Cara Melihat Senarai Lagu Yang Dimainkan dalam Spotify

4

Adakah Spotify platform penstriman muzik utama anda? Jika ya, anda mungkin telah menjumpai beberapa lagu baharu yang hebat yang mungkin anda ingin dengar semula. Adakah anda ingin tahu cara melihat senarai lagu yang pernah anda dengar pada masa lalu?

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda beberapa kaedah langkah demi langkah untuk melihat senarai lagu yang dimainkan pada desktop dan peranti mudah alih anda. Anda juga akan belajar cara mengakses pilihan Balut 2020 anda bagi lagu yang paling banyak didengar dan mencari lagu tertentu yang anda dengar pada masa lalu.

Bagaimana untuk Melihat Senarai Lagu Yang Dimainkan di Spotify?

Malangnya, Spotify tidak memberi anda pilihan untuk melihat keseluruhan sejarah pendengaran anda pada apl desktop. Anda hanya boleh melihat senarai lagu yang dimainkan baru-baru ini. Jika anda mahukan senarai lagu yang dimainkan yang lebih lanjutan, anda boleh memuat turun fail dengan semua data berkaitan Spotify anda.

Apa yang penting dalam kes ini ialah fail ini termasuk senarai lagu yang anda mainkan pada tahun lalu. Apa yang anda perlu lakukan ialah meminta Spotify menghantar fail dengan data ini kepada anda.

 1. Pergi ke Spotify dan log masuk ke akaun anda.
 2. Klik pada “Profil” di penjuru kanan sebelah atas skrin.
 3. Klik “Akaun” dalam menu lanjutan.
 4. Dalam bar sisi di sebelah kiri anda, klik “Privasi & Tetapan.”
 5. Tatal ke bawah ke bahagian “Muat turun data anda”.
 6. Dalam tab “Langkah 1”, klik butang “Permintaan”.
 7. Semak Captcha dan klik “OK.”
 8. Klik “OK” sekali lagi.
 9. Pergi ke peti masuk e-mel anda.
 10. Buka mel yang baru anda terima daripada Spotify.
 11. Klik “Sahkan.”

Anda harus diubah hala ke halaman web Spotify. Di sini, anda akan mendapat notis bahawa anda akan menerima data yang diminta dalam masa 30 hari. Walaupun sesetengah orang telah menerima fail ini dalam masa 24 jam, anda mungkin perlu menunggu lebih lama atau 30 hari penuh. Hanya perhatikan peti masuk e-mel anda, kerana anda akan mendapat e-mel lain daripada Spotify setelah mereka menyediakan data anda untuk dimuat turun.

Bagaimana untuk Melihat Senarai Lagu yang Dimainkan di Spotify pada iPhone?

Pada peranti mudah alih, anda boleh melihat senarai lagu yang anda mainkan dalam beberapa bulan lalu. Kaedah ini memerlukan anda mengikuti dua langkah mudah.

 1. Buka apl Spotify.
 2. Klik pada ikon jam di sebelah ikon tetapan.

Anda kini akan melihat senarai lagu yang anda mainkan baru-baru ini. Tatal ke bawah untuk melihat lagu yang anda mainkan dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Jika anda mahukan senarai lagu yang dimainkan dengan lebih lanjut, anda perlu menghantar permintaan kepada Spotify untuk menghantar semua data Spotify anda kepada anda. Untuk melakukan ini dari iPhone anda, anda boleh menggunakan Safari (atau mana-mana pelayar internet lain pilihan anda).

 1. Buka apl Safari.
 2. Taip “Akaun Spotify” dalam bar carian dan ketik “pergi”.
 3. Ketik pada hasil carian “Log Masuk – Spotify.”
 4. Masukkan e-mel dan kata laluan anda dan ketik “Log Masuk.”
 5. Ketik pada butang “Gambaran keseluruhan akaun”.
 6. Ketik butang anak panah kecil dalam tab “Ikhtisar Akaun” di bahagian atas skrin anda.
 7. Dalam menu lungsur, ketik “Tetapan Privasi.”
 8. Tatal ke bawah ke bahagian “Muat turun data anda”.
 9. Dalam tab “Langkah 1”, ketik “Permintaan”.
 10. Ketik “OK.”
 11. Pergi ke apl mel anda.
 12. Buka mel yang baru anda terima daripada Spotify.
 13. Ketik “Sahkan.”

Kini, anda akan mendarat di halaman yang Spotify memberitahu anda bahawa anda akan menerima data anda dalam masa 30 hari. Sebenarnya, anda mungkin akan menerima data anda dalam masa yang lebih singkat. Semak peti masuk e-mel anda setiap hari. Anda sepatutnya menerima e-mel dengan pautan ke data anda.

Bagaimana untuk Melihat Senarai Lagu Yang Dimainkan di Spotify pada Android?

Jika anda pengguna Android, anda juga boleh melihat senarai lagu yang anda dengar dalam beberapa bulan kebelakangan ini. Kaedah untuk iPhone terpakai pada peranti Android juga.

 1. Buka apl Spotify.
 2. Klik pada ikon jam di sebelah ikon tetapan.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin mendalami sejarah pendengaran anda, anda perlu meminta data Spotify anda yang merangkumi senarai lagu yang anda mainkan pada tahun lalu. Kaedah untuk meminta data Spotify adalah sama untuk pengguna iPhone dan Android. Namun begitu, mari kita lalui langkah-langkahnya sekali lagi.

 1. Buka penyemak imbas mudah alih anda.
 2. Taip “Akaun Spotify” dalam bar carian dan jalankan carian.
 3. Ketik pada hasil carian “Log Masuk – Spotify.”
 4. Masukkan e-mel dan kata laluan anda dan ketik “Log Masuk.”
 5. Ketik pada butang “Gambaran keseluruhan akaun”.
 6. Ketik butang anak panah kecil dalam tab “Ikhtisar Akaun” di bahagian atas skrin anda.
 7. Dalam menu lungsur, ketik “Tetapan Privasi.”
 8. Tatal ke bawah ke bahagian “Muat turun data anda”.
 9. Dalam tab “Langkah 1”, ketik “Permintaan”.
 10. Ketik “OK.”
 11. Pergi ke apl mel anda.
 12. Buka mel yang baru anda terima daripada Spotify.
 13. Ketik “Sahkan.”

Berjaya! Kini anda hanya perlu menunggu e-mel dengan data anda dan anda boleh melihat lagu yang anda mainkan pada tahun lalu.

Bagaimana untuk Melihat Spotify Dibungkus?

Spotify Wrapped ialah satu lagi cara anda boleh mengakses beberapa sejarah mendengar terkini anda. Wrapped 2020 anda memberi anda cerapan tentang tabiat mendengar anda pada tahun 2020. Ini termasuk lagu, artis, podcast dan banyak lagi popular anda.

Sekarang, jika anda masih mahu mengakses 2020 Wrapped anda, anda hanya boleh melihat senarai main dengan lagu yang paling kerap dimainkan anda. Untuk mengakses senarai main itu dari dalam penyemak imbas web anda, klik pada ini pautan.

Dalam apl Spotify, anda boleh memainkan senarai main “Lagu Teratas Anda 2020” juga. Ciri ini boleh diakses pada kedua-dua desktop dan apl mudah alih.

 1. Lancarkan apl Spotify.
 2. Dalam bar carian, taip “2020 dibungkus.”
 3. Anda akan melihat senarai main oleh Spotify bertajuk “Lagu Teratas Anda 2020.” Pergi ke senarai main itu.

Di sini, anda akan melihat senarai 100 lagu yang paling banyak anda mainkan pada tahun 2020.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Saya Melihat Sejarah Play di Spotify?

Bergantung pada peranti yang anda gunakan, terdapat tiga jenis sejarah main di Spotify. Menggunakan peranti mudah alih anda, anda boleh mengakses senarai lagu yang anda mainkan dalam tempoh 3-4 bulan yang lalu. Ciri ini terhad kepada 50 lagu dalam apl desktop.

Walau bagaimanapun, anda sentiasa boleh memuat turun data Spotify anda dari desktop atau penyemak imbas mudah alih anda. Sebaik sahaja anda menerima data ini, anda boleh melihat senarai lagu yang anda dengar pada tahun lalu.

Bagaimana untuk Melihat Senarai Lagu yang Disukai di Spotify?

Jika anda sedang mencari lagu khusus yang pernah anda dengar lebih setahun yang lalu, anda mungkin mencarinya dalam lagu yang anda sukai. Senarai lagu yang anda sukai bermula pada saat anda mula menggunakan Spotify.

Jika anda mendengar lagu tiga tahun lalu dan menyukainya, anda akan menemuinya dalam senarai lagu yang disukai.

Berikut ialah cara untuk melihat senarai di Spotify untuk desktop:

1. Lancarkan Spotify.

2. Dalam menu menegak di sebelah kiri anda, klik “Lagu Suka.”

Nota: Anda akan dapat melihat tarikh tepat apabila anda menyukai lagu itu.

Di Spotify untuk mudah alih, gunakan kaedah ini:

1. Buka apl Spotify.

2. Ketik pada “Perpustakaan Anda.”

3. Ketik “Lagu Suka.”

Nota: Anda tidak akan dapat melihat tarikh anda menyukai lagu itu pada peranti mudah alih.

Bolehkah Anda Melihat Lagu Yang Baru Dimainkan di Spotify?

Ya, Spotify membolehkan anda melihat lagu yang anda mainkan baru-baru ini. Walau bagaimanapun, bilangan lagu yang boleh anda lihat dalam bahagian “Baru dimainkan” anda tidak sama pada desktop dan apl mudah alih.

Pada Spotify untuk desktop anda, anda boleh melihat tidak lebih daripada 50 lagu yang dimainkan baru-baru ini. Selain itu, anda hanya akan melihat lagu yang anda mainkan pada apl desktop anda.

1. Lancarkan Spotify.

2. Klik pada butang “Baris Gilir” di sudut kanan bawah antara muka.

3. Klik pada tab “Baru-baru dimainkan”.

Nota: Setiap kali anda menutup apl, lagu dalam bahagian “Baru dimainkan” anda akan hilang.

Apl Spotify pada peranti mudah alih anda menawarkan senarai lagu yang dimainkan baru-baru ini yang lebih luas. Anda boleh kembali sehingga empat bulan dan melihat lagu yang anda mainkan pada semua peranti anda.

1. Buka apl Spotify.

2. Klik pada ikon jam di sebelah ikon tetapan.

Nota: Selain daripada lagu, anda juga akan melihat senarai main dan album yang telah anda mainkan.

Apakah Apl Senarai Main untuk Spotify?

Senarai main adalah salah satu ciri ciri Spotify. Anda boleh membuat senarai main tersuai anda dan menambah lagu dalam apa jua susunan yang anda mahu. Tetapi kadangkala, ini boleh memakan masa dan anda lebih suka orang lain membuat senarai main untuk anda. Itulah apabila apl senarai main mula dimainkan.

The Senarai Main Penambang membolehkan anda menaip dalam istilah yang paling sesuai dengan mood anda. Anda boleh memasukkan perkataan seperti “sedih”, “gembira” atau “bersenam”, dan Senarai Main Miner akan membuat senarai main yang paling sepadan dengan istilah tersebut.

Alternatif yang baik kepada Playlist Miner ialah Senarai Main Ajaib. Ia mempunyai antara muka yang lebih mesra pengguna yang membolehkan anda mencari senarai main yang betul dengan lebih cepat.

Walau bagaimanapun, semua apl senarai main ini ialah apl pihak ketiga. Untuk menggunakannya, anda perlu memberi mereka akses kepada maklumat log masuk Spotify anda.

Jangan lupa bahawa Spotify sudah mempunyai banyak senarai main yang dicipta untuk anda. Pada halaman Utama Spotify anda, anda akan melihat beberapa senarai main yang dijana oleh Spotify untuk anda. Contohnya, anda boleh memainkan “Daily Mix,” senarai main berbeza yang mengandungi lagu daripada artis genre serupa yang anda suka, dan termasuk lagu yang mungkin anda tidak pernah dengar sebelum ini. Atau, jika anda benar-benar menyukai artis tertentu, anda akan melihat senarai main berdasarkan artis itu, cth, “Radio Foo Fighters” yang mengandungi lagu oleh Foo Fighters dan artis yang serupa dengan mereka.

Melihat Senarai Lagu Yang Dimainkan di Spotify

Spotify tidak menjadikan sejarah pendengaran anda mudah dilihat. Sudah tentu, anda boleh melihat lagu yang anda mainkan baru-baru ini hanya dalam beberapa langkah, tetapi satu-satunya cara untuk melihat senarai lanjutan sejarah anda adalah dengan meminta data yang mengandungi maklumat sedemikian. Walaupun begitu, anda hanya akan dapat melihat aktiviti mendengar anda sepanjang tahun lalu. Jadi, jika anda ingin tahu apa yang anda dengar lima tahun lalu, anda tidak boleh melakukannya, malangnya.

Namun, kami berharap kaedah yang kami tunjukkan kepada anda membolehkan anda mencari lagu yang anda cari. Anda boleh sama ada melihat lagu yang anda mainkan baru-baru ini atau menyerahkan permintaan kepada Spotify untuk menghantar data kepada anda dengan senarai lagu yang anda mainkan pada tahun lalu. Jika anda mempunyai tabiat menyukai lagu di Spotify, anda mungkin menemui lagu anda dalam bahagian “Lagu Suka”.

Bagaimanakah anda melihat senarai lagu yang dimainkan di Spotify? Adakah anda menggunakan kaedah alternatif? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.