Cara Memadam Semua Mesej pada Apple Watch

20

Apple Watch telah menjadi rakan kongsi yang biasa bagi ramai pencinta iPhone. Bagi kebanyakan orang, ini adalah pembelian yang berbaloi kerana ia membolehkan anda mengakses dan membalas mesej anda dengan pantas dan mudah apabila peranti iPhone atau Mac anda tiada berdekatan. Tetapi ia boleh menjadi kerumitan cuba memadamkan mesej, sama ada satu demi satu atau semua mesej sekaligus.

Jika anda cuba menentukan sama ada anda boleh memadam semua mesej pada Apple Watch anda sekali gus, jawapannya ialah tidak. Tetapi teruskan membaca untuk mengetahui proses memadam semua mesej pada Apple Watch anda sama ada satu demi satu atau secara pukal.

Cara Memadam Semua Mesej pada Apple Watch

Apple Watch berfungsi dengan sempurna dengan iPhone dan memudahkan untuk mengakses fungsi telefon yang anda tidak akan dapat mengakses pada jam tangan biasa. Contohnya, anda boleh melihat, membalas dan bertindak balas kepada mesej teks anda walaupun iPhone atau Mac anda tidak berdekatan.

Anda juga mungkin mahu memadamkan semua mesej anda melalui Apple Watch pada masa yang sama. Malangnya, jam tangan itu tidak menyertakan ciri yang membolehkan anda memadamkan semua mesej sekaligus. Satu-satunya cara untuk anda melakukan proses itu ialah memadamkan satu perbualan pada satu masa. Proses ini boleh membosankan, tetapi ia berkesan. Bahagian di bawah menunjukkan kepada anda cara memadamkan satu perbualan pada Apple Watch.

Cara Memadamkan Perbualan Tunggal pada Apple Watch

Nasib baik, memadamkan satu perbualan pada Apple Watch agak mudah untuk kebanyakan orang. Begini cara untuk meneruskan proses tersebut:

 1. Tekan dan tahan mahkota digital pada Apple Watch anda untuk mendedahkan aplikasi yang tersedia.
 2. Buka apl Mesej.
 3. Tatal ke bawah ke perbualan yang ingin anda padamkan dan leret ke kiri.
 4. Pilih ikon sampah daripada pilihan yang disediakan.
 5. Ketik butang “Padam” untuk mengesahkan pemadaman. Dalam sesetengah model Apple Watch, pilihan ini mungkin dilabelkan “Sampah.”
 6. Ulangi langkah di atas untuk semua perbualan yang tersedia dalam kotak mesej anda.

Sila ambil perhatian bahawa mesej yang baru anda padamkan pada Apple Watch anda mungkin masih kelihatan pada iPhone dan Mac anda. Mesej Apple Watch dan mesej iPhone tidak disegerakkan. Jika anda mahu memadamkan perbualan pada iPhone anda juga, anda perlu melakukannya secara manual pada telefon.

Selain itu, perbualan tidak boleh dipulihkan apabila ia telah dipadamkan. Jadi berhati-hati tentang perbualan yang mengandungi maklumat sensitif. Tetapi sekali lagi, itu tidak sepatutnya menjadi kebimbangan kerana mesej anda masih boleh diakses pada iPhone dan Mac anda.

Jika anda menggunakan iMessage dan bukan mesej teks biasa, anda harus sentiasa mempunyai sandaran mesej anda di awan. Dengan cara itu, anda masih boleh mengaksesnya jika anda memadamkannya secara tidak sengaja atau kehilangan peranti anda. Selain itu, membuat sandaran kandungan mesej anda pada awan ialah cara terbaik untuk menjimatkan ruang pada peranti setempat anda sekiranya mesej anda mengandungi banyak imej, video dan fail audio. Berikut ialah cara untuk menyandarkan mesej anda:

 1. Pergi ke iPhone atau iPad anda dan buka apl “Tetapan”.
 2. Ketik bahagian yang mengandungi nama yang dikaitkan dengan ID Apple anda.
 3. Buka menu “iCloud”.
 4. Di bawah bahagian “Apl”, hidupkan suis togol terhadap pilihan “Mesej”.
 5. Untuk mengesahkan bahawa sandaran untuk mesej anda didayakan, navigasi ke “iCloud” dan pastikan bahawa pilihan “Sandaran iCloud” dihidupkan.

Untuk memuat turun mesej sandaran anda supaya ia boleh dicerminkan ke Apple Watch anda, ikut langkah di bawah:

 1. Buka “Tetapan.”
 2. Pergi ke “Umum”.
 3. Pilih pilihan “Tetapkan Semula” dan ketik “Padam Semua Kandungan dan Tetapan.”
 4. Sahkan pilihan anda dengan mengetik pada “Padam Sekarang.”
 5. Telefon anda harus dimulakan semula dan setelah selesai, anda akan melihat halaman “Apl dan Data”.
 6. Daripada pilihan yang disediakan, pilih “Pulihkan daripada Sandaran iCloud.”
 7. Pilih sandaran terbaharu yang mengandungi perbualan anda yang dipadamkan dan ikut gesaan pada skrin.

Memadam data anda dan menetapkan semula peranti anda boleh membingungkan ramai pengguna. Tetapi anda tidak perlu risau jika anda mempunyai sandaran iCloud anda. Jika anda tidak pasti sama ada anda telah log masuk, kami mengesyorkan agar anda tidak menggunakan kaedah ini kerana anda boleh kehilangan data anda.

Cara Membisukan Pemberitahuan Daripada Satu Perbualan

Daripada memadamkan keseluruhan perbualan, anda mungkin memilih untuk meredamkannya. Dengan cara ini, anda tidak akan mendapat sebarang pemberitahuan daripada perbualan tertentu itu, tetapi anda masih boleh mengaksesnya jika anda mahu. Ini adalah penyelesaian yang sangat baik untuk orang sibuk yang ingin membalas mesej kemudian. Begini cara untuk meneruskan proses tersebut:

 1. Buka apl mesej pada Apple Watch anda.
 2. Pergi ke perbualan yang ingin anda redamkan dan leret ke kiri.
 3. Daripada pilihan yang disediakan, ketik ikon loceng. Ia sepatutnya mempunyai garis miring untuk menunjukkan perbualan telah diredamkan.

Cara Memadam Pemberitahuan Mesej pada Apple Watch

Memaparkan mesej anda pada skrin jam tangan boleh menjadi kebimbangan privasi, terutamanya jika anda duduk atau berdiri sangat dekat dengan orang lain. Oleh itu, adalah berguna untuk mengetahui cara menghentikan pemberitahuan yang muncul setiap kali anda menerima mesej baharu. Untuk berbuat demikian, ikuti langkah di bawah:

 1. Leret ke bawah dari bahagian atas skrin Apple Watch anda untuk menarik ke bawah skrin pemberitahuan.
 2. Leret ke kiri pada pemberitahuan yang ingin anda padamkan dan tekan ikon “X”.
 3. Untuk mengosongkan semua pemberitahuan, navigasi ke skrin atas dan ketik butang “Kosongkan Semua”.

Jika anda tidak mahu menerima pemberitahuan mesej sama sekali, anda boleh mengikut langkah berikut:

 1. Pergi ke iPhone anda dan buka apl Apple Watch.
 2. Tatal ke bawah dan kembangkan pilihan “Pemberitahuan”.
 3. Daripada menu, pilih “Mesej” dan ketik pilihan “Pemberitahuan Dimatikan”.

Soalan Lazim Tambahan

Bolehkah saya memadamkan satu mesej pada Apple Watch saya?

Malangnya, tiada pilihan untuk memadamkan satu mesej pada Apple Watch. Satu-satunya pilihan ialah memadamkan keseluruhan perbualan yang mengandungi mesej yang ingin anda padamkan.

Adakah pemadaman semua mesej membebaskan ruang pada Apple Watch saya?

Jumlah ruang yang anda boleh jimat dengan memadamkan mesej teks boleh diabaikan kerana mesej teks tidak menempati banyak ruang. Walau bagaimanapun, memadamkan berbilang perbualan yang mengandungi foto, video dan audio mungkin mengosongkan beberapa ruang yang ketara. Oleh itu, pemadaman mesej dengan harapan mendapat lebih banyak ruang storan tidak seharusnya menjadi sebab utama untuk memadamkan mesej pada Apple Watch anda.

Bagaimanakah anda memadam mesej pada iPhone?

iPhone dan Apple Watch berfungsi dengan baik bersama-sama, tetapi ia tidak benar-benar segerak. Jika anda memadamkan mesej daripada iPhone anda, mesej itu tidak akan dipaparkan pada Apple Watch anda. Jadi ikuti langkah ini untuk memadam semua mesej daripada iPhone anda.

1. Buka apl Mesej.

2. Ketik tiga titik di bahagian atas sebelah kanan.

3. Daripada pilihan, pilih “Pilih Mesej.”

4. Pilih semua mesej dan ketik pada “Padam.”

5. Ketik “Padam” untuk mengesahkan tindakan.

Langkah di atas mungkin mengambil sedikit masa jika anda mempunyai banyak mesej. Untuk mengelakkan senario sedemikian, sebaiknya laraskan tetapan, jadi mesej masuk dipadamkan secara automatik selepas tempoh yang telah ditetapkan. Selain itu, pemadaman mesej secara automatik boleh menjimatkan sedikit ruang terutamanya jika anda kerap menerima mesej yang mengandungi imej, video dan fail audio. Walaupun storan tidak membimbangkan, proses itu boleh membantu memastikan peti masuk anda lebih bersih. Untuk memadamkan mesej secara automatik selepas tempoh yang telah ditetapkan, ikut langkah di bawah:

1. Pada iPhone anda, buka apl “Tetapan”.

2. Tatal ke bawah dan ketik pada “Mesej.”

3. Buka menu “Keep Messages”.

4. Pilih tempoh selepas itu anda ingin mesej anda dipadamkan. Bergantung pada pilihan anda, anda boleh memilih mesej untuk dipadamkan selepas 30 hari atau satu tahun. Cuma jangan pilih “Selama-lamanya” kerana itu bermakna mesej tidak akan dipadamkan.

5. Ketik “Padam” untuk mengesahkan pemadaman.

Berapa lamakah mesej disimpan pada Apple Watch saya sebelum ia dipadamkan?

Mesej yang dicerminkan pada Apple Watch anda hanya kekal pada peranti selama 30 hari. Apabila tempoh ini telah berlalu, ia akan dipadamkan secara automatik. Pada hakikatnya, Apple Watch tidak dimaksudkan untuk bertindak sebagai peranti pemesejan utama. Sebaliknya, ia bertujuan untuk membantu anda membalas mesej dengan lebih pantas dan lebih mudah apabila anda tidak berada berdekatan dengan Telefon atau Mac anda.

Buang Mesej yang Tidak Diingini

Seperti yang anda lihat, fungsi pemesejan terhad pada Apple Watch. Walau bagaimanapun, itu boleh difahami kerana ia tidak mempunyai storan yang mencukupi untuk menyimpan program dan fungsi yang kompleks dan ia direka bentuk untuk menjadi ringan dan padat. Akibatnya, tidak ada ruang yang mencukupi untuk bateri dan CPU yang lebih besar, yang wajib untuk mengekalkan ciri lanjutan.

Jika anda ingin memadamkan semua mesej daripada Apple Watch anda, anda perlu memadamkan setiap mesej secara manual secara individu atau satu perbualan pada satu masa, yang boleh menjadi tugas yang memakan masa yang agak lama.

Pernahkah anda cuba memadam semua mesej pada Apple Watch anda? Bagaimana anda menjalani proses tersebut? Sila beritahu kami di bahagian komen di bawah.