Cara Melihat Mesej Lama dalam Messenger

2

Messenger mempunyai 1 bilion pengguna. Dengan begitu ramai orang pada apl sembang ini, mesej daripada rakan anda boleh bertimbun dengan mudah. Setakat ini, sukar untuk mencari mesej khusus yang anda perlukan. Nasib baik, terdapat cara untuk mencari mesej yang terlupa daripada perbualan anda.

Dalam artikel ini, anda akan belajar cara mencari mesej lama, perbualan tersembunyi atau rahsia dan juga mesej yang dipadamkan.

Cara Melihat Mesej Lama pada Pengutus Mesej Dengan Apl Mudah Alih

Ramai pengguna lebih suka Facebook Messenger untuk komunikasi, dan bukannya aplikasi Facebook. Melalui Messenger, anda boleh menghantar, menerima dan membaca mesej anda berulang kali. Tetapi apabila mereka terkumpul, lebih sukar untuk mencari mesej yang lebih lama.

Salah satu cara untuk mencari mesej lama yang ingin anda lihat semula ialah melalui apl itu sendiri.

 1. Buka apl Facebook Messenger pada peranti anda.
 2. Dalam tetingkap “Sembang”, senarai perbualan anda dengan rakan akan dipaparkan.
 3. Klik pada perbualan untuk mencari mesej lama. Tatal ke atas sehingga anda menemui perkara yang anda cari.

Ini adalah salah satu cara paling mudah untuk mencari mesej lama, tetapi ia memakan masa, terutamanya jika anda telah berbual panjang dengan rakan tertentu. Terdapat satu lagi cara untuk mencari mesej lama melalui Messenger: menggunakan kata kunci atau pilihan carian.

Gunakan Pilihan Carian pada Messenger

 1. Buka apl Messenger pada peranti telefon anda.
 2. Di bawah gambar profil anda dan “Sembang”, anda akan menemui pilihan carian.
 3. Dalam bar carian, masukkan istilah yang anda ingin cari.
 4. Kemudian anda akan melihat semua perbualan yang mengandungi istilah itu.

Tetapi jika anda sudah tahu perbualan yang memaparkan mesej lama, anda boleh melakukan perkara berikut:

 1. Buka Apl Pengutus Mesej.
 2. Dalam tetingkap “Sembang”, cari perbualan dengan orang yang dipersoalkan.
 3. Buka perbualan dan klik pada ikon maklumat di bahagian atas sebelah kanan skrin anda.
 4. Tatal ke bawah sehingga anda menemui pilihan “Cari dalam perbualan.”
 5. Klik padanya, masukkan istilah carian, dan mula mencari.

Cara Melihat Mesej Lama di Messenger Dengan Facebook

Apabila ia datang untuk mencari pilihan di Facebook atau Messenger, ada yang memilih Facebook. Sebabnya, tetapan dan pilihan di laman web Facebook adalah lebih mudah untuk dinavigasi. Begini cara anda boleh mencari mesej lama dengan menggunakan Facebook.

Cari Dengan Kata Kunci

 1. Klik pada “Mesej” dan cari pilihan “Lihat Semua dalam Messenger.”
 2. Apabila senarai perbualan dibuka, pilih perbualan yang anda perlukan.
 3. Klik pada ikon dengan kaca pembesar dan bar carian akan muncul.
 4. Masukkan kata kunci ke dalam bar carian.

Kadangkala pengguna suka menyematkan mesej penting dalam sembang kumpulan atau perbualan peribadi dengan seseorang, sebagai peringatan tentang mesej penting. Untuk mencari mesej yang disematkan, anda hanya perlu membuka sembang dengan rakan anda di tapak web Facebook. Di sebelah kanan skrin, terdapat pilihan “Maklumat Sembang”. Jika anda mengklik padanya, pilihan “Lihat mesej yang disematkan” akan muncul. Di sana, anda boleh melihat mesej yang paling penting dalam perbualan.

Cara Mencari Perbualan Tersembunyi di Messenger dan Facebook

Facebook mempunyai ciri hebat untuk menapis mesej atau spam yang tidak diingini. Bagi sesetengah orang, ciri ini amat berguna, kerana anda tidak perlu menerima pemberitahuan untuk mesej spam. Tetapi kadangkala mesej penting boleh bercampur dengan spam dan pergi ke kotak perbualan tersembunyi.

Berikut ialah cara untuk mencari perbualan atau mesej tersembunyi pada Apl Pengutus Mesej:

 1. Dalam skrin “Sembang”, klik pada ikon “Orang” di penjuru kanan sebelah bawah.
 2. Dalam tetingkap seterusnya, klik pada pilihan “Permintaan Mesej”.
 3. Di sana anda boleh memilih sama ada untuk menerima atau memadam permintaan itu.
 4. Di bawah “Lihat permintaan yang ditapis”, anda boleh menemui lebih banyak perbualan rahsia.

Anda juga boleh mencari perbualan tersembunyi di tapak web Facebook.

 1. Ketik pada ikon Messenger di bahagian atas sebelah kanan skrin.
 2. Dalam bahagian “Permintaan Mesej”, cari mesej daripada orang yang tiada dalam senarai rakan anda.
 3. Menerima permintaan akan memindahkan mesej daripada orang itu ke peti masuk anda.
 4. Pada halaman yang sama, anda akan menemui pilihan “Lihat permintaan yang ditapis”. Lebih banyak perbualan tersembunyi mungkin muncul.
 5. Terima atau padamkan mesej bergantung pada kandungan dan orang yang menghantarnya.

Cara Mencari Mesej yang Dipadamkan

Atas satu sebab atau yang lain, pengguna telah memadamkan mesej dalam perbualan. Dari semasa ke semasa, semua orang memadamkan sesuatu yang penting secara tidak sengaja. Terdapat cara untuk melihat mesej yang dipadamkan pada Messenger. Pilihan terbaik ialah menyemak pemberitahuan e-mel lama.

Jika anda bosan mencari mesej yang dipadamkan, cuba cari Gmail atau aplikasi e-mel anda. Pemberitahuan e-mel boleh dihidupkan untuk Messenger dan semua perbualan anda disimpan dan disandarkan dalam akaun e-mel anda.

Urus Mesej Anda di Facebook Messenger

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan dengan mesej yang anda terima di Messenger. Anda boleh mengarkib, memadam, mengalih keluar dan menyahhantarnya.

Mesej Dipadamkan

Memadamkan mesej dalam perbualan pada apl Pengutus Mesej hanya akan mengalih keluar mesej itu daripada sejarah sembang anda. Peserta lain masih boleh melihatnya. Ini adalah tindakan yang baik jika anda hanya mahu menjadikan sejarah sembang anda lebih teratur. Dan sangat mudah untuk melakukan tindakan ini.

Mesej Arkib

Memilih untuk mengarkibkan perbualan di Messenger tidak akan mempunyai sebarang akibat yang tidak dapat dipulihkan. Anda sentiasa boleh mendapatkan semula perbualan yang diarkibkan dan meletakkannya semula dalam peti masuk biasa anda. Tetapi jika anda merasakan peti masuk anda sesak, mengarkibkan perbualan ialah cara yang baik untuk dilakukan. Apabila anda mengarkibkan perbualan, ia hanya mengalih keluar perbualan itu daripada peti masuk anda tanpa dipadamkan. Anda sentiasa boleh mengaksesnya dalam “Folder yang diarkibkan” dan meneruskan pemesejan. Mengarkibkan perbualan ialah kaedah yang baik untuk mengatur sejarah sembang anda, dalam kes apabila anda tahu bahawa anda tidak akan kerap bersembang dengan orang itu di hujung yang lain.

Mesej Dialih Keluar

Mengalih keluar mesej dalam perbualan akan memadamkan mesej itu untuk semua orang jika ia berlaku dalam masa 10 minit selepas menghantarnya. Mesej yang dialih keluar tidak akan tersedia untuk sesiapa sahaja dalam perbualan, tetapi mereka akan menerima pemberitahuan bahawa mesej tertentu telah dialih keluar. Untuk mengalih keluar mesej, anda hanya perlu menahan mesej dan ketik “Nyahhantar”, dan kemudian pilihan “Nyahhantar untuk semua orang.” Anda juga boleh mengalih keluar mesej daripada pengguna lain. Mesej yang dialih keluar akan dipadamkan untuk anda, tetapi peserta lain masih dapat melihatnya.

Jika anda telah membuat kesilapan dan menghantar sesuatu yang anda tidak sepatutnya mengalih keluar mesej itu adalah cara untuk pergi. Walaupun peserta dalam perbualan dimaklumkan, ini adalah cara yang baik untuk menyelesaikan masalah khusus ini.

Susun Perbualan Anda

Apl Messenger boleh menjadi sukar untuk digunakan dan perbualan terkumpul dalam sejarah sembang anda hanya meningkatkan masalah. Satu lagi perkara yang menyusahkan ialah menatal sepanjang perbualan dengan seseorang hanya untuk mencari mesej lama. Penyelesaian terbaik mungkin memuat turun keseluruhan perbualan Messenger. Dengan cara itu, anda akan mempunyai semua mesej penting dalam satu fail pada komputer peribadi anda.

Adakah anda sering mencari mesej lama di Messenger atau Facebook? Adakah anda memadamkan perbualan untuk mengemaskan sejarah sembang anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.