Cara Melihat Peserta Semasa Membentang dalam Google Meet

9

Google Meet telah memberikan perkhidmatan persidangan video lain untuk mendapatkan wang mereka. Ia membantu anda menjadikan PC atau peranti mudah alih anda menjadi bilik mesyuarat maya, papan putih atau kawasan pembentangan dalam hanya beberapa klik. Jika anda mempunyai pembentangan yang akan datang, Google Meet boleh menyediakan semua alatan yang anda perlukan untuk menyampaikan mesej anda dengan cekap dan berkesan. Anda tidak perlu memuat turun dan memasang apa-apa.

Hanya ada satu masalah: sebaik sahaja pembentangan anda bermula, anda tidak dapat melihat khalayak anda lagi. Dalam keadaan ini, mengumpul maklum balas daripada peserta boleh menjadi sukar.

Nasib baik, masih terdapat beberapa cara kreatif untuk menyampaikan dan melihat peserta pada masa yang sama. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk melakukannya.

Cara Membentangkan dan Melihat Peserta dalam Google Meet pada PC

PC membentangkan boleh dikatakan cara yang paling mudah dan cekap untuk dipersembahkan di Google Meet kerana ia membolehkan anda menjalankan banyak aplikasi yang berbeza sekaligus. Contohnya, anda boleh membentangkan hamparan Excel dan dokumen PowerPoint sambil menjalankan perisian perakaunan dalam tetingkap lain. Semua ini memerlukan lebih banyak masa (dan tenaga) pada telefon atau tablet.

Sekarang mari kita terokai langkah yang boleh membantu anda berkongsi skrin anda dan membentangkan semasa masih melihat peserta lain.

Kaedah 1: Melampirkan Monitor Lain pada PC Anda

Salah satu perkara terbaik tentang PC moden ialah ia datang dengan input untuk sekurang-kurangnya satu monitor lagi. Dengan melampirkan monitor lain sebelum memulakan pembentangan Google Meet anda, anda boleh meletakkan peserta pada satu monitor dan kemudian menggunakan monitor yang lain untuk pembentangan sebenar. Anda juga boleh melampirkan monitor ketiga jika anda mahukan lebih banyak kebolehgerakan semasa pembentangan anda.

Kebanyakan komputer desktop/komputer riba moden mempunyai sekurang-kurangnya satu port VGA, yang boleh anda gunakan untuk memasang monitor lain. Jika komputer anda tidak mempunyai satu, ia berkemungkinan besar mempunyai port HDMI yang berfungsi untuk tujuan yang sama. Walau bagaimanapun, jika ia juga tidak mempunyainya, anda boleh menggunakan salah satu port USB yang tersedia, tetapi anda memerlukan penyesuai USB-HDMI untuk memudahkan sambungan.

Sebaik sahaja anda telah memasang monitor kedua, lakukan perkara berikut:

 1. Klik pada ikon Windows di bahagian bawah sebelah kiri skrin anda dan kemudian tatal ke bawah dan klik pada Tetapan.
 2. Klik pada Sistem.
 3. Klik pada Paparan.
 4. Di bawah subheader Pelbagai paparan, tukar tetapan daripada Duplikat paparan ini kepada Panjangkan paparan ini. Ini akan membolehkan anda menggabungkan skrin anda menjadi satu desktop lanjutan.
 5. Klik pada Simpan perubahan untuk mengesahkan perubahan.
 6. Pada ketika ini, lancarkan Google Meet.
 7. Pisahkan tab Google Meet daripada tab yang mengehos kandungan yang ingin anda persembahkan.
 8. Seret tab Google Meet ke monitor kedua.
 9. Apabila anda sudah bersedia untuk bermula, klik pada butang Bentangkan di bahagian bawah tab Google Meet dan kemudian pilih Keseluruhan Skrin Anda. Windows kemudiannya akan memaparkan semua monitor yang dilampirkan pada sistem anda dan membolehkan anda memilih monitor yang mempunyai kandungan yang anda ingin tunjukkan.
 10. Klik pada Kongsi untuk memulakan pembentangan anda.

Dengan susunan ini, semua kandungan yang anda ingin sampaikan akan berada pada satu monitor, dan penonton anda akan berada di monitor yang lain. Ini akan membolehkan anda melibatkan semua peserta sepanjang sesi. Anda juga boleh menjeda dan menjemput soalan atau ulasan.

Kaedah 2: Menggunakan Sambungan Chrome Tanpa Dwi

Kebanyakan orang menyukai Google Meet kerana ia menyediakan perkhidmatan persidangan video tanpa wayar dan tanpa kerumitan. Atas sebab ini, idea untuk melampirkan monitor tambahan mungkin tidak begitu menarik. Mungkin anda tidak mempunyai ruang tambahan untuk monitor tambahan. Mungkin anda tidak mempunyai monitor ganti sama sekali. Walau apa pun, Sambungan Tanpa Dual boleh menjadi penyelesaian yang sempurna.

Sambungan Tanpa Duaan membantu anda membahagi tetingkap penyemak imbas anda kepada dua skrin dengan nisbah berubah-ubah. Anda boleh mendedikasikan salah satu bahagian untuk pembentangan dan menggunakan bahagian yang lain untuk suapan langsung Google Meet anda.

Begini cara kaedah ini berfungsi:

 1. Buka kedai web chrome dan pasang sambungan Dualless.
 2. Setelah dipasang, ikon sambungan harus muncul di penjuru kanan sebelah atas penyemak imbas anda. Jika tidak,
  • Klik pada butang sambungan.
  • Pilih sambungan Tanpa Dwi daripada senarai sambungan yang ditambahkan pada penyemak imbas anda,
  • Klik pada ikon pin di sebelah sambungan. Ini akan menyematkan sambungan pada bar alamat anda untuk kemudahan.
 3. Lancarkan Google Meet dan klik pada butang sambungan. Ini akan memulakan proses membahagikan skrin anda kepada dua.
 4. Pilih nisbah pembahagian. Anda akan diberikan cadangan, termasuk 7:3, 6:4, 5:5, 4:6 dan 3:7. Anda boleh memilih antara mereka dan memilih yang terbaik untuk keperluan anda.
 5. Pada ketika ini, tab Google Meet akan dibahagikan kepada dua skrin. Anda kini boleh berkongsi skrin anda pada satu sisi dan menggunakan yang lain untuk suapan langsung Google Meet anda.

Walaupun sambungan Chrome Tanpa Dwi ialah pilihan yang menarik jika anda tidak mempunyai monitor ganti, ia hanya berguna apabila kandungan yang anda ingin tunjukkan ada pada penyemak imbas anda.

Kaedah 3: Menyertai Mesyuarat Menggunakan Peranti Kedua

Jika kandungan yang anda ingin tunjukkan tiada pada penyemak imbas dan anda tidak mahu kerumitan melampirkan monitor tambahan pada PC anda, mengapa tidak menyertai mesyuarat kali kedua?

Salah satu perkara terbaik tentang Google Meet ialah anda boleh menjalankan dua kejadian dalam mesyuarat yang sama: satu sebagai penyampai dan satu lagi sebagai peserta. Untuk ini berfungsi, anda jelas memerlukan peranti kedua. Ia boleh jadi PC lain, telefon Android atau peranti iOS. Susunan ini membolehkan anda menggunakan satu peranti untuk pembentangan anda dan satu lagi untuk pemantauan khalayak.

Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Lancarkan Google Meet dan jana kod jemputan.
 2. Gunakan kod untuk menyertai mesyuarat daripada peranti kedua.
 3. Mulakan perkongsian skrin dan mulakan pembentangan.

Jika anda menggunakan pilihan ini, pastikan anda mematikan mikrofon dan bunyi pembesar suara pada peranti kedua anda. Dengan cara itu, anda tidak perlu berdepan dengan bunyi gema semasa pembentangan.

Cara Membentangkan dan Melihat Peserta daripada iPhone

Apabila membuat pembentangan daripada iPhone di Google Meet, pilihan anda untuk melihat dan melibatkan peserta anda amat terhad. Itu kerana skrinnya agak kecil, dan sebarang percubaan untuk melakukan kedua-dua tindakan ini tidak akan berfungsi secara asli. Anda tidak boleh menyambungkan skrin tambahan seperti yang anda lakukan pada komputer. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menjalankan dua kejadian dalam mesyuarat yang sama: sebagai penyampai dan sebagai peserta. Ini caranya:

 1. Pasang peranti anda (iPhone anda dan peranti tambahan yang menyokong Google Meet).
 2. Mulakan panggilan video daripada iPhone anda.
 3. Sertai mesyuarat dari peranti kedua.
 4. Ketik pada skrin Kongsi pada iPhone.
 5. Ketik pada Mulakan Siaran.

Cara Membentangkan dan Melihat Peserta pada Peranti Android

Seperti iPhone, penyelesaian dengan peranti kedua disyorkan. Anda masih boleh menyertai mesyuarat sebagai penyampai dan sebagai peserta jika anda mempunyai peranti tambahan yang menyokong Google Meet. Ini caranya:

 1. Kumpulkan peranti anda (telefon Android anda dan peranti tambahan).
 2. Mulakan panggilan video daripada Android anda.
 3. Sertai mesyuarat dari peranti kedua.
 4. Pada telefon Android anda, ketik pada skrin Kongsi.
 5. Ketik pada Mulakan perkongsian.

Soalan Lazim Tambahan

Berapa Ramai Orang Boleh Saya Lihat Sekaligus Semasa Membentangkan?

Anda boleh melihat dan berinteraksi dengan sehingga 49 peserta semasa membuat pembentangan daripada PC.

Mengapa saya tidak boleh berkongsi skrin saya dalam Google Meet?

Terdapat beberapa sebab mengapa anda mungkin tidak dapat berkongsi skrin anda dalam Google Meet. Sebagai permulaan, hos mungkin telah melumpuhkan keupayaan peserta untuk berkongsi skrin mereka, atau mungkin penyemak imbas memerlukan kebenaran untuk merakam skrin anda. Anda mungkin perlu memulakan semula apl dan menyertai semula mesyuarat, menggunakan penyemak imbas lain atau cuba menyertai mesyuarat dalam tetingkap inkognito.

Pastikan Khalayak Anda Terlibat

Untuk membuat pembentangan yang sangat baik di Google Meet, adalah penting untuk melibatkan khalayak anda dan menjemput soalan atau ulasan sepanjang sesi. Walau bagaimanapun, bukan mudah untuk memastikan semua orang terlibat jika anda tidak dapat melihat mereka semasa anda membuat persembahan. Walaupun reka bentuk Google Meet untuk perkongsian skrin tidak membenarkan penyampai melihat peserta lain semasa sesi, anda boleh melakukannya dengan mudah dengan monitor tambahan, peranti yang serasi atau sambungan Chrome Tanpa Dwi.

Pernahkah anda mencuba menggunakan mana-mana alat yang dibincangkan dalam panduan ini semasa pembentangan anda? Bagaimana ia berlaku?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.