Cara Melihat Rakan Bersama dalam Snapchat

35

Apabila anda mengikuti seseorang di media sosial yang juga berkawan dengan seseorang yang anda kenali, mereka dianggap sebagai rakan bersama. Walau bagaimanapun, Snapchat berfungsi sedikit berbeza dengan platform media sosial yang lain. Disebabkan dasar privasinya, anda boleh menyemak rakan bersama anda tetapi dengan sekatan tertentu.

Dalam artikel ini, anda akan belajar cara menyemak rakan bersama Snapchat anda, had dan petua berguna yang lain.

Semak Rakan Bersama Anda di Snapchat

Jika anda telah menggunakan Snapchat untuk seketika, anda akan tahu bahawa kebanyakan cirinya adalah peribadi. Ini juga terpakai untuk menyemak rakan bersama anda. Untuk mengekalkan privasi pengguna, apl itu hanya membenarkan pengguna melihat bilangan rakan bersama, bukan nama mereka.

Begini cara anda boleh menyemak rakan bersama anda di Snapchat:

 1. Lancarkan apl Snapchat anda.
 2. Klik pada butang “Tambah” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Anda akan melihat senarai “Tambah Pantas”.
 4. Di sini anda akan melihat nama dan bilangan rakan bersama.

Jika anda mengenali orang itu atau ingin menambahkannya sebagai rakan Snapchat baharu anda, anda boleh klik pada butang “Tambah” di sebelah profil mereka.

Cara Mendapat Lebih Banyak Rakan Snapchat

Pencinta Snapchat tahu bahawa tidak ada yang lebih baik daripada merakam gambar yang menyeronokkan dan berkongsinya. Jika anda ingin e-bertemu lebih ramai orang dan menerima Snaps yang menyeronokkan, terdapat cara untuk berbuat demikian.

Kongsi Snapcode Anda

Sama ada dalam pelarian, minum kopi bersama rakan atau di konsert, pastikan anda berkongsi Snapcode anda dengan orang di sekeliling anda. Ini paling baik digambarkan sebagai jemputan rakan segera kepada semua orang yang berdekatan.

Anda mungkin pernah melihat ini di Twitter sebelum ini. Jika anda belum, inilah tawarannya.

Snapcode anda ialah Kod QR ringkas yang membantu anda menambahkan seseorang sebagai rakan secara automatik. Apa yang anda perlu lakukan ialah berjalan ke arah mereka, ambil gambar Snapcode mereka dan apl akan menambahkan mereka sebagai rakan anda secara automatik. Ini cara yang bagus untuk terus berhubung dengan seseorang yang baru anda kenali.

Berjalan ke seseorang dan mengambil gambar Snapcode mereka bukan satu-satunya cara. Anda juga boleh berkongsi Snapcode anda pada platform media sosial yang lain. Sebagai contoh, Instagram ialah pilihan yang baik untuk berkongsi kod ini.

Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda ikuti:

 1. Pergi ke akaun Snapchat anda dan ketik pada foto Profil anda.
 2. Pilih pilihan “Kongsi Snapcode.”
 3. Pilih apl yang ingin anda kongsikan (WhatsApp, Instagram, Messages, Twitter, Messenger, dll.).

Tetapkan Snapcode sebagai Gambar Profil Anda

Untuk mendapatkan perhatian segera, anda juga boleh menetapkan Snapcode anda sebagai gambar profil anda pada akaun media sosial yang lain. Anggap ini sebagai CTA untuk orang ramai menjadi rakan Snap anda.

Prosesnya mudah:

 1. Pergi ke profil Snapchat anda.
 2. Tangkap skrin kod QR anda.
 3. Tetapkan ia sebagai gambar profil anda di media sosial yang lain.

Ini disyorkan untuk Facebook dan Twitter. Walau bagaimanapun, menetapkan Snapcode anda sebagai gambar profil di Instagram tidak akan berjaya kerana bingkainya berbentuk bulat.

Kongsi URL Snapchat Anda

Anda juga boleh berkongsi URL Snapchat anda dengan akaun media sosial yang lain. Inilah prosesnya:

 1. Pergi ke profil Snapchat anda.
 2. Klik pada pautan “Kongsi Profil Saya”.
 3. Pilih platform media sosial di mana anda ingin berkongsinya.

Cipta Kandungan Berharga

Ia mungkin kedengaran samar-samar tetapi dengarlah kami. Tidak seperti platform media sosial lain, Snapchat menawarkan lebih banyak kesan, penapis dan pilihan pelekat.

Jika anda tidak mahu CTA seperti Snapcode, anda boleh melakukannya dengan cara lama dengan mencipta kandungan unik. Snaps yang konsisten dan unik akan membawa anda ramai rakan dalam talian baharu.

Bagaimana untuk mengalih keluar Rakan daripada Snapchat

Walaupun menambah rakan pada Snapchat adalah cara terbaik untuk mengembangkan kehadiran media sosial anda, kadangkala anda perlu mengalih keluar rakan. Ini boleh jadi bekas teman lelaki anda sekarang, bekas karib atau seseorang yang anda fikir anda kenal tetapi tidak.

Langkah-langkah untuk mengalih keluar seseorang daripada akaun Snapchat anda adalah mudah. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Buka apl Snapchat anda.
 2. Leret ke kiri untuk DM anda.
 3. Pilih rakan Snapchat yang anda mahu alih keluar dan klik pada Bitmoij mereka (gambar profil).
 4. Ketik pada tiga titik di penjuru kanan sebelah atas pada skrin anda.
 5. Pilih pilihan “Urus Persahabatan.”
 6. Klik pada “Alih Keluar Rakan.”

Ini secara automatik akan mengalih keluar orang itu daripada senarai rakan Snapchat anda dan sembang anda. Jika anda tidak mahu orang ini menghantar permintaan kepada anda sekali lagi, anda boleh memilih pilihan “Sekat”. Jika orang itu mengganggu anda, anda boleh mengklik pada “Laporkan”.

Sesuaikan Emoji Rakan pada Snapchat

Emoji di sebelah nama rakan anda di Snapchat membantu anda menjejak Snapcore anda. Berita baiknya ialah anda tidak perlu bergantung pada yang lalai. Anda boleh menyesuaikan emoji rakan dan menjadikan pengambilan gambar sebagai pengalaman yang lebih menyeronokkan untuk anda berdua:

Prosesnya sedikit berbeza untuk peranti iOS dan Android.

Jika anda mempunyai iOS:

 1. Lancarkan apl Snapchat anda dan pergi ke Profil anda.
 2. Ketik pada “Tetapan” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Tatal ke bawah ke Perkhidmatan Tambahan dan klik pada Urus.
 4. Klik pada Emoji Rakan.
 5. Sesuaikan emoji anda mengikut keutamaan anda.

Jika anda mempunyai Android:

 1. Lancarkan apl Snapchat anda dan pergi ke Profil anda.
 2. Ketik pada “Tetapan” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Tatal ke bawah ke Kawalan Privasi dan klik pada Sesuaikan Emoji.
 4. Sesuaikan emoji anda mengikut keutamaan anda.

Anda boleh memilih emoji yang berbeza untuk Super BFF, BFF, Bestie, Mutual Bestie, Mutual Friends, Snapstreak dan Perbualan Disemat.

Jika anda ingin kembali ke emoji biasa Snapchat, ulangi langkah dan klik pada “Tetapkan semula kepada lalai.”

Soalan Lazim Tambahan

Berapa ramai rakan yang boleh anda miliki di Snapchat?

Sebagai sebahagian daripada dasar Snapchat, terdapat had pada bilangan rakan anda. Akaun anda terhad kepada 6,000 orang.

Apa yang berlaku apabila anda mempunyai terlalu ramai rakan di Snapchat?

Jika Snapchat menyedari bahawa nombor rakan anda semakin meningkat, ia akan mengalih keluar sebahagian daripada mereka daripada senarai anda.

Bolehkah rakan Snapchat anda melihat rakan anda yang lain?

Tidak, mereka tidak boleh. Satu-satunya perkara yang mereka boleh lihat ialah “nombor+ kawan bersama”.

Bolehkah anda menyembunyikan Snapchat anda daripada kenalan anda?

ya. Anda boleh menyembunyikan Snapchat anda daripada kenalan anda dengan tidak memasukkan nombor telefon anda semasa membuat profil. Ini melumpuhkan akaun Snapchat anda daripada menyegerak dengan kenalan lain.

Adakah Snapchat akan memberitahu orang yang anda nyahkawan?

Tidak. Mereka tidak akan tahu bahawa mereka telah dinyahkawan oleh anda sehingga mereka cuba menghantar Snap kepada anda.

Menyemak Snapchat Mutuals

Menyemak rakan bersama di Snapchat adalah berbeza daripada platform media sosial yang lain. Dengan apl ini, anda boleh melihat bilangan pasangan bersama tetapi tidak dapat melihat nama mereka. Ini disebabkan oleh dasar privasi Snapchat. Jika anda mahukan lebih ramai rakan Snapchat, anda boleh berkongsi Snapcode anda atau mencipta kandungan unik yang akan membuatkan orang mencari anda dalam bar Carian. Jika anda tidak mahu berkawan lagi, anda boleh mengalih keluar atau menyekat mereka. Sama ada cara, ia adalah proses mudah yang hanya akan mengambil masa beberapa saat.

Adakah anda menyemak rakan bersama anda di Snapchat? Berapa ramai rakan bersama yang anda ada dengan sahabat karib Snapchat anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.