Cara Melihat Profil Facebook Anda Seperti Orang Lain Akan Melihatnya

8

Anda tidak boleh terlalu berhati-hati apabila menyiarkan sesuatu di Facebook. Acara dan imej yang dimaksudkan untuk dikongsi dengan rakan atau keluarga secara tidak sengaja boleh menjadi tersedia kepada orang lain. Terdapat tetapan yang bertujuan untuk menghalang perkara ini, tetapi menyemak setiap siaran untuk mengesahkan status “Persendirian” agak mencabar.

Nasib baik, Facebook mempunyai pilihan untuk membolehkan anda melihat muat naik anda yang boleh dilihat oleh semua orang. Artikel ini menunjukkan kepada anda cara melihat Profil Facebook anda seperti orang lain, memberikan anda kawalan ke atas kandungan yang anda umumkan.

Melihat Profil Facebook Anda sebagai Umum pada Windows, Mac atau Linux

Melihat profil anda seperti yang dilihat oleh orang lain adalah proses yang mudah apabila menggunakan PC atau Mac. Untuk berbuat demikian, ikut arahan ini:

  1. Buka “Facebook” dalam penyemak imbas, kemudian klik pada “segitiga terbalik” (menu Akaun) di bahagian atas sebelah kanan.
  2. Pilih “Lihat Profil Anda” di bahagian paling atas.
  3. Klik pada “elipsis mendatar” (tiga titik mendatar) di bawah pengepala profil.
  4. Pilih “Tetapan profil dan penandaan”.
  5. Tatal ke bawah anak tetingkap kanan ke bahagian bawah. Di sebelah “ikon mata”, klik pada “Lihat sebagai” untuk melihat perkara yang orang lain lihat pada halaman profil anda.

Melihat Profil Facebook Anda sebagai Umum pada Android/iOS/iPhone

Mudah Alih Facebook membolehkan anda melihat profil Facebook anda sebagai umum seperti yang boleh dilakukan oleh penyemak imbas, walaupun mendayakannya sedikit berbeza. Inilah perkara yang perlu anda lakukan:

  1. Buka “apl Facebook” dan pergi ke “halaman profil” anda dengan mengetik pada “ikon profil” anda atau “ikon hamburger” (Atas skrin untuk Android atau bawah skrin untuk iOS).
  2. Untuk mengakses menu profil anda, ketik pada “elipsis mendatar” (tiga garisan mendatar).
  3. Pilih “Lihat Sebagai.”
  4. Profil anda muncul, memaparkan semua kandungan yang boleh dilihat secara umum.

Mengapa Anda Ingin Melihat Profil Anda sebagai Orang Lain?

Media Sosial telah mengubah secara mendadak cara kita berkomunikasi dengan orang lain. Ia telah menjadikan penyiaran pemikiran dan tabiat harian kita sebagai sifat kedua. Walau bagaimanapun, mengambil mudah apa yang kami muat naik boleh membawa kepada banyak risiko keselamatan untuk anda dan keluarga anda dan tidak boleh diabaikan.

Orang ramai memandang rendah jumlah data yang dipaparkan oleh gambar mudah. Papan tanda jalan, tanda tempat atau rumah di sekelilingnya boleh memberikan lokasi anda kepada sesiapa yang cukup gigih untuk mencuba dan mencarinya, apatah lagi semua data lokasi dalam fail imej itu sendiri.

Jika anda menyiarkan imej untuk dipamerkan kepada rakan, itu bagus dan bagus, tetapi adalah satu kesilapan yang cukup mudah untuk melupakan menukar kembali tetapan privasi sebaik sahaja ia menjadi umum. Melihat profil anda sebagai orang lain membolehkan anda melihat siaran yang telah anda sediakan kepada orang lain.

Anda boleh memutuskan dengan cepat sama ada siaran ini OK untuk diserahkan kepada profil awam anda atau kemudiannya dijadikan peribadi. Pilihan ‘Lihat Sebagai’ membolehkan anda melihat semua siaran ‘awam’ anda secara serentak dan menghapuskan proses pemeriksaan pasca demi pos yang membosankan.

Kawal Apa yang Orang Lain Lihat

Jika anda melihat profil anda dan merasakan terlalu banyak atau terlalu sedikit maklumat yang tersedia untuk tontonan umum, anda boleh memilih perkara yang dilihat oleh orang lain. Sudah tentu, anda boleh menyekat orang supaya mereka tidak dapat melihat profil anda sama sekali, tetapi anda juga boleh menjadikan beberapa siaran peribadi dan beberapa siaran terbuka.

Anda juga boleh mengehadkan orang yang boleh melihat siaran yang mana. Contohnya, jika anda mempunyai rakan Facebook yang anda tidak mahu melihat siaran tertentu, anda boleh menyekat individu tersebut.

Jika anda menggunakan ciri Lihat Sebagai dan melihat banyak kandungan, anda tidak mahu menunjukkan kepada semua orang anda boleh menjadikan akaun anda peribadi. Nasib baik, menukar profil anda daripada Awam kepada Peribadi (dan sebaliknya) adalah mudah. Kami mempunyai artikel di sini yang akan membimbing anda melalui semua langkah.

Untuk mengehadkan siaran yang dilihat oleh pengguna lain, ketik ikon tiga titik di sebelah siaran. Kemudian, pilih Edit Privasi. Ketik Rakan Kecualiā€¦ dan tambahkan rakan yang anda tidak mahu lihat siaran anda.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan yang mungkin anda ada tentang ciri Lihat Sebagai Facebook.

Bagaimanakah cara saya keluar dari ciri Lihat Sebagai?

Apabila anda selesai memeriksa perkara yang orang lain boleh lihat di Facebook, anda boleh kembali ke paparan biasa Facebook dengan mudah. Apa yang anda perlu lakukan ialah klik atau ketik Exit View As di penjuru kanan sebelah atas.

Bolehkah saya melihat profil Facebook saya sebagai orang tertentu?

Malangnya tidak. Facebook pernah menawarkan pilihan untuk memilih cara anda boleh melihat profil anda. Anda boleh memilih Awam atau sebagai orang tertentu. Syarikat itu, bagaimanapun, mengalih keluar ciri itu sekitar tahun 2019.

Satu-satunya cara untuk melihat perkara yang dilihat oleh orang lain (selain daripada paparan Umum) adalah dengan log masuk ke akaun Facebook mereka dan mencari profil anda.

Menjejaki Muat Naik Anda

Media sosial telah menjadi begitu duniawi sehingga dipandang remeh pada zaman moden ini. Orang ramai menyiarkan hampir semua perkara dan segala-galanya, daripada perayaan besar kepada apa yang mereka telah makan untuk makan tengah hari. Menjejaki perkara yang anda muat naik adalah penting, kerana anda tidak mahu berkongsi perkara dengan orang yang anda tidak mahu lihat.