Cara memaksa (hampir) semua apl menggunakan mod gelap pada Android

22
© BongkarnGraphic / Shutterstock.com

Kebanyakan telefon pintar Android mempunyai tetapan sistem lalai untuk mendayakan mod gelap, tetapi banyak aplikasi yang tersedia di Gedung Play masih kekurangan sokongan untuk fungsi sedemikian. Walau bagaimanapun, terima kasih kepada ciri tersembunyi dalam pilihan pembangun Android, adalah mungkin untuk memaksa mana-mana apl menggunakan mod gelap.

  • Berkaitan: Cara membuka kunci ciri hebat pada Android dengan Pilihan Pembangun

Memandangkan ciri untuk memaksa mod gelap bergantung pada pilihan pembangun, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mendayakan mod pembangun pada peranti Android anda. Untuk melakukan ini, ikuti laluan ini:

  1. Buka Tetapan Sistem.
  2. Navigasi ke Perihal telefon > Pengecam Peranti (atau maklumat Perisian bergantung pada peranti anda).
  3. Klik nombor Binaan sebanyak 7 kali.
  4. Selesai! Anda kini mempunyai akses kepada pilihan pembangun.
Pilihan NextPit Dev

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mendayakan mod pembangun pada peranti Android anda / © NextPit

Langkah seterusnya ialah mendayakan tetapan Force Dark Mode dalam apl pihak ketiga. Untuk melakukan ini, anda perlu mengikuti langkah berikut:

  1. Buka Tetapan Sistem.
  2. Navigasi ke Pilihan Pembangun.
  3. Tatal ke bawah bahagian pemaparan dipercepatkan Perkakasan dan dayakan pilihan Override force-dark/Force dark mode*.

*Dan ingat, pada sesetengah peranti langkah demi langkah ini mungkin berubah sedikit. Untuk peranti Xiaomi, sebagai contoh, nama fungsi ialah “Tema gelap”.

Apl mod gelap NextPit

Menggunakan pilihan pembangun, anda boleh memaksa mod gelap dalam hampir mana-mana aplikasi. Tetapi Snapchat tidak membenarkan ciri ini lagi! / © NextPit

Untuk ciri ini berfungsi, pastikan anda memastikan pilihan pembangun didayakan dan, sudah tentu, mod gelap pada peranti anda. Dengan cara ini, apabila mod gelap didayakan, apl pihak ketiga yang tidak menyokong mod gelap akan dipaksa untuk menggunakannya.

  • Baca juga: Cara mengaktifkan mod gelap baharu Instagram

Malangnya, apl seperti Snapchat atau Strava tidak mematuhi mod gelap walaupun dengan pilihan untuk memaksa ciri didayakan (sehingga April 2022) Walau bagaimanapun, seluruh apl yang dipasang pada Google Pixel 5 (berjalan dengan Android 12) kini menggunakan gelap mod secara lalai.

Jadi, adakah anda tahu helah ini sebelum ini? Apl manakah yang anda ingin gunakan dalam mod gelap, tetapi belum menawarkan ciri sedemikian lagi?