Cara Memadam Semua Foto dari iPhone Anda (Tanpa Kehilangannya untuk Kebaikan)

41

Memandangkan telefon Apple hanya disertakan dengan jumlah storan dalaman yang ditetapkan yang tidak boleh dikembangkan, anda mungkin kehabisan ruang storan dengan cepat. Pada satu ketika, anda mungkin menerima makluman Penyimpanan Hampir Penuh yang digeruni, yang merupakan pop timbul yang terlalu biasa untuk mana-mana peminat mengambil foto.

Sebaik sahaja ini berlaku, anda perlu membeli model baharu atau menyingkirkan apl dan gambar. Jika tidak, anda tidak boleh mengemas kini telefon anda, menambah apl dan akhirnya, anda juga akan menghadapi masalah menerima mesej teks.

Jika anda pergi ke tetapan iPhone anda dan menavigasi ke Penggunaan, kemungkinan besar anda akan melihat bahawa Foto dan Kamera akan memegang salah satu tempat teratas dalam storan telefon anda. Dari sini, anda mempunyai beberapa pilihan: pergi melalui secara manual dan padamkan foto yang tidak diingini atau padam semuanya dan mulakan semula.

Yang pertama adalah proses yang membosankan dan membosankan, manakala yang kedua sebenarnya sangat mudah – dan jika anda membuat sandaran telefon anda terlebih dahulu, anda tidak perlu risau tentang kehilangan fail untuk selamanya.

Sandarkan Foto dan Video Anda

Sebelum mengalih keluar foto anda daripada telefon anda, anda mungkin mahu menyimpan semuanya di tempat yang selamat di mana anda masih boleh mengaksesnya terus dari telefon anda. Jika anda sudah melakukan ini, atau anda tidak kisah untuk menyimpan segala-galanya, langkau ke hadapan.

Sandaran Menggunakan iCloud

Apple memberi anda 5 GB ruang Storan iCloud percuma, dan ia sangat mudah untuk digunakan. Jika anda memerlukan lebih daripada 5 GB, anda boleh membelinya dengan harga $0.99/bln.

Berikut ialah cara untuk menyimpan foto anda dalam iCloud:

 1. Palamkan telefon anda pada pengecasnya dan sambungkannya ke sambungan Wi-Fi yang stabil.
 2. Pergi ke tetapan telefon anda dan ketik nama anda di bahagian atas.
 3. Ketik pada iCloud.
 4. Tatal ke bawah dan ketik pada Sandaran iCloud.
 5. Ketik pada Sandaran Sekarang.
 6. Selepas sandaran selesai, kembali ke halaman iCloud, dan ketik pada Foto.
 7. Matikan Foto iCloud.

Melakukan dua langkah terakhir yang disenaraikan di atas memastikan bahawa apabila anda memadamkan foto daripada telefon anda, ia tidak turut dipadamkan daripada iCloud anda.

Untuk memastikan foto anda berada dengan selamat dalam iCloud, lawati tapak web iCloud, log masuk dengan Apple ID anda dan klik pada Foto. Mereka semua sepatutnya muncul dengan selamat dalam iCloud anda.

Sandaran Menggunakan Foto Google

Terdapat banyak perkhidmatan sandaran pihak ketiga untuk foto, tetapi yang paling popular ialah Google Photos. Ia serba boleh dan percuma, tetapi ia juga membolehkan anda melihat dan berinteraksi dengan foto dan video anda terus dari telefon anda. Apa yang anda perlukan ialah apl, sambungan wifi dan akaun Gmail.

Malangnya, jika telefon anda kehabisan storan dan tidak dapat memuat turun apl, anda perlu memadamkan sesuatu yang lain untuk menambahkannya. Anda memerlukan kira-kira 200Mb ruang kosong untuk menambahkan apl.

 1. Muat turun apl dan log masuk ke akaun Gmail anda.
 2. Setelah anda menyelesaikan proses persediaan, muat turun akan bermula secara automatik. Ketik pada ikon profil di penjuru kanan sebelah atas untuk menyemak kemajuan anda. Ia akan mengira detik berapa banyak foto yang tinggal untuk disimpan. Foto Google - iPhone

Sekarang anda semua telah disandarkan, berikut ialah cara untuk memadam semua foto daripada iPhone anda.

Matikan Penyegerakan Foto iCloud

Sebelum kami mula memadamkan foto, adalah penting untuk anda mematikan pilihan penyegerakan foto dalam Tetapan telefon anda. Jika anda mengabaikan langkah ini, foto anda boleh dipadamkan daripada iCloud.

 1. Buka Tetapan pada iPhone anda dan ketik nama anda di bahagian atas.
 2. Ketik iCloud.
 3. Ketik Foto.
 4. Togol suis Mati supaya ia bertukar menjadi kelabu.

Sekarang penyegerakan dimatikan, adalah selamat untuk memadamkan foto pada iPhone anda. Kami akan menunjukkan kepada anda cara untuk melakukannya dalam bahagian seterusnya ini.

Bagaimana untuk Memadam Semua Foto daripada iPhone

Memandangkan kami telah menyimpan semua foto penting anda, mari padamkannya daripada iPhone anda.

Padamkan Semua Foto menggunakan Foto Google

Jika anda memilih Foto Google sebagai pilihan sandaran anda, sebenarnya terdapat butang betul-betul di dalam apl yang membolehkan anda memadamkan semua foto yang telah disandarkan kepada perkhidmatan tersebut.

 1. Buka aplikasi dan ketik ikon profil di penjuru kanan sebelah atas. Foto Google - iPhone - Ikon profil
 2. Kini, anda boleh mengetik pilihan untuk memadamkan foto yang telah disandarkan. Dengan mengandaikan anda menyandarkan semua foto anda, ini bermakna ia akan memadamkan semua foto anda. Foto Google - iPhone - Padam Foto

Apl iOS Foto- iOS 14 atau Lebih Baru

Jika anda telah mengemas kini iPhone anda kepada salah satu versi perisian yang lebih baharu, anda perlu mengikut langkah yang digariskan dalam bahagian ini. Perlu diingat bahawa folder Terbaru tidak akan mempunyai pilihan Pilih Semua.

Berikut ialah cara untuk memadam semua foto pada iPhone anda dengan cepat:

 1. Buka apl Foto pada iPhone anda dan pilih Album di bahagian bawah halaman.
 2. Ketik pada salah satu album yang mengandungi foto yang ingin anda padamkan.
 3. Ketik pada Pilih di sudut kanan atas.
 4. Ketik Pilih Semua di penjuru kiri sebelah atas.
 5. Ketik pada ikon tong sampah di penjuru kanan sebelah bawah. Kemudian, sahkan bahawa anda ingin memadamkan semua foto dalam album.

Anda perlu mengikuti langkah yang sama untuk setiap album pada iPhone anda untuk memadam semua foto.

Apl iOS Foto – iOS 13 atau Lebih Lama

Untuk memadamkan semua foto anda menggunakan peranti iOS anda boleh memakan masa sedikit, bergantung pada bilangan imej yang anda miliki dan bilangan foto yang terkandung dalam setiap album, tetapi ia masih lebih pantas daripada memadamkan tangkapan individu secara manual.

 1. Buka apl Foto dan ketik pada album yang ingin anda padamkan foto anda.
 2. Di penjuru kanan sebelah atas, ketik pada Pilih.
 3. Di penjuru kiri sebelah atas ketik Pilih Semua.
 4. Ketik ikon tong sampah di bahagian bawah apabila anda selesai memilih semua foto untuk dipadamkan. Kemudian, ketik Padam.

Semak setiap album pada telefon anda dan ikuti langkah ini untuk memadamkan foto anda. Ini adalah cara yang lebih pantas untuk memadam semua gambar pada iPhone anda daripada yang dinyatakan sebelum ini, walaupun sedikit lebih fiddly.

Padamkan semua Foto pada iPhone Anda menggunakan Moments

 1. Buka apl Foto dan ketik Foto di bahagian bawah.
 2. Di bahagian atas, ketik Tahun dan kemudian pilih tahun pilihan. Anda kemudiannya akan disajikan dengan kolaj koleksi gambar yang dipanggil Moments.
 3. Ketik Pilih di sudut kanan atas dan anda kini boleh memilih seberapa banyak detik yang anda suka.
 4. Tekan ikon tong sampah di bahagian bawah.
 5. Ulangi langkah untuk setiap tahun individu.

Padamkan semua Foto pada iPhone Anda menggunakan Mac Anda

Terima kasih kepada ekosistem semua-dalam-satu Apple, memadamkan semua foto daripada iPhone anda menggunakan Mac anda ialah cara termudah dan terpantas untuk menyingkirkannya.

 1. Sambungkan iPhone anda ke Mac anda menggunakan kabel USB anda.
 2. Buka aplikasi Tangkapan Imej pada Mac anda.
 3. Tetingkap kini sepatutnya muncul yang menunjukkan semua foto pada iPhone anda.
 4. Dalam tetingkap, tekan Command + A dan semua gambar anda kini harus diserlahkan.
 5. Tekan butang Padam (bulatan dengan garis melaluinya), dan kemudian tekan padam sekali lagi apabila gesaan muncul.

Padamkan Foto Anda yang Dipadamkan

Mengikuti langkah di atas tidak akan mengosongkan lebih banyak ruang storan pada peranti anda sahaja. Apple sebenarnya akan menyimpan semuanya dalam folder yang dipadam selama 30 hari. Ini bermakna anda juga perlu memadamkan semua dalam folder ini secara manual.

 1. Buka apl Foto iOS dan tatal ke bahagian bawah di mana anda boleh mengetik Baru Dipadamkan. Kemudian, ketik Padam Semua di penjuru kiri sebelah bawah. Apl Foto - Padam Semua

Kini, anda boleh kembali ke tetapan telefon anda dan menyemak storan. Anda sepatutnya melihat agak bebas. Ingat; video menggunakan storan paling banyak.

Soalan Lazim

Memadamkan semua foto anda mungkin kelihatan menggembirakan. Kami mempunyai beberapa lagi jawapan kepada soalan anda di bawah!

Jika saya secara tidak sengaja memadamkan semua foto saya, bagaimana saya boleh mendapatkannya semula?

Jika anda mengklik padam dan menyesalinya, perkara pertama yang anda mahu lakukan ialah mencari folder Dipadam Baru-baru ini pada iPhone anda. Jika foto anda ada, hanya pilih pilihan untuk memulihkannya.

Jika mereka tiada, semak akaun iCloud anda dan foto Google. Mudah-mudahan, terdapat salinan sandaran pada perkhidmatan awan atau peranti lain; jika tidak, anda tidak akan dapat mendapatkannya kembali.

Bolehkah saya memadamkan foto saya secara kekal?

ya. Sebaik sahaja anda membersihkan folder Baru Dipadamkan anda, semua imej akan dipadamkan secara kekal daripada peranti anda. Jika anda mahu foto hilang selama-lamanya, tanpa sesiapa pun mempunyai akses kepada pilihan pemulihan sekalipun, anda perlu melakukan beberapa penggalian.

Anda perlu menyemak mana-mana apl storan foto pada telefon anda. Ini termasuk foto iCloud (yang anda boleh padamkan semua menggunakan kaedah yang serupa seperti yang di atas), Foto Google, Dropbox, Shutterfly, apl media sosial anda dan sebarang perkhidmatan berasaskan awan lain yang telah anda muat turun pada iPhone anda.

Dengan mengandaikan anda telah mengosongkan imej daripada peranti anda, iCloud dan apl lain, tiada cara untuk memulihkannya.

Bolehkah saya memindahkan foto iPhone saya ke PC?

ya. Menggunakan kabel pengecasan anda, palamkan USB ke dalam komputer untuk menyambungkan telefon anda. Pop timbul akan muncul bertanya sama ada anda ingin memuat turun foto anda ke komputer anda. Satu lagi pop timbul akan muncul pada telefon anda bertanya sama ada anda mempercayai komputer; ketik Amanah.

Muat turun harus bermula serta-merta dan berhenti secara automatik apabila selesai. Anda juga boleh memuat turun iTunes ke PC anda dan membuat keseluruhan sandaran telefon anda, termasuk gambar dan video.