Cara Melumpuhkan Pop Timbul “Google Syor”.

3

Membuka tapak web hari ini selalunya disertakan dengan pelbagai tetingkap timbul, pemberitahuan dan widget yang tidak diingini yang sangat mengganggu. Perkara yang sama berlaku untuk tapak web milik Google yang sering mengesyorkan pengguna untuk beralih ke Google Chrome apabila melawati dari mana-mana penyemak imbas lain.

Jika anda tidak bercadang untuk beralih kepada penyemak imbas Google, menutup pop timbul ini setiap kali boleh menyusahkan. Adakah terdapat cara untuk menghilangkannya sama sekali? Jom lihat kaedah yang anda boleh cuba di bawah.

Lumpuhkan Google Syor Menggunakan Chrome

Walaupun Google memiliki sebahagian besar bahagian pasaran global apabila ia berkaitan dengan penyemak imbas desktop, ia bukanlah satu-satunya pilihan di luar sana. Hanya untuk menamakan beberapa alternatif, Safari, Mozilla Firefox, dan Microsoft Edge masih bertahan dengan berjuta-juta pengguna.

Google tidak membiarkan pengguna begitu mudah. Setiap kali anda melawati halaman enjin carian atau mana-mana tapak lain yang dimiliki oleh Google, pop timbul di sudut akan memberitahu anda bahawa “Google mengesyorkan menggunakan Chrome.” Anda boleh mengabaikan pop timbul dengan mengklik “Jangan tukar”, tetapi ini tidak akan menghalang mesej daripada kembali setiap kali anda melawat halaman milik Google. Jika anda tidak mahu melihat mesej itu lagi, menggunakan sambungan penyekat iklan ialah cara yang perlu dilakukan.

Gunakan Kegusaran AdGuard Dengan uBlock Origin

uBlock Origin ialah sambungan pelayar popular yang memastikan penyemakan imbas tanpa gangguan dengan menyekat iklan. Ia tersedia untuk Chrome, Firefox, Microsoft Edge dan Opera, tetapi anda juga boleh memasangnya secara manual jika anda menggunakan penyemak imbas lain, seperti Chromium atau Thunderbird.

Walaupun sambungan berfungsi dengan baik dengan hanya memasangnya dan menghidupkannya, ia mempunyai banyak pilihan yang boleh anda gunakan untuk memperhalusi pengalaman penyemakan imbas anda. Salah satu pilihan ini boleh membantu anda mengalih keluar widget Google yang mengiklankan Google Chrome. Jika anda ingin mencuba kaedah ini, ikuti langkah di bawah.

 1. muat turun dan pasang Asal uBlock untuk pelayar anda.
 2. Ikon sambungan harus muncul dalam bar alat penyemak imbas anda.
 3. Klik ikon dan pastikan untuk mengaktifkan penyekat iklan dengan menekan butang.
 4. Dalam tetingkap yang sama, cari butang gear “Pergi Ke Papan Pemuka”. Tetapan akan dibuka dalam tetingkap penyemak imbas baharu.
 5. Beralih ke tab “Senarai Penapis”.
 6. Tatal ke bawah sehingga anda menemui “Kegusaran” dan kembangkan bahagian ini.
 7. Pilihan pertama mestilah “Kegusaran AdGuard.” Pastikan ia didayakan.
 8. Klik butang biru “Gunakan perubahan” di bahagian atas halaman.
 9. Tutup papan pemuka, dan anda sudah selesai.

AdGuard Annoyances mempunyai lebih 56,000 penapis berbeza untuk menyekat pelbagai pop timbul dan widget di seluruh Internet. Salah satu daripada ini akan menyembunyikan iklan Chrome Google apabila anda mengakses tapak Google menggunakan penyemak imbas yang berbeza. Anda tidak perlu risau tentang widget walaupun Google menukar kodnya. Pembangun mengemas kini senarai dengan kerap, dan sebarang perubahan akan ditunjukkan dalam sambungan. Manfaat tambahan kaedah ini ialah anda juga akan menghadapi lebih sedikit pop timbul dan gangguan di tapak lain.

Cipta Penapis Anda Sendiri

Walaupun Kegusaran AdGuard dalam uBlock Origin ialah penyelesaian menyeluruh yang hebat untuk tetingkap timbul yang mengganggu, ia merupakan penyelesaian serba guna. Jika anda hanya mahu menyembunyikan iklan Google Chrome tertentu itu, AdGuard Annoyances mungkin bukan cara terbaik untuk melakukannya. Penyelesaian alternatif ialah menambahkan penapis anda sendiri untuk widget Google ini. Anda masih memerlukan penapis kandungan seperti uBlock Origin untuk kaedah ini.

Berita Teknologi Ghacks telah membangunkan penapis tersuai yang hebat yang boleh anda tampalkan ke dalam sambungan penapis kandungan anda untuk menghentikan tetingkap timbul. Muat turun uBlock Origin atau sambungan serupa dan ikut arahan di bawah.

 1. Tambah Asal uBlock ke pelayar anda.
 2. Aktifkan sambungan daripada bar alat anda.
 3. Klik butang gear untuk mengakses papan pemuka anda.
 4. Beralih ke tab “Penapis Saya”.
 5. Tampalkan penapis berikut ke dalam senarai penapis anda:
  • google.com##iframe[src^="https://ogs.google."][src*="/widget/callout?prid="]
 6. Jika anda melawati mana-mana domain Google lain (seperti google.es atau yang serupa), tambahkan domain ini pada kod anda selepas google.com, tanpa ruang, dipisahkan dengan koma.
 7. Klik butang “Gunakan perubahan” untuk menyimpan penapis anda.

Penapis ini hanya akan berfungsi selagi Google tidak mengubah suai kodnya. Walau bagaimanapun, anda sentiasa boleh melaraskan penapis anda apabila perlu.

Lumpuhkan Pop Timbul Menjengkelkan

Widget “Google mengesyorkan menggunakan Chrome” boleh berguna jika anda akan menukar penyemak imbas anda juga. Ia boleh menjadi gangguan apabila anda hanya cuba melayari Internet dengan tenang. Malangnya, menutup tingkap sekali tidak berjaya. Anda perlu memasang sambungan penyekat iklan dan melaraskan tetapannya jika anda ingin mengalih keluar mesej ini. Anda juga boleh membuat penapis tersuai, walaupun ia mempunyai hadnya.

Kaedah menyembunyikan iklan yang anda pilih, dan mengapa? Adakah anda berjaya menyembunyikan pop timbul? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.