Cara Melukis Bulatan Jejari Tertentu di Peta Google

7

Walaupun anda sentiasa boleh mengukur jarak antara dua titik pada Peta Google, kadangkala melukis bulatan dengan jejari tertentu ialah penyelesaian yang lebih berguna. Walau bagaimanapun, adakah ini boleh dilakukan pada Peta Google? Atau adakah anda perlu menggunakan aplikasi lain? Mari ketahui cara melukis bulatan jejari tertentu di Peta Google.

Lukis Jejari Bulatan pada Peta Google

Walaupun Peta Google ialah alat yang berkuasa dengan banyak ciri, melukis bulatan terus di dalam apl tidak boleh dilakukan. Namun begitu, anda masih boleh menggunakan Peta Saya Google atau alat pihak ketiga untuk mencapai matlamat anda. Berikut ialah dua cara yang paling mudah untuk melakukannya.

Peta Saya

Peta Saya ialah ciri Peta Google yang membolehkan anda membuat peta anda sendiri dengan lapisan dan rupa tersuai. Apl berguna ini tidak mempunyai alat jejari per se, tetapi anda masih boleh mencapai kesan yang sama dengan mengimport lapisan dengan maklumat yang diingini. Anda perlu menggunakan alat yang berasingan untuk ini, tetapi jangan risau, prosesnya adalah mudah. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Log masuk ke Akaun Google anda dan pergi ke Peta Saya Google.
 2. Klik butang “Buat Peta Baharu” atau buka peta sedia ada.
 3. Cari tempat yang anda mahu jadikan pusat radius anda.
  • Jika ia sudah mempunyai entri Peta Google, pilih pinnya dan klik “Tambah pada Peta”.
  • Jika anda ingin menggunakan alamat tersuai, gunakan alat penanda di bawah bar carian untuk meletakkan pin baharu untuknya.
 4. Cari latitud dan longitud tempat anda di bahagian bawah kad maklumatnya. Anda memerlukan nombor ini dalam langkah berikut.

Langkah seterusnya memerlukan anda menjana fail KML (Keyhole Markup Language) menggunakan koordinat yang dinyatakan di atas. Ikut langkah-langkah ini.

 1. Buka tab baharu dan navigasi ke Penjana Bulatan KML4Earth alat.
 2. Pilih saiz jejari anda dalam unit yang dikehendaki.
 3. Salin dan tampal koordinat latitud dan longitud titik tengah.
 4. Pilih warna dan lebar untuk bulatan anda. Anda boleh mengedit ini kemudian.
 5. Klik “Jana kalangan.”

Penyemak imbas anda akan memuat turun fail KML secara automatik. Anda akan menggunakan fail ini sebagai lapisan baharu pada peta anda.

 1. Kembali ke Peta Saya Google anda.
 2. Klik “Tambah lapisan” pada panel sebelah kiri
 3. Cari “Import” di bawah lapisan tanpa tajuk yang baru dibuat.
 4. Muat naik fail yang baru anda hasilkan.

tahniah. Kini anda tahu cara melukis bulatan jejari tertentu di Peta Google. Anda boleh mendayakan atau melumpuhkan bulatan dengan menandai atau menyahtanda lapisannya pada panel, di mana anda juga boleh mengedit warna dan titik tengahnya. Apabila dipilih, anda juga boleh mengubah suai bentuk bulatan anda jika anda ingin mengecualikan beberapa kawasan dengan menyeret pemegang di sekeliling tepinya. Sememangnya, anda juga boleh mengulangi langkah di atas untuk menambah berbilang lapisan dan dengan itu berbilang kalangan pada peta anda jika anda mahu.

Walaupun kaedah ini melibatkan beberapa langkah tambahan, ini adalah cara terbaik untuk melukis bulatan pada Peta Google, terutamanya jika anda ingin mengakses peta anda yang baru dijana daripada peranti lain dengan mudah. Anda boleh mencari peta tersuai anda dalam apl Peta Google dengan cara berikut:

 1. Buka apl Peta Google untuk iOS atau Android dan ketik butang “Disimpan” di bahagian bawah skrin.
 2. Tatal ke bawah sehingga anda menemui pilihan “Peta”.
 3. Pilih peta yang baru anda edit pada PC anda.

Pembangun Peta

Kaedah cepat lain untuk melukis bulatan pada Peta Google ialah menggunakan Alat Bulatan Pembangun Peta. Alat ini sangat mudah tetapi ia berfungsi tanpa loceng dan wisel yang tidak perlu. Anda boleh membuat seberapa banyak kalangan yang anda mahu, yang boleh berguna jika anda cuba menentukan tempat bersilang. Anda juga boleh menyimpan pautan ke peta tersuai anda untuk mengaksesnya pada bila-bila masa anda memerlukannya. Berikut ialah cara menggunakan tapak web ini untuk melukis bulatan jejari tertentu pada Peta Google.

 1. Buka Pembangun Peta Alat Bulatan.
 2. Masukkan alamat yang anda mahu lukiskan bulatan di sekeliling. Anda juga boleh menggunakan koordinat latitud dan longitudnya.
 3. Tentukan saiz jejari.
 4. Tekan “Zum ke Alamat,” kemudian “Kalangan Baharu” untuk membuat kalangan anda.

Walaupun alat ini lebih mudah daripada Google My Maps, alat ini memberikan anda tahap kawalan yang lebih tinggi mengenai saiz tepat jejari yang anda ingin buat. Anda juga boleh menyesuaikan warna bulatan anda dan jidarnya dengan mudah, serta melaraskan saiz dan lokasinya dengan hanya menyeretnya pada peta. Jika anda perlu mengedit butiran radius anda, cuma tukar tetapan dan klik “Edit Bulatan” untuk menggunakan perubahan.

Buat Peta Tersuai Anda

Peta dengan gambaran yang jelas bagi jejari tertentu kadangkala amat diperlukan. Nasib baik, mudah untuk membuat dan mengakses peta tersuai anda menggunakan Peta Saya Google. Jika anda hanya memerlukan penyelesaian pantas, alat Pembangun Peta telah membantu anda.

Adakah anda fikir Peta Google harus menyepadukan ciri jejari ke dalam apl utama mereka? Adakah anda sering menggunakan alat ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.