Cara Memadamkan Sejarah Penyemakan Imbas Amazon Anda (Item yang telah Anda Lihat)

7

Mahu menghapuskan batu tulis bersih di Amazon? Bosan dengan pemasaran push “orang yang membeli X juga membeli Y”? Ingin mengekalkan tabiat membeli-belah anda untuk diri sendiri?

Amazon membuat pembelian dalam talian sangat mudah, dengan hampir semua yang anda inginkan di satu tempat. Walau bagaimanapun, syarikat tidak melepaskan peluang untuk menolak jualan atau produk berkaitan ke dalam troli beli-belah anda dan cuba memerah lebih sedikit wang tunai daripada dompet anda. Walaupun memadamkan sejarah penyemakan imbas Amazon anda tidak akan menghentikan pengekalan data, ia akan menghentikan semua mesej “juga dibeli”.

Artikel ini menyediakan beberapa pilihan untuk memadamkan sejarah penyemakan imbas Amazon anda., termasuk halaman produk yang anda semak keluar, produk yang anda pesan, item yang anda inginkan dan juga data pada apl Amazon. Mari kita mulakan!

Cara Mengosongkan Sejarah Penyemakan Imbas Amazon Anda

Mungkin anda membeli sesuatu yang sedikit memalukan. Mungkin ia adalah akaun kongsi dan anda tidak mahu berurusan dengan permainan dua puluh soalan tentang setiap pembelian. Atau mungkin anda tidak suka Amazon menghantar spam kepada anda dengan cadangan selepas menyemak imbas item yang anda tidak berniat untuk membeli. Walau apa pun sebabnya, berikut ialah cara mengurus sejarah Amazon anda.

Cara Mengalih Keluar Satu Item Daripada Sejarah Tontonan Anda

 1. Navigasi ke Laman utama Amazon.
 2. Tuding pada “Akaun & Senarai”, yang terdapat di penjuru kanan sebelah atas.
 3. Pilih “Sejarah Penyemakan Imbas” daripada menu lungsur turun yang muncul.
 4. Pilih “Alih Keluar daripada Paparan” untuk mengalih keluar item individu.

Jika anda hanya mempunyai satu item yang ingin anda alih keluar, ini adalah penyelesaian yang sempurna dan mudah. Tetapi, Amazon juga menawarkan beberapa lagi pilihan untuk anda mengawal Sejarah Penyemakan Imbas anda.

Cara Mengalih Keluar Semua Item daripada Sejarah Tontonan Anda

Jika anda ingin mengosongkan keseluruhan sejarah penyemakan imbas anda, anda boleh melakukannya dengan mudah.

 1. Pergi ke Laman utama Amazon.
 2. Tuding pada “Akaun” & Senarai” di bahagian atas sebelah kanan skrin anda.
 3. Pilih “Sejarah Penyemakan Imbas” daripada menu lungsur turun yang muncul.
 4. Klik pada “Urus Sejarah” di sudut kanan atas.
 5. Klik “Alih keluar semua item daripada paparan.”

Semua item yang anda lihat sebelum ini akan hilang sekaligus. Jika ini kelihatan seperti menyusahkan, anda boleh mematikan ciri Sejarah Penyemakan Imbas sama sekali.

Bagaimana untuk Mematikan Sejarah Penyemakan Imbas di Amazon

Mematikan sejarah penyemakan imbas anda adalah mudah. Ia bagus apabila anda tidak lagi mempunyai Amazon yang sentiasa mengingatkan anda tentang perkara yang mungkin anda inginkan pada satu masa dan memutuskan untuk tidak membeli.

 1. Lawati Laman utama Amazon.
 2. Tuding pada “Akaun & Senarai” di bahagian atas.
 3. Pilih “Sejarah Penyemakan Imbas” daripada menu lungsur turun yang muncul. Pilih “Urus Sejarah” seperti yang kami lakukan di atas.
 4. Togol “Butang hidupkan/matikan sejarah penyemakan imbas” supaya ia bertukar menjadi kelabu.

Sesetengah orang telah menyatakan bahawa togol “Hidupkan/matikan sejarah penyemakan imbas” kadangkala dihidupkan semula. Jika anda mula melihat sejarah penyemakan imbas anda muncul atau perasan bahawa mesej di bawah “Berkaitan dengan item yang anda lihat” atau “Diilhamkan oleh aliran beli-belah anda”, lawati semula proses di atas dan ulanginya.

Jika anda sedang mencari jalan pintas, anda juga boleh lawati pautan ini untuk pergi terus ke halaman sejarah penyemakan imbas anda jika anda lebih suka.

Bagaimana untuk Menyembunyikan Pesanan Amazon

Selain daripada menyembunyikan sejarah penyemakan imbas anda, anda boleh melangkah lebih jauh dan menyembunyikan pesanan anda juga. Proses ini bermanfaat jika anda telah memesan hadiah untuk seseorang yang anda berkongsi akaun.

Nota: Anda tidak boleh memadamkan rekod pesanan kerana syarikat dikehendaki oleh undang-undang untuk mengekalkannya untuk jangka masa tertentu. Selain itu, Amazon boleh menggunakan data pesanan untuk begitu banyak metrik, kedua-duanya diperibadikan dan untuk stok dan pembelian berskala lebih besar.

Walaupun proses ini tidak memadamkan rekod, ia menyembunyikannya daripada halaman utama “Pesanan Anda”. Untuk menyembunyikan sejarah pesanan anda, lakukan ini:

 1. Navigasi ke Laman utama Amazon.
 2. Pilih “Pesanan Anda” daripada pilihan lungsur turun di bawah “Akaun & Senarai.”
 3. Semak imbas sejarah pesanan anda dan pilih pilihan “Pesanan Arkib” yang terletak di bawah pesanan.
 4. Sahkan keinginan anda untuk menyembunyikan pesanan yang dipilih.

Tindakan ini menyembunyikan item daripada paparan. Anda perlu memilih “Lihat Pesanan Tersembunyi” pada halaman akaun anda dan kemudian “Nyahsembunyikan Pesanan” untuk membawanya kembali. Proses ini ialah ciri yang berguna untuk sesiapa sahaja yang membeli hadiah daripada Amazon tetapi tidak mahu ahli keluarga yang ingin tahu cuba mengetahui perkara yang anda beli untuk mereka, atau untuk orang yang agak pelupa dan tidak ingat untuk log keluar daripada akaun mereka .

Soalan Lazim Pemadaman Data Amazon

Bolehkah saya mengalih keluar sejarah tontonan saya di Prime Video?

Terdapat tutorial penuh tentang cara mengalih keluar item daripada senarai tontonan anda pada video Prime. Tetapi, jika anda ingin mengalih keluar kandungan anda yang telah ditonton sebelum ini, anda boleh menyembunyikannya daripada halaman akaun Prime Video.

Tatal senarai dan klik “Sembunyikan Ini” di sebelah item yang anda ingin alih keluar.

Bolehkah saya mengalih keluar sejarah Amazon saya daripada apl Amazon?

Sudah tentu! Jika anda perlu mengalih keluar sejarah penyemakan imbas anda pada apl Amazon, anda pasti boleh!

Apa yang anda perlu lakukan ialah ikuti langkah berikut: 1) Buka Apl Amazon dan ketik pada tiga garisan mendatar di penjuru kiri sebelah atas. 2) Seterusnya, ketik ‘Akaun Anda.’ 3) Sekarang, tatal ke bawah (hampir ke bawah) dan ketik pada ‘Sejarah Penyemakan Imbas’ di bawah tajuk Kandungan peribadi. 4) Tatal senarai dan pilih ‘Alih keluar daripada paparan’ di bawah item yang anda ingin sembunyikan.

Pilih hiperpautan “Urus” di penjuru kanan sebelah atas jika anda ingin memadamkan keseluruhan sejarah penyemakan imbas anda. Seterusnya, pilih “Alih keluar semua item daripada paparan.”

Pada halaman yang sama ini, anda juga mempunyai pilihan untuk mematikan sejarah penyemakan imbas anda. Togol suis kepada “Mati”, yang terletak di bawah butang “Alih keluar semua item daripada paparan”.