebih baru dilengkapi dengan ciri baharu yang dipanggil Rak. Ia berfungsi seperti Dok tetapi hanya untuk satu apl pada satu masa. Sebagai contoh, jika anda bekerja dalam Nota, Rak boleh menunjukkan kepada anda halaman Nota lain yang anda mungkin mahu akses. Anda hanya boleh mengetik satu dan pergi terus ke sana. Harap maklum bahawa Rak hanya berfungsi dengan tertentu seperti Nota, Peringatan atau Berita atau penyemak imbas seperti Safari atau Chrome. Begini cara melakukannya:

 1. Buka aplikasi. Jika anda melihat tiga titik di bahagian atas, apl itu menyokong ciri Rak.
 2. Ketik tiga titik. Satu siri tetingkap kecil akan muncul di bahagian bawah skrin.
 3. Ketik tetingkap yang ingin anda tukar. Selain itu, anda boleh memilih “Tetingkap Baharu” untuk membuka halaman lain dalam apl yang sama.
 4. Untuk menutup tetingkap, leret ke atasnya.

Pilihan lain ialah sentuh dan tahan ikon apl dan pilih “Tunjukkan Semua Windows.”

Jika anda tidak mencapai apa yang anda inginkan dengan Rak, cuba alat Penukar Apl sekali lagi – leret ke atas dari bawah dan jeda dalam melahu skrin. Ia menunjukkan apl terbuka dan tetingkapnya. Dan jika anda telah membuka banyak tetingkap untuk satu apl, Penukar Apl akan meletakkan ikon Windows kecil berhampirannya. Jika anda menyentuhnya, semua tetingkap untuk apl tertentu itu akan kelihatan. Ini termasuk tetingkap skrin penuh, Slide Over dan Split View.

Cara Melumpuhkan Apl Yang Baru Digunakan pada Dok

Jika anda menggunakan versi iPad moden atau lebih lama, lumpuhkan apl yang digunakan baru-baru ini dengan cara ini:

 1. Buka menu “Tetapan” pada iPad anda.
 2. Navigasi ke “Skrin Utama dan Multitasking” dan pilihnya.
 3. Cari “Tunjukkan Apl yang Dicadangkan dan Terkini dalam Dok” dan togol suis kepada “Mati.”

Anda juga boleh mematikan Pustaka Apl dengan menukar “Tunjukkan Pustaka Apl dalam Dok” kepada “Mati.”

Perkara yang Perlu Dilakukan jika Dok Enggan Dibuka

Sepanjang arahan ini, anda telah menyedari betapa pentingnya Dok. Jika ia enggan membuka atau membeku apabila anda mengetiknya sekali, anda tidak boleh melihat apl terbuka dan perkara lain. Jadi, inilah perkara yang perlu dilakukan apabila Dok menjadi beku:

 • Tekan butang Kuasa Tidur/Bangun dan berhenti apabila anda melihat peluncur untuk mematikan skrin.
 • Jika skrin membeku, tekan butang Tidur/Bangun dan Laman Utama. Berhenti apabila anda melihat logo Apple pada skrin anda.
 • Anda boleh menetapkan semula iPad anda jika Dok tersekat atau beku. Pergi ke “Tetapan,” “Umum,” “Tetapkan Semula,” dan “Tetapkan Semula semua Tetapan.” Walau bagaimanapun, sandarkan data anda dahulu kerana ini mungkin mengosongkan beberapa apl dan tetapan daripada peranti anda.
 • Kemas kini iPad anda dengan mengetik “Tetapan,” “Umum” dan “Kemas Kini Perisian.”

Gerak Isyarat Leret Lain Yang Perlu Diketahui

Menutup Apl Terbuka

Jika iPad anda tidak mempunyai butang rumah, leret ke atas dan berhenti separuh jalan melalui paparan untuk menutup apl semasa dan melihat skrin utama.

Lihat Pusat Kawalan

Pusat Kawalan mengandungi Mod Pesawat, Bluetooth, Data Mudah Alih, Wi-Fi, Lampu Suluh, dll. Oleh itu, Pusat Kawalan ialah menu yang paling kerap digunakan pada peranti iOS. Untuk melihatnya, leret ke bawah dari sudut kanan atas.

Semakan Pemberitahuan

Leret ke bawah dari bahagian atas skrin anda apabila anda mendapat pemberitahuan dan ingin melihatnya. Senarai dengan pelbagai pemberitahuan akan muncul. Pilih satu yang anda ingin baca.

Cari Apl Tersembunyi

Jika anda tidak menemui apl, namun anda perlu membukanya, leret ke bawah dari bahagian tengah paparan iPad. Kotak carian akan dibuka dan anda boleh menggunakannya untuk mencari apl yang hilang. Leret ke kiri untuk kembali ke skrin utama.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya boleh mencari apl terbuka pada Android?

Jika anda memiliki salah satu telefon Android terkini, leret ke atas dari sudut bawah skrinnya. Hidupkan alat Penukar Apl dengan menyentuh ikon tiga garisan menegak atau butang navigasi fizikal pada telefon anda. Kemudian, leret ke kanan atau kiri untuk melihat apl yang terbuka. Leret tetingkap apl yang digunakan baru-baru ini ke atas untuk menutupnya.

Bagaimanakah anda boleh mendayakan apl Apple Pay jika iPad anda baharu?

Ketik butang kuasa dua kali untuk mendayakan Apple Pay. Skrin Apple Pay akan dipaparkan supaya anda boleh membeli barangan dalam talian daripada iPad anda.

Bolehkah saya melihat aktiviti terkini pada iPad?

Seseorang boleh melihat aktiviti terkini pada iPad dengan mengetik apl “Tetapan”. Kemudian, pilih “Masa Skrin.” Selepas itu, sentuh “Hari” untuk melihat ringkasan penggunaan harian atau “Minggu” untuk menyemak cara anda menggunakan iPad anda setiap minggu.

Lihat Apl Terbuka pada iPad

iPad moden mudah dinavigasi melalui gerak isyarat meleret dan mengetik. Jika anda ingin melihat semua apl yang telah anda buka pada iPad anda, leret ke atas ke bahagian tengah skrin anda dan tahan sedikit untuk membuka Penukar Apl. Kemudian leret ke kiri atau kanan untuk melihat apl terbuka, Split Views dan Slide Windows. Anda juga boleh melihat semua tetingkap yang telah anda buka untuk apl tertentu menggunakan Penukar Apl atau Rak.

Adakah anda baru-baru ini cuba melihat apl terbuka pada iPad anda dengan sia-sia? Adakah anda faham bagaimana untuk melakukannya selepas membaca artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.