Cara Melumpuhkan Tunjukkan Lebih Banyak Pilihan dalam Windows 11

70

Windows 11 telah keluar dengan ciri baharu dan menarik, termasuk beberapa perubahan pada antara muka pengguna. Walau bagaimanapun, tidak semua tweak telah memudahkan perkara. Sebagai contoh, platform kini telah meninggalkan menu konteks klasik lama. Untuk mengakses menu konteks File Explorer sekarang, anda perlu klik kanan dan navigasi ke “Tunjukkan lebih banyak pilihan.” Walaupun ciri ini tidak buruk, ia bermakna lebih banyak kerja untuk sesetengah pengguna.

Jika anda menyukai menu konteks yang kemas dan padat, artikel ini boleh membantu. Anda akan belajar cara untuk melumpuhkan ciri “Tunjukkan lebih banyak pilihan” Windows 11 dalam beberapa cara. Anda juga akan belajar cara mendayakannya semula jika anda mengubah fikiran anda mengenai ciri tersebut. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut.

Melumpuhkan Tunjukkan Lagi Pilihan

Nasib baik, Windows 11 membolehkan anda melumpuhkan menu “Tunjukkan lebih banyak pilihan”, dan prosesnya agak mudah. Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Pada komputer anda, buka “Penjelajah Fail.”
 2. Ketik tiga titik di penjuru kanan sebelah atas skrin untuk membuka menu.
 3. Pilih “Pilihan.”
 4. Buka tab “Lihat” dan tatal ke bawah ke “Tetapan lanjutan.”
 5. Daripada pilihan, pilih “Lancarkan tetingkap folder dalam proses yang berasingan.”
 6. Klik butang “OK” dan mulakan semula komputer anda.

Dengan pilihan di atas didayakan, anda kini seharusnya melihat menu klasik lama kembali semula. Jika perubahan tidak berlaku serta-merta, pastikan anda memulakan semula Penjelajah Fail atau komputer anda sepenuhnya.

Cara Melumpuhkan Tunjukkan Lebih Banyak Pilihan pada Windows 11 Menggunakan Editor Fail Pendaftaran

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan program pihak ketiga untuk melumpuhkan menu konteks “Tunjukkan lebih banyak pilihan”. Salah satu program tersebut ialah Editor fail pendaftaran MajorGeeks. Berikut ialah cara menggunakan program untuk melumpuhkan menu konteks “Tunjukkan lebih banyak pilihan” pada Windows 11:

 1. Muat turun MajorGeeks’ editor fail pendaftaran.
 2. Ekstrak dan buka fail yang dimuat turun. Klik kanan dan pilih “Tunjukkan Lagi Pilihan.”
 3. Daripada pop timbul, pilih “Jalankan sebagai pentadbir.”
 4. Benarkan program membuat perubahan pada peranti anda dengan mengklik “Ya.”

Jika menu konteks “Tunjukkan lagi pilihan” tidak hilang serta-merta, pertimbangkan untuk memulakan semula “Penjelajah Fail”. Sebagai alternatif, anda boleh memulakan semula komputer anda sepenuhnya.

Cara Mendayakan Tunjukkan Lebih Banyak Pilihan pada Windows 11 Menggunakan Editor Fail Pendaftaran

Jika anda mengubah fikiran anda tentang menu konteks “Tunjukkan lebih banyak pilihan”, anda boleh beralih kembali kepada ciri tersebut dengan mudah menggunakan editor fail pendaftaran MajorGeeks. Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Buka folder yang mengandungi fail yang anda muat turun dari Laman web MajorGeeks dalam langkah seterusnya.
 2. Daripada pilihan, klik kanan dan pilih “Tunjukkan Lagi Pilihan.”
 3. Daripada modal timbul, pilih “Jalankan sebagai pentadbir.”
 4. Benarkan program membuat perubahan pada peranti anda dengan memilih “Ya.” Pastikan anda memulakan semula Penjelajah Fail jika perubahan yang baru anda buat tidak berlaku serta-merta.

Cara Melumpuhkan Tunjukkan Lebih Banyak Pilihan Menggunakan Prompt Perintah

Sama ada anda pengguna lanjutan atau hanya suka menggunakan gesaan arahan, terdapat cara untuk melumpuhkan menu konteks “Tunjukkan lebih banyak pilihan” daripadanya. Berikut ialah cara untuk melakukannya:

 1. Pada bar carian komputer anda, taipkan “Command prompt”.
 2. Daripada pilihan, pilih “Jalankan sebagai pentadbir.”
 3. Dalam tetingkap CMD taip “reg delete HKCU\Software\Classes\CLSID\{86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}\InprocServer32 /ve /d "" /f”. Selepas menaip mulakan semula komputer anda untuk perubahan berkuat kuasa.

Sila ambil perhatian bahawa “HKCU” dalam arahan di atas bermaksud “HKEY_CURRENT_USER.”

Kembalikan Kawan Baik Lama

Walaupun Windows 11 mempunyai banyak ciri yang sangat baik, membiasakan diri dengan sebahagian daripadanya boleh menjadi agak menyusahkan. Nasib baik, anda sentiasa boleh kembali ke menu konteks lama dengan menggunakan editor fail reg pihak ketiga atau melakukannya sendiri dengan hanya menukar tetapan menu konteks. Walau apa pun pilihan anda, kami harap anda kini boleh menggunakan menu klasik lama pada Windows 11 anda.

Pernahkah anda cuba melumpuhkan menu konteks “Tunjukkan lebih banyak pilihan” dalam Windows 11? Sila beritahu kami di bahagian komen di bawah.